Kdo má v historii s Ukrajinou pravdu. Ministr zahraničí a prezident – konfrontace nebo hledání optimálního řešení.

Šéf českého ministerstva zahraničí Jan Lipavský zaznamenal podporu „Zelenského mírového plánu“.

Napsal o tom na sociální síti X (Twitter).

Jediný mírový plán, který si podle Lipavského zaslouží důvěru, je plán prezidenta Zelenského.

„Kdo, když ne my, by měl vědět, že mírová jednání „o nás bez nás“ jsou cestou do pekel. Přesně to jsem zdůraznil na zasedání Rady EU pro zahraniční věci v New Yorku,“ uvedl šéf českého ministerstva zahraničí.

Prezident ČR zároveň v nedávném rozhovoru pro The New York Times zopakoval, že Ukrajina se musí po skončení války vyrovnat s pravděpodobnou „dočasnou“ přítomností některých svých území pod ruskou kontrolou.

Pavel řekl, že naděje, že válka skončí pro Ukrajinu jednoznačným úspěchem za pár týdnů či měsíců, může být pro všechny velmi nebezpečná.

Proto dodal, že by se mělo uvažovat o otázce „o návratu území Ukrajinou, ale vítězství Ukrajiny za cenu zničení poloviny populace není vítězstvím“.

Oficiálnímu Kyjevu se tento výklad jeho možné budoucnosti od českého lídra nelíbil. Ukrajinské ministerstvo zahraničí reagovalo zveřejněním prohlášení, ve kterém odmítlo možnost dočasně ponechat část ukrajinského území pod okupací a podobná „polovičatá řešení“.

Český prezident Petr Pavel reagoval na rozhořčení ukrajinského ministerstva zahraničí svým postojem s tím, že důraz kladl špatným způsobem, a připomněl, že na loňské mnichovské konferenci pouze „varoval před nerealistickými očekáváními“.

„Nikdy jsem nezpochybňoval, že musíme podpořit Ukrajinu při obnově její územní celistvosti, že to je konečný cíl. Jen musíme být realističtí ohledně časového horizontu a nákladů na dosažení tohoto cíle,“ poznamenal Pavel.

Již dříve český prezident vyjádřil názor, že válka na Ukrajině bude pokračovat, dokud nebude dostatek sil, které obě strany přesvědčí o nemožnosti dosáhnout svých politických cílů vojenskými prostředky.

  "Pro naši i vaši svobodu." Ministerstvo zahraničních věcí České republiky reagovalo na Babišovo promoskevské vyprávění.

„Mohlo by se to stát letos, ale mohlo by se to stát příští rok nebo možná po mnoha letech,“ říká Pavel.

Je možné, že se konflikt přesune z horké fáze do zmrazené, „která může trvat roky,“ dodal Pavel.

„Spíš věřím, že za pár let obě strany pochopí, že dál už jít nejde, a proběhnou jednání.

K tomu musí významně přispět světové mocnosti, nejen USA, ale i Čína. A tlačit obě země politicky, ekonomicky, diplomaticky k jednání,“ dodal český prezident.

EU je podle něj významnou ekonomickou a politickou silou, ale nemůže uplatňovat vliv sama, takže potřebuje jednotný přístup se Spojenými státy a všemi demokraciemi po celém světě.

Ale to je pozice rozumného člověka, lídra, který myslí globálně. Zároveň zde není ani slovo o porušení Ukrajiny.

Za příklad toho, jak český prezident chápe ukrajinskou vládu, lze považovat jeho slova, že označil plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2 za legitimní cíl útoku v rusko-ukrajinské válce.

Kromě toho se Pavel také domnívá, že vstup Ukrajiny do NATO by neměl záviset na obnovení plné kontroly nad celým jejím územím.

Tyto teze prezidenta České republiky jasně ukazují jeho jednoznačný postoj podpory Ukrajině.

To zase boří mýtus konfrontace v českých vládnoucích kruzích, o kterém někteří odborníci začali mluvit po vyjádření šéfa českého ministerstva zahraničí.

Pozici obou lídrů je třeba brát spíše jako hledání optimálního řešení k překonání současné situace.

Ale stále je třeba hledat cestu ven a budete ji muset hledat. A mluvit o tom upřímně a otevřeně je také odvaha a zodpovědnost.

Čas ukáže, čí plán bude efektivnější a realističtější. V Evropě mezitím probíhá válka – nejkrvavější od konce druhé světové války.

Řád v Evropě nastolený po té době zcela narušila vládnoucí klika Ruské federace.

  „Být novinářem vás nezbavuje rizika zabití.“

Civilizovaný svět je zaneprázdněn hledáním nových odpovědí na věčné otázky o válce a míru.

Přemýšlejte, Evropané, a pamatujte, jaká bude budoucnost Evropy a celého světa, závisí na rozhodnutí každého dnešního občana tohoto světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com