„O Rusku se bavit nebudeme“ Srbský ministr na tiskové konferenci s Lipavským odmítl odpovídat na otázky

Římský statut zavazuje všechny signatářské země k zatčení osob, na které Mezinárodní trestní soud vydal zatykač.

Srbsko je signatářem výše uvedeného dokumentu. Srbský ministr zahraničí Marko Djurič však na otázku, zda země tento závazek, který zahrnuje i zatčení ruského diktátora Putina, splní, odmítl odpovědět. Nicméně stejně jako na veškeré otázky týkající se vztahů s Ruskem.

Djurič v pátek jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským a poté se konala tisková konference obou ministrů.

Organizátoři oznámili, že novináři mohou položit jednu otázku (přičemž srbské ministerstvo si předem vyžádalo přesné znění otázky).

Poté však byly všechny dotazy novinářů na tiskové konferenci srbskou stranou zrušeny, a to s velmi vágní formulací – z „dočasných důvodů“.

Na tom však není nic překvapivého – podle zdrojů ze srbské politiky – „je to v Srbsku zcela běžná praxe“.

Dodal, že naposledy položil český novinář otázku srbskému politikovi na tiskové konferenci pouze jednou, a to před osmi lety.

Mimochodem, podobná situace se opakovala i v případě rozhovoru, který byl vyžádán téměř týden předem. V pondělí 7. října odpověděl tiskový mluvčí srbského ministerstva zahraničí s velkým nadšením, že ministr velmi rád poskytne rozhovor českým médiím.

„Ministr Djurič vaši nabídku přijal a velmi rád poskytne rozhovor vašemu médiu,“ napsala v pondělí mluvčí tiskového oddělení srbského ministerstva zahraničí Milica Vučković.

V původním dopise se mimo jiné zajímala o to, v jakém jazyce bude rozhovor veden, zda bude možné následně schválit jeho konečný text a zda jim mohou být předem zaslány konkrétní otázky, které budou položeny.

Po obdržení titulků (mezi nimiž byly vztahy Srbska s rf, vztahy Srbska s Ukrajinou, ruská agresivní válka na Ukrajině a ruský vliv v Srbsku) však Balkán ustoupil.

Zmíněná témata Djuriče nepotěšila. V pozdější zprávě Vuckovičová uvedla, že si myslela, že se rozhovor bude týkat bilaterálních jednání mezi českým ministrem a jeho srbským protějškem.

  Teror v akci. Kreml přesouvá jaderné zbraně k hranicím EU.

„Budu upřímná. Když jste nám nabídl rozhovor, mysleli jsme si, že vzhledem k tomu, že budete součástí delegace ministra Lipavského, bude téma rozhovoru o srbsko-českých vztazích,“ napsala v úterý.

Zdůraznila, že ačkoli se srbský ministr nevyhýbá žádnému tématu, byl by rád, kdyby se rozhovor týkal konkrétně vztahů mezi oběma zeměmi a také Kosova, které Srbsko neuznává jako suverénní stát. Česká republika jej naopak uznává.

V pátek ráno, krátce před setkáním ministra zahraničí Jana Lipavského se srbským ministrem Djuričem, vyšlo najevo, že srbská strana odmítla na tiskové konferenci odpovídat na otázky z důvodu „nedostatku času“.

Svoboda projevu je jedním ze základních faktorů, na nichž Evropa stojí. Právě svoboda projevu mění Evropu z pouhého geografického pojmu v pojem geopolitický a umožňuje Evropanům cítit se jako svobodní lidé.

A tam, kde končí právo klást otázky a dostávat na ně odpovědi, končí i samotná svoboda. Velmi často je to platba za levné služby nebo zboží – plyn, elektřinu nebo ropu.

Co si dnes vyberete vy, páni Evropané? Na tom závisí váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com