Brazílie hlásí výrazný nárůst nově nakažených i zemřelých

V Brazílii za poslední den přibylo 33.846 případů nákazy koronavirem a 1280 úmrtí s nemocí covid-19. Oba ukazatele jsou značně vyšší než v pondělí. V USA se počet případů koronavirové nákazy během června zdvojnásobil ve 14 státech, včetně Kalifornie či Texasu. Vyplývá to z analýzy agentury Reuters. V Číně přibyly během úterý tři případy nákazy, všechny v Pekingu. Německo hlásí 466 nově nakažených a 12 zemřelých.

Brazílie hlásí výrazný nárůst nově nakažených i zemřelých

V Brazílii za poslední den přibylo 33.846 potvrzených případů nákazy koronavirem a 1280 úmrtí s nemocí covid-19. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters. Oba ukazatele jsou výrazně vyšší oproti pondělí, kdy země zaznamenala přes 24.000 infikovaných a bezmála 700 zemřelých.

Brazílii pandemie covidu-19 zasáhla po Spojených státech nejvíce na světě. Celkem již největší latinskoamerická země registruje 1,402.041 případů nákazy, z nichž 59.594 komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehlo.

Zdravotničtí odborníci ostře kritizují pravicového prezidenta Jaira Bolsonara za jeho přístup ke krizi vyvolané koronavirem. Covid-19 označil za „chřipečku“ a vůči přibývajícímu počtu mrtvých se staví lhostejně. Krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan v pondělí vyzval brazilské představitele, aby lépe uplatňovali opatření proti koronaviru přijatá na různých úrovních federativního státu.

V Německu za uplynulý den přibylo 466 nakažených a 12 zemřelých

V Německu za uplynulý den přibylo 466 nových případů koronavirové nákazy a dalších 12 lidí podlehlo komplikacím spojeným s nemocí covid-19, kterou virus SARS-CoV-2 vyvolává. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Institutu Roberta Kocha (RKI). V zemi s 83 miliony obyvatel se dosud nakazilo 194.725 lidí, z nichž zemřelo 8985.

Dnešní denní bilance nakažených je mírně nižší ve srovnání s čísly zveřejněnými v úterý, kdy RKI ohlásil 498 nových případů. Počet nově zemřelých zůstal za posledních 24 hodin stejný jako v pondělí.

  Rusko militarizuje mládež. A mládežnické organizace ve světě chce proměnit ve své páté kolony

Ze spolkových zemí má nejvíce nakažených, 48.400, i nejvíce obětí spojených s koronavirem, 2594, nadále Bavorsko, které sousedí s Českou republikou. Pokud jde o počet infikovaných, je na druhém místě se 43.066 potvrzenými případy nejlidnatější země Severní Porýní-Vestfálsko. V počtu mrtvých je za Bavorskem druhé Bádensko-Württembersko, kde dosud s koronavirem zemřelo 1830 osob.

V Číně přibyly během úterý tři případy nákazy, všechny v Pekingu

V pevninské Číně během úterý přibyly tři nové případy koronaviru, o den dříve jich bylo 19. S odvoláním na zdravotnické úřady o tom dnes informovala agentura Reuters.

Všechny tři nové případy byly zjištěny v hlavním městě Pekingu, přičemž za pondělí jich bylo sedm. Úřady rovněž oznámily, že za posledních 24 hodin nikdo s covidem-19 nezemřel.

Země s bezmála 1,4 miliardy obyvatel rovněž ohlásila tři nové asymptomatické případy, kdy je koronavirus zjištěn, ale lidé nevykazují žádné příznaky. O den dříve takovýchto bezpříznakových případů byly čtyři.

V Číně se dosud podle místních úřadů koronavirus prokázal u 83.534 lidí. Na komplikace související s nemocí covid-19 zde zemřelo 4634 osob.

Ve 14 státech USA se v červnu zdvojnásobil počet nakažených

Počet případů koronavirové nákazy se během června zdvojnásobil ve 14 státech USA, včetně Kalifornie, Floridy či Texasu. Nejmenší přírůstek má naopak New York, který byl dlouho hlavním ohniskem nákazy v zemi. Vyplývá to z analýzy agentury Reuters.

Nejvyšší nárůst, o 294 procent, zaznamenala v červnu Arizona, následovaná Jižní Karolínou a Arkansasem s 200 respektive 179procentním přírůstkem. Více než dvojnásobný nárůst nových případů infekce hlásí také Alabama, Aljaška, Idaho, Nevada, Severní Karolína, Oklahoma, Oregon a Utah.

Stát New York, který dlouho platil za epicentrum nákazy v zemi a který vsadil na přísná omezující opatření, v červnu evidoval jen šestiprocentní nárůst nových případů, což je nejméně v celé zemi.

  Počet obětí ničivého požáru na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 67

Na celostátní úrovni přibylo v červnu případů o 46 procent, úmrtí s nemocí covid-19 pak o 21 procent. Několik států úplné červnové statistiky nicméně dosud nenahlásilo, upozorňuje Reuters.

Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci v úterý uvedl, že pokud bude pokračovat současný trend nárůstu počtu případů, mohly by USA brzy registrovat až 100.000 nově infikovaných lidí za den. V současné chvíli je denní přírůstek nakažených asi 40.000.

Za šest měsíců od chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) registrovala první shluk nákazy záhadným plicním onemocněním v čínském Wu-chanu, komplikacím doprovázejícím nemoc covid-19 podlehlo přes půl milionu lidí, z toho 126.000 v USA.

Rozhodná opatření zdravotnických úřadů, přísné omezení pohybu a povinné nošení roušek na veřejnosti pomohlo dostat pandemii pod kontrolu ve většině zemí Evropy i Asie. Ve Spojených státech se ale roušky staly rozdělujícím politickým tématem, mnoho států navíc začalo opatření uvolňovat ve chvíli, kdy počty nově zjištěných případů nebyly pod kritickou úrovní doporučenou federální vládou.

Za poslední týden mělo 21 z 50 států USA vyšší než pětiprocentní podíl zjištěných případů nákazy vzhledem k celkovému počtu provedených testů. Nad pětiprocentní hranicí považuje WHO vývoj epidemie za znepokojivý. Nejhůře je na tom v tomto kritériu opět Arizona, kde byla nákaza odhalena u téměř čtvrtiny testovaných.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com