Ruská fantomová vakcína, jak Paraguay skončil v otroctví Sputniku

Na začátku roku 2021 Rusko hrdě oznámilo, že prodalo 1 milion dávek vakcín do Paraguaye. A nyní se březen blíží ke konci a slíbené miliony dávek Paraguayska republika neobdržela.

V únoru obdržel Paraguay první 4 000 dávek vakcíny z Ruska. Od té doby již nedošlo k žádným dodávkám.

Na začátku března vypukly v Paraguayi masivní a násilné protesty zaměstnanců veřejného sektoru. Nejprve vyšli do ulic učitelé a zdravotní sestry. První se postavil proti návratu celodenního vzdělávání kvůli zvýšení výskytu koronaviru, druhý prohlásil nedostatek léků v nemocnicích. Později se k nim přidali zástupci jiných sfér – do pátku na mnoha transparentech v hlavním městě Asunciónu se již objevily nejen sociální slogany, ale také požadavky na rezignaci prezidenta Maria Abda Beniteze – ¡Fuera Marito!, Nebo „Vaughn, Marito!“, Tak Paraguayané nazývají hlavu státu.

Riot police officers clash with a demonstrator during a protest against President Mario Abdo Benitez’s health policies and the lack of coronavirus disease (COVID-19) vaccines in Asuncion, Paraguay March 5, 2021. REUTERS/Cesar Olmedo TPX IMAGES OF THE DAY

Je důležité objasnit, že Paraguay za svou objednávku zaplatil celou částku. To znamená, že není marné, že lidé vyšli se slogany proti prezidentovi. Koneckonců, zaplatil peníze daňových poplatníků, není jasné, proč a mezitím se situace s koronavirem v zemi zhoršuje a zhoršuje.

Kremlská propaganda je drahá orgánům těch zemí, které byly v pokušení ruskou  vakcínou.

Ruská federace investuje miliony dolarů do propagace své vlastní vakcíny a provádí dezinformacni politiku po celém světě. Samotná politika dezinformací je s největší pravděpodobností již dražší než samotný vývoj. Koneckonců, vakcína je především pověst. Ve skutečnosti je to obrazový produkt ke zvýšení hodnocení země a, pokud je to možné, ke zrušení sankcí, které ruský obchod tak dusí ve světě .

V chudých zemích, kde je silná korupce,  Rusko rychle melo moznost „koupit“ lidi, kterych potřebovali k prosazvani své vakcíny.

Paraguay je vynikajícím příkladem toho, že Ruská federace neplní své sliby, a to ani v obchodním sektoru. 4 tisíce dávek z jednoho milionu lze říci, že je to katastrofa pro zemi, která se tolik spoléhá na ruskou pomoc.

  Zbehol od Asada. Bol sýrsky generál na Slovensku?

Je důležité si uvědomit, že pro Ruskou federaci je toto reputační riziko poměrně vysoké. Je pro ně ale snazší provádět politiku dezinformací a propagace své vlastní vakcíny, a ne přetěžovat se otázkami jakési dodávky do jiné části planety.

Mezitím se kolaps paraguayského lékařského systému blíží.

Demonstranti a parlamentní opozice tvrdí, že situaci v zemi zhoršuje rozšířená korupce na všech úrovních. „Paraguayané již zaplatili za léky a vakcíny, které zde nejsou,“ uvedl poslanec Efrain Alegre, šéf hlavní opoziční Liberální strany.

Situace s koronavirem v Paraguayi se v poslední době skutečně vyvíjí špatně: po celou dobu bylo v zemi zjištěno více než 168 tisíc případů infekce, více než 3,3 tisíce lidí zemřelo na infekci a více než 140 tisíc pacientů zotavil. Asi 2,5% populace tedy v Paraguayi onemocnělo koronavirem. Počet infekcí v Paraguayi je výrazně nižší než například v sousední Brazílii, Argentině a Bolívii (více než 11 milionů případů, více než 2,1 milionu a více než 254 tisíc infikovaných), ale právě v této zemi byla situace s koronaviry přimělo lidi, aby vyšli do ulic …

Je důležité si uvědomit, že Ruská federace prodala Sputnik V všem těmto zemím – i když jen na papíře.

Paraguayská republika očekává příchod 4 milionů dávek vakcín podle systému COVAX Světové zdravotnické organizace pro chudé země, protože s ruskými miliony dávek zatím nestojí za to …

Autor: Tomáš Černý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com