Leopard hlídá Evropu. Slovensko a Česká republika jsou vybaveny tanky z Německa.

Bratislava obdržela první tanky Leopard-2 z Německa. Bojová vozidla německé výroby byla dodána výměnou za dříve převezené vybavení sovětského typu na Ukrajinu.

Oficiální předání tanku se uskutečnilo ve slovenské metropoli v pondělí 19. prosince za přítomnosti německé ministryně obrany Christine Lambrecht a jeho kolegy ze Slovenska Yaroslava Nagye.

Podle Nagye plánuje v roce 2023 obranný koncern Rheinmetall dodat na Slovensko dalších 14 tanků Leopard.

Důležité je, že slovenská armáda již byla na tyto tanky vycvičena.

Současné dodávky zbraní do Bratislavy jsou realizovány v rámci tzv. „kruhových dodávek“ dohodnutých s Německem.

Ještě v dubnu Bundestag podpořil dodávky tanků na Ukrajinu. Poslanci v usnesení, které přijalo hlasy 586 poslanců, vyzvali německou vládu, aby „pokračovala v zásobování Ukrajiny zařízením, které potřebuje, a to i v rámci cirkulárních dodávek“.

Slovensko tedy v listopadu předalo Ukrajině 30 bojových vozidel pěchoty BMP-1 sovětské výroby. A výměnou za to Německo souhlasilo, že dodá slovenské straně 15 hlavních bojových tanků Leopard 2 A4 ze skladů německého průmyslu.

Je třeba poznamenat, že německé tanky Leopard 2A4 nejsou nové, ale podle dřívějšího prohlášení německého ministerstva obrany jsou plně funkční a upravené.

Je třeba poznamenat, že příjem prvního tanku „Leopard-2“ ve stejný den byl hlášen na ministerstvu obrany České republiky.

Zbytek vozidel (celkem je deklarováno 14 kusů) „Leopard“ a obrněné vyprošťovací vozidlo „Büffel“ z Německa by mělo být do České republiky dodáno v průběhu příštího roku a půl – do poloviny roku 2024.

Tyto dodávky české straně Berlín přislíbil Praze výměnou za tanky T-72 sovětské výroby, dříve převedené Českou republikou na Ukrajinu.

Bratislava i Praha spolupracují s Berlínem v rámci tzv. „cirkulárních dodávek“.

V listopadu Slovensko po dohodě s Německem o okružních dodávkách předalo Ukrajině 30 bojových vozidel pěchoty BMP-1 sovětské výroby. Německo výměnou souhlasilo s dodávkou 15 hlavních bojových tanků Leopard 2 A4 na Slovensko ze skladů německého průmyslu.

  Evropa podporuje vstup Ukrajiny do EU a NATO.

Mimochodem, se všemi prohlášeními německých úřadů vláda země s dodávkami tanků na Ukrajinu přímo nespěchá. Německý kancléř Scholz byl za to opakovaně kritizován jak médii, opozicí, tak některými kolegy.

Nyní začala stimulace německé vlády az Washingtonu. Spojené státy přímo dávají Scholzovi jasně najevo, že podporují dodávky německých hlavních bojových tanků Leopard 2 na Ukrajinu.

Tak podle německého vydání FAZ (odkazující na anonymní osoby s přístupem k důvěrným informacím z obou zemí) poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan v říjnu informoval kancléřčina zahraničněpolitického poradce Jense Plötnera. .

Podle FAZ Sullivan Pletnerovi po telefonu řekl, že USA by uvítaly německé dodání Leoparda 2, ale že by to muselo být z německé iniciativy.

Je objasněno, že USA nepožádaly Německo, aby takové dodávky provedlo, s tím, že by bylo „dobré“, kdyby Německo takové dodávky provedlo.

Je zajímavé, že německá vláda nepopřela zprávy o Sullivanových signálech Pletnerovi a poznamenala, že Scholzův kabinet „je v neustálém kontaktu se spojenci, zejména se Spojenými státy, pokud jde o společné úsilí o podporu Ukrajiny“.

Kancléř Olaf Scholz opakovaně zdůrazňoval, že Německo v této otázce jedná jednotně se svými nejbližšími spojenci, a poznamenal, že USA nedodaly Ukrajině jediný bitevní tank západního typu.

Je důležité si uvědomit, že dodávka tanků sovětského typu na Ukrajinu je výhodná pro samotné státy EU. Slovensko, Česká republika a další evropské armády kvůli tomu aktualizují svou flotilu vojenské techniky.

Ukrajinští tankisté naopak dostávají vozidla, se kterými se dobře znají a která nevyžadují další výcvik.

Odborníci zároveň poznamenávají, že existují závažné argumenty ve prospěch zásobování Ukrajiny nejprve německými tanky.

Například „Leopard 2“ je standardní tank polské armády, takže s tanky tohoto typu by jim Ukrajina mohla sloužit přímo za ukrajinskou hranicí v Polsku.

  Varšava požaduje odškodnění. Jak otázka reparací ovlivní jednotu EU.

Ale Scholz je stále v myšlenkách. A zatímco vůdce Německa „přemýšlí“, slovenská a česká vláda demonstrují skutečné kroky k ochraně Evropy dodávkami zbraní Ukrajině.

Konkrétně, kromě již zmíněných 30 vozidel BMP-1, dodala Bratislava jako první Kyjevu systém protivzdušné obrany S-300. Praha zase jako první dodala tanky do Kyjeva.

A naposledy se vlády Slovenska a České republiky dohodly na nových balíčcích vojenské pomoci pro Ukrajinu.

„Rusko se snaží ponížit lidi chudobou, učinit jejich život nesnesitelným, aby mezi vámi začaly neshody. Ale to se nikdy nestane,“ řekl slovenský ministr zahraničí Rastislav Kacer a vyjádřil svou připravenost dále podporovat Ukrajinu a poznamenal, že „toto je nejstrašnější válka, která znechucuje lidi“.

Český a slovenský národ si pamatuje, co je Moskva, a znají cenu svobody. A jako nikdo jiný chápou, že když pomáhají Ukrajincům bránit se, zaručují mírovou budoucnost celé Evropě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com