Jak maďarský předseda vlády ničí EU?

V loňském roce Freedom House snížil úroveň demokracie v Maďarsku na „částečně svobodnou“ zemi kvůli „neustálým útokům na demokratické instituce“.  V uplynulém desetiletí vládnoucí strana premiéra Victora Orbana, Fidesz, využila svou parlamentní většinu k zavedení omezení nebo kontroly opozice, médií, náboženských skupin, akademické obce, nevládních organizací, soudů, žadatelů o azyl a soukromého sektoru, uvádí se ve zprávě.

 Obecně platí, že vztahy mezi Evropskou unií a vládou Viktora Orbana jsou již dlouho fixovány na chladné úrovni.  Maďarský předseda vlády, který prosazuje ideologii „neliberálního státu“, stojí na rozdíl od většiny vůdců společenství.  A Orban obzvláště pečlivě zdůrazňuje jedinečnost svých politických názorů.

„Dnes nad myslí vládnou ne-západní a neliberální myšlenky.“  Nedemokratické režimy ukázaly, že mohou vést svůj lid k úspěchu.  Dnešními hvězdami jsou Singapur, Čína, Indie, Rusko a Turecko.  Je čas přestat vnímat ideologii Západu jako dogma, osamostatnit se a hledat novou formu organizace, která nás v nadcházejících desetiletích učiní konkurenceschopnými, “uvedl Orban během svého projevu za znovuzvolení v roce 2014.

 Problémy začaly téměř okamžitě poté, co politik v roce 2010 převzal funkci předsedy vlády.  Bylo to jeho druhé vítězství, poprvé vytvořil vládu Viktor Orban v roce 1998.

 1. ledna 2011 se Maďarsko stalo poprvé předsednictvím Rady EU.  Od téhož dne byla kontrola nad tiskem země převedena na Mediální radu, která se skládá z pěti zástupců vládnoucí strany.

 Úředníci Rady dostali zejména právo pokutovat média za materiály „nedostatečně politicky vyvážené“.  Návrh zákona navíc zavázal novináře zveřejnit jejich zdroje, pokud vláda usoudí, že materiál představuje hrozbu pro bezpečnost země.  Budapešť prokázala svůj záměr přímo zasahovat do práce médií.

Evropská unie vnímala tyto kroky jako pokus o zavedení cenzury.  V lednu 2011 vystoupil na zasedání Evropského parlamentu politik, který právě vyhrál drtivé vítězství ve volbách, ve kterých Fidesz získal dvě třetiny křesel v parlamentu.  Musel odrazit útoky europoslanců, kteří obvinili Orbana ze snahy získat kontrolu nad médii.  Řeč se rychle změnila v potyčku a stále existovalo mnoho takových kontroverzních kruhů.

  Bojkot olympijských her v roce 2024. Česká pozice. Budoucnost Evropy.

 Viktor Orban poprvé přišel do pozornosti jako mladý liberál v roce 1989.  Propagoval protisovětské myšlenky, ale poté, co jeho strana selhala ve volbách, začal politik hledat nový ráj v politickém spektru.

 V době, kdy byl v roce 1998 poprvé zvolen předsedou vlády, pevně přesunul Fidesz do středu pravice a v roce 2000 přivedl Fidesz do EPP, Evropské lidové strany, největší politické síly v Evropské unii.

 Pro stranu je zachování její velké velikosti klíčem k získání vysokých pozic ve výborech Evropského parlamentu a Evropské komise.  Orban dostal ze svého členství v EPP ještě něco navíc – příležitost navázat úzké vztahy s kolegy, což mu hodně pomohlo v boji proti kritikům v EPP.

Maďarský premiér dokázal udržet pozornost strany mimo jiné díky svému flirtování s extrémně pravicovými silami v evropském prostoru.

Důvodem sblížení maďarského předsedy vlády s pravicovými politiky byla migrační politika Evropské unie.  Budapešť se stala jedním z hlavních odpůrců povinné kvóty EU pro distribuci migrantů.  Maďarská vláda rovněž odmítla podepsat globální pakt OSN o migraci.

Viktor Orban ostentativně narazil na sebemenšího a dokonce otrockého demokrata.

 Aje vin zovsim not pragne, Abi „Fides“ byli zvoleni z Evropské lidové strany a proti Ugorshchyně dostali sankce EU za 7. článek.  V Zhakh Orbanu si dejte pozor na nejmladší inovace eurokomise, aby financování regionů ze strany Bruselu bylo vázáno na kritérium přijetí principů demokracie a právního státu.

 Jakmile vložíte prst na šál terez v neplodnosti možností programu, je zřejmá vibrace Orbana.  Win yogo je již mrtvý.

Autor: Pavel Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com