Biden vydává prohlášení. Trumpovi příznivci prorazili zábrany a vnikli do Kapitolu

ct24.ceskatelevize.cz

Obě komory amerického Kongresu ve středu přerušily jednání k potvrzení výsledků prezidentských voleb kvůli střetu příznivců prezidenta Donalda Trumpa s policií před budovou Kapitolu. Někteří demonstranti překonali zátarasy a po potyčkách s policisty a ochrannou službou se jim podařilo dostat do budovy. Policie v Kapitolu zasahuje slzným plynem. Zákonodárci měli plynové masky, ochranka je evakuovala z jednacího sálu. Při potyčkách byl podle médií také postřelen člověk. Televize CNN uvedla, že se jedná o ženu, která je nyní ve vážném stavu po zásahu do hrudníku. Momentálně je v péči lékařů.

Obě komory se odpoledne sešly, aby ukončily proces volby prezidenta sečtením hlasů sboru volitelů. Viceprezident Mike Pence, který schůzi předsedal, měl vyhlásit vítěze listopadových voleb. Ten byl z budovy evakuován společně s jeho demokratickou nástupkyní Kamalou Harrisovou. V bezpečí je také demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Podle záběrů amerických médií demonstranti ovládli rozsáhlé schodiště vedoucí ke Kapitolu a dva balkony před budovou. Policie použila při střetu slzný plyn, ani tak se jí však nepodařilo rozezlený dav zastavit.

Reportérka stanice PBS následně uvedla, že se do budovy dostalo nejméně několik desítek lidí, kteří mávali protrumpovskými vlajkami. Podle záběrů amerických médií se nyní volně procházejí po chodbách sídla Kongresu, často s mobilními telefony v rukou.

Dříve se očekávalo, že se jednání Kongresu protáhne a část republikánů se pokusí vítězství Joea Bidena zpochybnit. Udělal to i Donald Trump na mítinku se svými příznivci ve Washingtonu, na kterém se znovu prohlásil vítězem voleb.

Starostka Washingtonu mobilizovala Národní gardu

Na společném zasedání Kongresu se měly číst výsledky hlasování volitelů po jednotlivých státech v abecedním pořadí. Ty se měly nakonec sečíst a předseda jednání měl vyhlásit vítěze. To se nicméně nestalo. 

  Ministři: NATO podporuje Ukrajinu, Rusko chce od napadení odradit sankcemi

Do Washingtonu se totiž sjeli k protestům stoupenci odcházejícího republikánského prezidenta. Potyčky přišly jen asi dvě hodiny poté, co k protestujícím promluvil Trump, který z pódia před Bílým domem řekl, že nikdy neuzná svou porážku.

Podle zahraničního zpravodaje Davida Miřejovského na protestní akci dorazily desetitisíce lidí. „Trump prohlásil, že senátní volby v Georgii byly zfalšované. Příznivce vyzval, aby šli k budově Kongresu a řekli zákonodárcům, co si o průběhu voleb myslí,“ popisuje novinář.

Do metropole s plány několika akcí už od úterního večera zamířilo nejtvrdší jádro Trumpových příznivců, které považuje volby za zfalšované. Obavy z protestů a možných násilností vedly washingtonskou starostku Muriel Bowserovou k mobilizaci několika set členů Národní gardy. Starostka také požádala občany, aby se vyhnuli centru města.

Starostka ve středu v reakci na nepokoje u Kapitolu rovněž vyhlásila zákaz vycházení. Začne platit od 18:00 místního času (půlnoci SEČ) v celém městě.

Trump konstantně tvrdí, že volby vyhrál, ačkoli voliči v listopadu a po nich volitelé v prosinci přiřkli většinu hlasů Bidenovi. Poukazuje na údajné volební podvody, které zatím nedokázal prokázat. Soudy všechna jeho nařčení odmítly. Také představitelé jednotlivých států zodpovědní za volební proces se proti Trumpovým výrokům ohrazují.

Nikdy se nevzdáme, prohlásil Trump

Nikdy se nevzdáme, řekl Trump svým podporovatelům ve Washingtonu a bez předložení důkazů hovořil o podvodu, který jej připravil o údajné vítězství v listopadových volbách. „Naše země toho měla už dost,“ řekl prezident tisícům svých podporovatelů.

„Nemůžete uznat porážku, když jde o krádež,“ dodal prezident. Trump také znovu útočil na média a technologické společnosti provozující sociální sítě, které označil za nepřátele státu a největší nebezpečí pro americkou demokracii.

NYT: Pence řekl Trumpovi, že nemá právo změnit výsledek voleb

Podle deníku The New York Times (NYT) řekl Pence šéfovi Bílého domu, že nepovažuje za možné, aby v Kongresu zablokoval potvrzení výsledku prezidentských voleb. List to uvedl s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s obsahem rozhovoru.

  Japonská vláda se rozhodla vypustit vodu z Fukušimy do moře

Trump informaci odmítl jako „fake news“ a ve středu na Twitteru Pence vyzval, aby hlasy takzvaných volitelů „poslal zpátky státům“. Agentura AP napsala, že ústava Penceovi nic takového neumožňuje. 

Trump přesto prohlašuje, že Pence může v Kongresu odmítnout započítat volitele z některých států a odvrátit tak potvrzení Bidenova vítězství. List NYT ovšem vysvětluje, že role viceprezidenta je v daném procesu v podstatě ceremoniální. „Když nás viceprezident Mike Pence podrží, vyhrajeme prezidentský úřad,“ napsal Trump v noci na středu na Twitteru. 

Jednání obou komor poznamenal koronavirus

Společnou schůzi dvou komor amerického Kongresu ovlivnila i protikoronavirová opatření. Dva kongresmani z Texasu totiž těsně před napjatě očekávaným zasedáním ohlásili pozitivní testy na covid-19. Představitelé washingtonského Kapitolu vyzvali zákonodárce k omezení kontaktů s kolegy a zakázali přítomnost diváků u středečního jednání.

Dodržování doporučených rozestupů bylo poměrně složité vzhledem k tomu, že alespoň po nějaký čas musely být stovky členů Kongresu spolu v jednacím sále Sněmovny reprezentantů, podotkl během středy web Politico.

Hlavní lékař Kapitolu v úterý zákonodárce vyzval, aby v zasedacím sále sněmovny udržovali odstup od ostatních, zatímco vedení větší z komor Kongresu podle Politico doporučuje, aby tam trávili co možná nejméně času. Bylo také rozhodnuto, že ochozy nebudou moci zaplnit návštěvníci, jak bývá zvykem.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com