EPP pozastavila členství šéfovi Fideszu v Evropském parlamentu

zpravy.aktualne.cz

Evropská lidová strana (EPP) dnes pozastavila členství šéfovi maďarské strany Fidesz v Evropském parlamentu Tamási Deutschovi kvůli jeho výroku, v němž přirovnal předsedu evropských lidovců ke gestapu. Zcela zbaven členství Deutsch nicméně nebyl, uvedla agentura APA.

Deutsch coby europarlamentní lídr uskupení maďarského premiéra Viktora Orbána po dnešku ztratí nárok vystupovat na plénu v čase vyhrazeném EPP a nemůže se za tuto frakci napříště stát ani zpravodajem zákona.

Rakouský lidovecký europoslanec Othmar Karas, který pozastavení Deutschova členství inicioval, vyjádřil s dnešním rozhodnutím spokojenost. „Nestydaté přirovnání“ podle něj EPP stejně jako on odsoudila a vyvodila z něj patřičné důsledky.

Uvedl také, že evropští lidovci by měli s konečnou platností rozhodnout o vyloučení Fideszu ze svých řad. Volání po tomto kroku v posledních dnech umocnilo Orbánovo blokování evropského rozpočtu kvůli spojení unijních peněz s vládou práva.

„‚Pokud nemáte co skrývat, nemusíte se bát.‘ – Vzpomínám si, že gestapo používalo stejný slogan,“ přirovnal Deutsch podle webu Euronews v maďarské televizi slova Manfreda Webera k údajným vyjádřením pracovníků nacistické tajné policie. Weber se podobným výrokem snažil přesvědčit Maďarsko a Polsko, aby přestaly blokovat schvalování rozpočtu a s ním spojeného fondu na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirem.

Maďarské a polské veto odblokovala až kompromisní dohoda na unijním summitu minulý týden, která stanovuje řadu dodatečných podmínek, za nichž bude možné některou zemi odstřihnout od unijních financí, pokud nebude dodržovat principy právního státu.

Fidesz má v EPP již od loňska na neurčito pozastavené členství kvůli kontroverzním krokům, které posilují moc této strany a v EU vyvolávají obavy o demokracii a o respektování zásad právního státu v Maďarsku. Definitivní rozhodnutí ohledně budoucnosti Orbánova hnutí ve svých řadách však evropští lidovci neučinili.

Autor: ČTK

  Putin: Navalného netřeba trávit kvůli podpoře tajných služeb USA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com