Biden na bezpečnostní konferenci kritizoval Putina. Merkelová chce posílit transatlantické vztahy

Německo je připraveno na novou kapitolu transatlantických vztahů. Na digitální Mnichovské bezpečností konferenci to v pátek řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Multilateralismus je na tom podle ní nyní lépe než před dvěma lety také díky novému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

„Je toho mnoho, co je třeba udělat, a Německo je připraveno na novou kapitolu transatlantických vztahů,“ prohlásila Merkelová. Nové vztahy mezi Evropou a Spojenými státy se musí podle ní věnovat dvěma zásadním úkolům: vztahům s Ruskem a vztahům s Čínou. Ve vztahu k Moskvě je třeba podle kancléřky nabídnout spolupráci, ale i jasně pojmenovat rozdíly.

V projevu na Mnichovské bezpečností konferenci se kancléřka věnovala také situaci v Africe či na Blízkém východě. V Afghánistánu je podle ní Německo připraveno zůstat i déle, pokud se tím zajistí, že země nepadne zpět do rukou radikálů. USA nyní znovu vyhodnocují původní plán stažení mezinárodních sil z Afghánistánu do konce dubna, na kterém se výměnou za bezpečnostní záruky dohodly s hnutím Tálibán.

Velkými výzvami dneška jsou podle Merkelové klimatické změny a pandemie covidu-19. Proti koronaviru je podle ní třeba bojovat globálně. „Nebude-li virus poražen na celém světě, nebude v bezpečí nikdo,“ řekla. Oznámila také, že Německo přispěje dalších 1,5 miliardy eur do mezinárodní očkovacího programu. Celkem tak na úsilí o globální očkování vyhradí 2,1 miliardy eur.

Rusové chtějí oslabit EU

Cílem Ruska je oslabit Evropskou unii a transatlantické vztahy. Na páteční digitální Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásil nový americký prezident Joe Biden, který výslovně kritizoval šéfa Kremlu Vladimira Putina. Biden rovněž uvedl, že očekává složité vztahy i s Čínou.

„Putin chce oslabit evropské společenství a naše transatlantické partnerství, protože pro Kreml je mnohem snadnější provokovat a hrozit samostatným zemím,“ řekl Biden, který vyzval ke úzké spolupráci USA a Evropy.

  ISW: Putin se snaží o celkové vítězství na Ukrajině, sází na protahování války

Problémy americký prezidenta očekává i ve vztazích s Čínou, která se podle něj snaží podkopat zásady mezinárodního hospodářského systému. „Musíme se připravit na dlouhodobé soupeření s Čínou, a bude to tvrdé,“ prohlásil Biden. Podle šéfa Bílého domu je proto nezbytné, aby USA a Evropa jednaly společně.

Biden slíbil úzce spolupracovat s EU

Nový americký prezident Joe Biden v pátek slíbil úzkou spolupráci s Evropskou unií při řešení výzev současnosti. Uvedl rovněž, že Severoatlantická aliance má zásadní význam pro společnou bezpečnost a zdůraznil, že USA dodrží své spojenecké závazky. „Amerika je zpátky, transatlantické spojenectví je zpět,“ prohlásil prezident na páteční digitální Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Dodal, že Spojené státy se nezajímají o minulost a ve spolupráci hledí jen do budoucnosti. „Vím, že minulé roky byly pro vztahy s Evropskou unií náročné, ale mohu vám slíbit, že Amerika je odhodlána spolupracovat,“ řekl.

Biden v projevu hovořil o společných hodnotách, které USA s Evropou zastávají. Za nejdůležitější označil demokracii. „Demokracie nám nespadla do klína náhodou. Musíme ji bránit, musíme ji chránit a musíme za ni bojovat,“ zdůraznil.

Nový strategický koncept NATO

Ochrana klimatu, obrana demokracie, podpora multilateralismu a zaručení svobody projevu, to jsou hlavní úkoly pro obnovenou spolupráci Spojených států a Evropské unie. Na páteční digitální Mnichovské bezpečnostní konferenci to prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Podle Macrona je nezbytné přeměnit společnou bezpečnostní strategii a také stanovit nový strategický koncept NATO. Severoatlantická aliance potřebuje silnější politickou část, podotkl francouzský prezident. Uvedl, že potřebný je i dialog s Ruskem.

Prostor pro spolupráci EU a USA Macron vidí i v kybernetickém prostoru nebo ve společném přístupu k regionálním konfliktům v Africe či na Blízkém východě.

Zdroj: https://www.lidovky.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com