Členové NERV píšou Babišovi kvůli pandemii, žádají změnu rétoriky

jansvejnar.cz

Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) Jan Švejnar, Štěpán Jurajda a Daniel Prokop poslali dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Vyzývají v něm, aby se vláda pokusila udělat maximum pro zamezení obrovských ztrát na životech, dlouhodobých ekonomických dopadů, a rozpadu důvěry ve veřejné instituce. Dnes o tom informovali ČTK. Mimo jiné je podle nich nutné změnit rétoriku ministerstva zdravotnictví.

Členové NERV uvedli, že se jim mimo jiné nelíbí to, že zástupci ministerstva při představování blížícího se přehlcení zdravotnictví oznámili, že další opatření nemají smysl a „je to na každém z nás“. „I na základě sociologických dat se obáváme, že tato symbolická rezignace státu povede ve veřejnosti k akceptování představy, že s epidemií se přestalo bojovat, a tedy k rozvoji chování, které nebere ohled na ochranu zdraví spoluobčanů,“ napsali.

V dopise dále uvedli, že je třeba komunikovat a realizovat smysluplná a ekonomicky efektivní opatření, která se stále nabízejí, jak podle řady odborníků, tak i na základě zahraničních zkušeností. Kromě možnosti plného uzavření společnosti v nejpostiženějších regionech, k takovým opatřením podle nich patří zrychlené zavedení finanční motivace k sebeizolaci, a to nejen pro zaměstnance, ale i pro OSVČ nebo zavedení povinnosti testování na pracovištích. Pomoci by podle nich mohlo také odstranění finančních bariér v PCR testování. Například PCR test jedenkrát týdně zdarma, či alespoň proplácení pozitivního PCR a PCR realizovaného po oznámení v e-Roušce, sdělili.

Problémem je podle nich také kontrola dodržování karantén. „V lednu 2021 bylo kontrolováno pouze 500 z 245.000 karantén. Z výsledků kontrol přitom víme, že jsou porušovány a sociologické výzkumy ukazují, že lidé omezeně redukují po rizikových kontaktech či symptomech. Při zapojení kapacit (Policie ČR) v každém okresu by bylo možno kontrolovat násobně více karantén a tím i změnit přístup veřejnosti,“ napsali členové NERV.

  Kvůli kybernetickému útoku nefungují některé služby ČSOB

Mezi dalšími kroky pak zmiňují zavedení jasnějších kompenzací uzavřeným restauracím a provozům v cestováním ruchu, přenesení reálné odpovědnosti za dodržování opatření zákazníky v rámci provozů na tyto provozy nebo urychlenou přípravu programů prokázání se negativním testem pro využívání některých služeb – například přes QR kódy.

„Zdůrazňujeme, že posílení vymáhání a kontroly dodržování opatření musí jít ruku v ruce s vyjasněním a posílením kompenzací těm, kteří je dodržují. Ochota dodržovat opatření je již podle výzkumů z podzimu 2020 s mírou pociťovaných ekonomických dopadů spojena. Nesmíme setrvat ve stavu, že lidé a provozovatelé s vysokou osobní odpovědností nesou finanční náklady těch, kteří se na zkrocení epidemie často záměrně nepodílí. Tento stav pouze navyšuje celkové společenské náklady a nevyplatí se v konečném důsledku všem,“ dodali v dopise Švejnar, Jurajda a Prokop.

Epidemie koronaviru v Česku je znovu na vzestupu. Druhý den po sobě přibylo víc než 10.000 nakažených nemocí covid-19 za jeden den, rekordní je počet nakažených vyžadujících intenzivní péči. Laboratoře ve středu odhalily 10.813 případů, to je skoro o 1300 víc než ve stejný den minulého týdne, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Vláda s opozicí dnes našly shodu na znění pandemického zákona. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy kabinet do předlohy zahrnul i řešení odškodňování živnostníků a firem zasažených protikoronavirovými opatřeními.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com