Europoslanci rozhodnou o novém sedmiletém rozpočtu EU

hradec.rozhlas.cz

Poté, co vůdci zemí Evropské unie minulý týden odblokovali patovou situaci kolem nového dlouhodobého rozpočtu, budou dnes o základních parametrech unijních fondů pro příštích sedm let hlasovat poslanci Evropského parlamentu. Kromě toho je čeká debata s lídry unijních institucí o výsledcích summitu EU. Předseda EP David Sassoli také předá Sacharovovu cenu za svobodu myšlení zástupkyním běloruské opozice.

Europoslanci dali již předem najevo, že hodlají nový rozpočet na období 2021 až 2027 po dohodě s členskými státy potvrdit. Očekává se, že jejich souhlas získá i nové nařízení podmiňující čerpání unijních peněz dodržováním principů právního státu. Právě kvůli němu až do minulého týdne odmítaly podpořit rozpočet a s ním spojený fond krizové pomoci ekonomikám Maďarsko a Polsko. Obě země, s nimiž unijní orgány již několik let vedou řízení kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, se však nakonec spokojily s dodatkovými formulacemi v podobě usnesení summitu a své veto stáhly.

Někteří europoslanci sice dali najevo, že dodatečné podmínky mohou ztížit aplikaci mechanismu, většina EP je však připravena rozpočet i jeho spojení s vládou práva podpořit.

Krátce po poledni na plénum EP zavítají dvě z vůdkyň běloruské opozice Svjatlana Cichanouská a Veranika Capkalová. Šéf parlamentu Sassoli jim předá Sacharovovu cenu, kterou evropští zákonodárci oponentům režimu autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka v říjnu udělili za boj za demokracii a lidská práva v jejich zemi.

Autor: ČTK

  Šéf americké diplomacie vyjádřil Babišovi podporu v kauze Vrbětice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com