Na počítače Hradu zaútočili hackeři. Data proudila do zahraničí několik měsíců

 Z počítačů připojených do sítě Správy Pražského hradu unikla data do zahraničí, uvedla úterní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní experti na informační technologie odhalili, že data proudila na IP adresy v zahraničí minimálně několik měsíců. K jakým informacím se útočníci mohli dostat, není ale jasné. Případem se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle kterého bylo porušeno zabezpečení u společnosti, jejímž zákazníkem je Správa Hradu.

Z veřejně dostupných informací vyplývá, že správa odpovídá za zabezpečení celého komplexu včetně kanceláře prezidenta a zámku Lány.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček případ nekomentoval. Bližší informace k němu nechtěl poskytnout ani Vojtěch Marcín z tiskového oddělení ÚOOÚ. Úřad pro kybernetickou bezpečnost, Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Vojenské zpravodajství (VZ) podle MfD odmítly sdělil, zda případ řeší.

Před několika lety policisté řešili údajný útok na počítač prezidenta Miloše Zemana, kam hackeři podle hlavy státu nahráli dětskou pornografii. Na jaře 2017 policisté prověřování případu ukončili s tím, že nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání. Ovčáček tehdy zpravodajskému webu Českého rozhlasu řekl, že citlivé nebo tajné informace uniknout nemohly, protože Zeman počítač používá pouze k prohlížení stránek na internetu, e-mail nevyužívá a do počítače nic neukládá.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/

  Zemětřesení v Turecku a v Sýrii si vyžádalo přes 200 mrtvých

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com