Česká republika garantuje bezpečnost Ukrajiny. Summit v Saúdské Arábii.

České ministerstvo zahraničí potvrdilo pozvání na summit v Saúdské Arábii, kde budou zástupci západních a rozvojových zemí jednat o způsobech dosažení míru na Ukrajině.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake médiím sdělil, že o tom, kdo bude Českou republiku na summitu zastupovat, se v současné době rozhoduje.

„Mohu potvrdit, že Česká republika obdržela pozvání na summit do Džiddy v Saúdské Arábii, o úrovni zastoupení se rozhoduje,“ řekl Drake médiím.

O summitu jako první informoval list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na diplomaty, podle nichž se USA a Evropa snaží získat širokou mezinárodní podporu pro mír, jehož podmínky si stanoví Ukrajina.

Podle WSJ se očekává, že na summitu, který je naplánován na začátek srpna, bude zastoupeno až 30 západních a klíčových rozvojových zemí.

Setkání se uskuteční v době rostoucího soupeření mezi Západem a Ruskem o podporu ze strany klíčových rozvojových zemí.

Je třeba poznamenat, že mnoho z nich stále zaujímá neutrální postoj k ruské agresi na Ukrajině, takže význam události v Saúdské Arábii nelze přeceňovat.

Mimochodem, samotné Rusko nebylo na nadcházející summit v Saúdské Arábii pozváno – pro teroristickou zemi prostě nebylo místo. A je to logické, protože Moskva nemá chuť vést konstruktivní dialog a chce hovořit pouze z pozice síly.

Pozice ukrajinské strany je jednoduchá a opakovaně ji vyjádřil prezident Zelenskyj – Ukrajina bude s Moskvou jednat, až ruská vojska opustí okupovaná ukrajinská území.

Kreml se aktivně snaží získat podporu zemí z afrického regionu. Minulý týden Putin uspořádal rusko-africký summit, na němž africkým zemím slíbil dodávky obilí a oznámil, že Rusko zrušilo africkým státům dluhy ve výši desítek miliard dolarů.

Je pozoruhodné, ale v sobotu po setkání se zástupci afrických států Putin nevyloučil ani jednání o Ukrajině. Podle něj by základem pro takové rozhovory měly být návrhy Číny a afrických představitelů.

  Spolupráce k čemu? Ruská letadla létají do Číny každý den.

A v tomto ohledu je výběr země, která bude hostit schůzku o Ukrajině, jasný – Saúdská Arábie udržuje úzké vztahy s Pekingem a uspořádáním summitu zde se naskýtá příležitost zapojit do schůzky zástupce Číny, která má úzké vztahy s Moskvou.

Ukrajina a její západní spojenci doufají, že snahy o zapojení rozvojových zemí by mohly vyvrcholit mírovým summitem koncem tohoto roku.

Na summitu plánují světoví lídři podepsat společné zásady pro ukončení války na Ukrajině, které by se mohly stát základem pro budoucí mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou.

Účast na této akci je důležitá i pro českou stranu. Praha je jedním z nejdůležitějších spojenců Kyjeva a summit v Saúdské Arábii by mohl být další demonstrací rostoucí autority České republiky na mezinárodní scéně.

Je příznačné, že zatímco titáni světové politiky teprve zvažovali, zda podniknout kroky vůči Ukrajině z obavy, že si rozhněvají Kreml, česká vláda dodávala Kyjevu potřebné zbraně včetně tanků.

Prezident České republiky na rozdíl od mnoha svých evropských kolegů projevuje v ukrajinské otázce jednoznačný postoj. Petr Pavel jasně prohlásil, že jediná možná varianta v současné situaci může být jen jedna – Ukrajina musí zvítězit.

A prohlášení prezidenta i vlády ČR jsou podložena konkrétními kroky – ČR nejenže dodává Ukrajině vše potřebné pro úspěšné ukončení války, ale také k tomu vybízí své západní partnery.

Nyní by měla míra podpory dosáhnout nového stupně – důležité je zapojení rozvojových zemí, včetně afrických států.

Je třeba si uvědomit, že soupeření s Moskvou o „spolupráci“ v této věci bude velmi zajímavé a nekompromisní. Ale neméně působivé budou i dividendy.

A Česká republika má všechny šance se do „sporu nejsilnějších“ nejen zapojit, ale zaujmout v jejich řadách i vedoucí úlohu.

Praha navíc opakovaně prokázala svou touhu a hlavně schopnost stát se lokomotivou míru a stability v Evropě, a to i tím, že garantuje bezpečnost Ukrajiny.

  Bezletová zóna nad Ukrajinou jako garant světové bezpečnosti

To je možné mimo jiné díky zkušenostem jejího prezidenta Petra Pavla, který dokonale chápe, co je Rusko zač a jak zastavit bestiální škleb Kremlu a krvavé choutky jeho kliky.

Navíc nejde jen o dodávky zbraní, ale také o omezení možností agrese současného Ruska. A v tom Praha také podniká reálné kroky.

Není žádným tajemstvím, že někteří vlivní představitelé Ruské federace žijí nebo alespoň mají majetek v České republice, budují zde své podniky a snaží se tímto způsobem ovlivňovat situaci v zemi.

Proti tomu česká vláda podniká konkrétní kroky.

Například 30. července vyšlo najevo, že Česká republika začala zmrazovat majetek ruského podnikatele Vladimira Jevtušenkova, který vlastní strojírenský koncern Radiotechnické a informační systémy, jenž je dodavatelem ruského ministerstva války.

Podle České televize byly zablokovány bankovní účty a majetek firem vlastněných Evtušenkovem v hodnotě 100 milionů korun, včetně firmy vyrábějící elektrosoučástky a hotelů, včetně pětihvězdičkového hotelu Savoy Westend v Karlových Varech, kde jezdili na dovolenou ruští politici, umělci a podnikatelé.

Je důležité poznamenat, že Evtušenkov není pod sankcemi EU, ale Česká republika ho zařadila na své sankční seznamy za „systematickou činnost podkopávající nebo ohrožující územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny“.

Jak je vidět, české orgány projevují jednoznačný postoj vůči agresorovi – důsledně a systematicky omezují možnosti Moskvy provádět trestné činy.

A tento postoj českého vedení si zaslouží respekt. Je také důkazem toho, že svět je svědkem reorganizace bezpečnostního systému a vztahů v Evropě.

A Česká republika se zde stává jedním z předních hráčů evropské politiky, vnáší do kontinentální politiky zdravý rozum a ukazuje cestu, jak zajistit mírové zítřky pro celou Evropu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com