Česko si pohoršilo v žebříčku množství kyberútoků o 15 míst

zahranicni.ihned.cz

Česká republika se v lednu dostala mezi země, které čelí většímu množství kyberútoků. V celosvětovém žebříčku se proti loňskému prosinci posunula o 15 příček na 35. místo. Slovensko se umístilo na 70. místě, tedy o osm míst výše než v předcházejícím žebříčku. Vyplývá to z údajů bezpečnostní firmy Check Point.

Na prvním místě v celosvětovém indexu dopadu hrozeb skončil nově Katar, který na druhou pozici odsunul Bhútán. Mezi nebezpečnější země nejvýrazněji poskočila Dominikánská republika, o 26 příček až na desátou pozici. Opačným směrem se nejvíce posunul Nepál, kterému v prosinci patřila 13. pozice a v lednu až 59. místo.

Velkou část útoků měl ještě v lednu na svědomí trojan Emotet, který byl 27. ledna odstavený po mezinárodní policejní operaci. Během ledna měl dopad na šest procent organizací po celém světě a zůstal nejčastěji použitým škodlivým kódem k útokům na podnikové sítě. V Česku útočil na čtvrtinu firem. Spamové kampaně šířící Emotet využívaly vložené odkazy, škodlivé dokumenty i heslem chráněné soubory ZIP.

„Emotet je jednou z nejničivějších variant malwaru, takže převzetí kontroly nad jeho infrastrukturou je velkým úspěchem. Bohužel můžeme očekávat, že se nevyhnutelně objeví nové hrozby, které jej nahradí,“ uvedl regionální ředitel Check Pointu Peter Kovalčík.

Za Emotetem se co do počtu výskytu umístily škodlivé kódy Phorpiex a Trickbot, které ovlivnily shodně čtyři procenta společností. Phorpiex je botnet, který šíří další škodlivé kódy prostřednictvím spamových kampaní. Trickbot je bankovní trojan, který je neustále vylepšován, takže je flexibilní a lze jej využít jako součást víceúčelových kampaní.

Autor: ČTK

  Tři dny v práci, dva dny doma. Firmy se chystají na nový model

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com