Museli jsme propustit asi dvacet lidí. Tohle je boj o život, říká Pohlreich

https://www.zdenekpohlreich.cz/

Ve čtvrtek přijde velké otvírání. Ačkoliv se čekalo už v pondělí, vláda nakonec rozhodla, že tři dny v současné epidemické situaci přijdou k dobru. Jak se na otevření připravují české restaurace?

Článek

Na to jsme se ptali restauratéra Zdeňka Pohlreicha ve Výzvě.

„Je absurdní, co se tu děje. Je to totální selhání systému. Náš obor je mrtvý,“ komentoval Pohlreich na začátku října pro Seznam Zprávy zkrácení otvírací doby na 20:00. Jak vnímá situaci podniků dnes? Přežijí restauratéři několikatýdenní výpadek tržeb? A vadí mu několikadenní posun rozvolnění? Co by mohlo podnikům nejvíce pomoci?

Podle Asociace hotelů a restaurací ČR je posunuté otevření podniků na čtvrtek dobrým kompromisem. Restaurace ale budou muset dodržovat přísné hygienické podmínky – budou moci fungovat mezi 6:00 a 22:00. Obsluhovat budou smět jen usazené hosty, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Budou někdy návštěvy restaurací jako dříve? A jak bude návrat návštěvníků do hospod a restaurací vypadat?

Nebojíte se, že poté, co se tu vše rozvolní, přijde v lednu další vlna a budete zase zavírat?

Nevím. Sám se toho nebojím. Vyloučit se nedá vůbec nic. Pochybuji, že se v rozvolňování vůbec někdo vyzná. Přijde mi, že komunikace je hrozně chaotická.

Není tohle všechno jen riziko podnikání?

Riziko podnikání je něco jiného než to, že z nařízení vlády nedostanete možnost dělat tu práci. Já bych riziko podnikání vnímal jako faktory, které můžete nějak ovlivnit. Tohle je ale naprosto nepředvídatelná vyšší moc.

Myslíte, že vláda zavření restaurací dostatečně nevysvětlila?

Jaký je rozdíl mezi MHD a restaurací? Okolo naší restaurace jezdí tramvaje, které jsou plné lidí a tam to nebezpečí tedy asi nehrozí. Jestli je čtyři a půl tisíce lidí s covidem-19 v nemocnicích dost relevantní důvod všechno zavřít a čekat, až budeme mít absolutní nulu, tak si myslím, že si to nemůžeme dovolit.

  Zastaví mise MAAE Putinovo jaderné vydírání?

Co všechno musíte udělat, abyste se připravili na čtvrtek?

Je to pro nás den v práci jako každý jiný. Musíme připravit úplně všechno. Nakoupit suroviny a zpracovat je. Vydezinfikovat všechno, co budeme moci.

Víte, kolik toho nakoupit? Sám jste říkal, že nevíte, jestli lidé přijdou.

Víme. Myslíme si, že přijdou. Musíme se připravovat na to, že přijdou. Nemůžeme si dovolit být nepřipravení. Služba musí být stoprocentní.

Předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek prohlásil, že Česko potřebuje jen polovinu nynějších restaurací a zbytek podle něj může zkrachovat. Nedá se to celé vnímat jako očistný proces?

Já si myslím, že tohle je totální zhovadilost. Gastronomie má za normálních okolností vlastní „samoočistný“ proces, kdy přežijí ti nejsilnější. To jsou ti, kteří si v tom oboru dokážou nejlépe poradit. Myslím si, že se krize může dotknout hlavně těch větších provozů s desítkami zaměstnanců.

Myslíte, že tohle znovuotevření může zachránit vaši vánoční sezónu?

Myslím, že tyhle Vánoce jsou v obchodním slova smyslu už pryč. Všichni na to šeredně doplatíme. Záchrana to určitě není, ale může to alespoň zmírnit dopad.

Jak vnímáte obcházení opatření, jako to bylo v případě restaurace Šeberák?

Nemyslím si, že by to bylo něco zvlášť chytrého. Hrdinství asi vypadá trochu jinak. Je to takový občanský vzor, který reaguje na to, jak se komunikuje s lidmi.

Co z vládní pomoci vám za tři čtvrtě roku nejvíce pomohlo?

Třeba antivirus je dobrý v tom, že „otupí hranu“ toho, že máte lidi, lidově řečeno, „na krku“.

Vy jste někoho propustili?

Ano, museli jsme propustit asi 20 lidí z brigády, kterou u nás máme.

Blíží se konec roku. Už máte představu, o kolik procent vám oproti tomu loňskému klesly tržby?

  Blog: Covid nás zlomil. Nejsme ve třetí světové válce, ale chováme se tak

Na to vám neumím odpovědět. Ale od března je tenhle rok samozřejmě katastrofální. Tak jako byl ten loňský výborný, tak ten letošní je zoufalý. Když to nebudeme muset dotovat z našich peněz vyššími miliony korun, tak to budu považovat za úspěch.

Necháte se naočkovat proti koronaviru?

Nemám s tím vůbec žádný problém. Myslím si, že farmaceutický průmysl jede naplno, a myslím, že pracuje na něčem, co nám skutečně může pomoct.

Kde jste jedl nejlepší smažák?

Smažák jsem nejedl už léta letoucí. Ale vzpomínám si, že jeden docela solidní jsem jedl v Ambiente asi před deseti lety.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com