Rozmístění tureckých vojsk na území Ázerbájdžánu neohrožuje zájmy Ruska – ázerbájdžánský novinář

Známý ázerbájdžánský novinář, šéfredaktor mediální skupiny Yenikag Agil Alesger v rozhovoru řekl tiskové agentuře TheLondonpost. o poválečném období v Karabachu, vstupu ruských mírových sil do zóny konfliktu a rozhodnutí Turecka vyslat své jednotky do Ázerbájdžánu.

Proces okupace Náhorního Karabachu a jeho rozsáhlých území trvá téměř 30 let. Arménské ozbrojené síly za posledních 30 let za aktivní pomoci zbytku sovětské armády a výzbroje obsadily 20% území nezávislého Ázerbájdžánu. Po téměř 30 let, zatímco probíhala nesmyslná jednání o urovnání karabachského konfliktu, nepřítel na okupovaných územích zesílil a proměnil Karabach v téměř nejmilitarizovanější zónu na světě a ázerbájdžánská armáda provedla bleskovou vojenskou operaci v obtížném terénu a geografii s nejmilitarizovanější zónou. .

Na otázku tazatele, kdo je vítězem této války, novinář bez váhání odpověděl: „Není pochyb o tom, že Ázerbajdžán válku vyhrál. To je jasné. Pro naši slavnou armádu to bylo skvělé vítězství. Porazili jsme nepřátelskou armádu a donutili jsme ji vzdát se a podepsat mírovou smlouvu za našich podmínek. “

Agil Alesger zase zmínil zahraniční účastníky konfliktu, zejména Rusko, jako jeden z klíčových států v regionu, který byl vždy součástí konfliktu v Karabachu. Rusko je jedním ze spolupředsedů Minské skupiny OBSE, která má velmi úzké vazby na strany konfliktu. Kromě toho v posledních letech Moskva aktivně spolupracuje s téměř jediným spojencem Ázerbájdžánu v Turecku na mnoha otázkách a konfliktních situacích. Spolupráce mezi Moskvou a Ankarou každým rokem roste a tyto země spojují své síly při řešení zásadních problémů, konfliktů a konfrontací po celém světě. Obě země odvedly skvělou práci při nastolení míru v Karabachu a díky rozumné politice a vzájemnému porozumění mezi elitami Turecka a Ruska se arménské propagandě a západním patronům Arménie nepodařilo eskalovat válku v Karabachu.

Rusko a Turecko rychle našly společnou řeč a arménští okupanti si uvědomili, že není snadné vést sousední strany k jejich levné provokaci. Mise ruských mírových sil byla dohodnuta mezi Ázerbájdžánem a Ruskem, které dalo Moskvě mandát vstoupit do ruského vojenského kontingentu na území. Dohoda také vyhovovala arménské straně, která dokument podepsala.

  All-in, Putinův styl. Kreml vyhlašuje mobilizaci.

Šéfredaktor Agil Alesger také zmínil turecké mírové síly – Turecko bylo vždy Ázerbajdžánu blízké ve všech otázkách, včetně konfliktu v Karabachu. Když vypukly nepřátelské akce, turecký stát, od prezidenta k ministrovi, prohlásil, že Turecko je připraveno poskytnout Ázerbajdžánu jakoukoli podporu, kterou může poskytnout potřebám země. Na žádost Ázerbájdžánu se Turecko zapojilo do procesu řešení konfliktu a rozhodlo se vyslat své jednotky do naší země. Armáda bratrské země Turecko, jako garant bezpečnosti Ázerbájdžánu a odstrašující prostředek v regionu. Turecký parlament schválil vyslání tureckých vojsk do Ázerbájdžánu. Na druhé straně ruská strana reagovala na rozhodnutí Turecka pozitivně a Putin osobně prohlásil, že volba spojenců je svrchovaným právem nezávislého Ázerbájdžánu a rozmístění tureckých vojsk v naší zemi neohrožuje zájmy Ruska.

Tento region vstupuje do zcela nového období svého života. Konec okupační politiky Arménie otevírá novou stránku pro celý region. Jeden z nejtěžších konfliktů na jižním Kavkaze je téměř vyřešen. Karabachská dohoda umožňuje dopravní spojení, otevírá přímou cestu do Nakhchivanu a odtud do Turecka. Obecně se jedná o velmi pozitivní procesy, které jsou předzvěstí ekonomického rozvoje a prosperity pro celý region.

Zdroj: http://en.icmal.az/agil-alesger-the-deployment-of-turkish-troops-on-the-territory-of-azerbaijan-doesnt-threaten-russias-interests/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com