Ruská policie zatkla Alexeje Navalného během pasové kontroly, do země se vrátil poprvé od otravy v srpnu

Ruský opoziční politik Alexey Navaľnyj přistál na moskevském letišti Šeremetěvo po uzavření letiště Vnukovo. Tam jeho příznivci čekali na plánované přistání obchodní linky z Berlína, zahraničních agentur a zpráv ruských médií. Okamžitě po přistání ve své vlasti byl kremelský kritik zatčen přímo během pasové kontroly. To potvrdila ruská vězeňská služba.

Navanyj se vrátil do Ruska po několika měsících v Německu, kde ho skupina nově příchozích léčila na otravu nervů. Ruská vězeňská služba ve čtvrtek uvedla, že Navaľnyj po svém návratu do Ruska čelí okamžitému zatčení. 

Asi 300 lidí se podle serveru meduza.io, navzdory předchozímu varování úřadů, shromáždilo v příletové hale moskevského letiště Vnukovo, kde se původně nacházela letadla Pobeda a Navalny. Navalnyho příznivci také stáli před vchodem na letiště. Policie rozptýlila shromážděný dav a zatkla desítky přítomných, včetně spolupracovníků Navalného.

Letadlo ruské nízkonákladové letecké společnosti Pobeda, letící na moskevské letiště Vnukovo, mělo původně odletět ve 14:45. Podle serveru meduza.io však byl let zpožděn kvůli agresivnímu cestujícímu, který proklel a urazil letušky a byl vzat z letadla. Let by měl trvat dvě hodiny a 25 minut.

Podle informací na sociálních sítích bylo poblíž letadla, které Navalny letěl v Berlíně, několik policejních automobilů. Fotografie ukazují, že policisté byli přítomni také ve vstupní chodbě letadla. Podle jiných byl Navalný k letadlu přivezen na černém autě Audi s policejním doprovodem.

Poté, co letadlo s Navalnym přistálo na letišti Šeremetěvo, dav shromážděný na Wnuku se pomalu rozcházel. Policie však po nějakou dobu nadále blokovala odlety z letištního komplexu.

Na letišti ve Vnukově bylo zadrženo několik osob, včetně spolupracovníků z Korupčního fondu námořnictva Ljubov Sobolová a Ruslana Šaveddinova. Policie rovněž zatkla novináře ze zpravodajského portálu Nowa Gazeta, vedoucí námořního štábu Anastasii Kadetowu, Ilju Pachomova, pomocníka námořnictva a další.

  Rusko propustilo 215 Ukrajinců zajatých po bitvě o Mariupol, tvrdí Kyjev

V Moskvě byla uvíznuta příletová hala a další oblasti letiště Vnukovo a zpočátku byli v civilu pouze zaměstnanci letiště, policie a bezpečnostní síly, než konečně začali přicházet Navalného příznivci. Podle agentury AP byla zpřísněna bezpečnostní opatření na letišti a mimo letiště byla zaparkována auta vězeňské služby.

Ruské noviny Nowa Gazeta a opoziční sociální média rovněž uvedly, že několik fanoušků Navalného z Petrohradu vystoupilo z vlaku do Moskvy v sobotu a v neděli nebo jim bylo zabráněno ve vstupu do letadla.

Ruská vězeňská služba (FSIN) ve čtvrtek uvedla, že Navaľnyj po svém návratu do Ruska čelí okamžitému zatčení. Důvodem je to, že se Navalny v Moskvě nedostavil pod kontrolou kvůli podmíněnému trestu, který si odpykával za zpronevěru. Právník známého kritika Kremlu dříve agentuře Reuters řekl, že jeho klientovi po návratu domů hrozí až 3,5 let vězení.

Adam Vojta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com