Kreml zatahuje Bělorusko do války. Jak zareaguje Lukašenko?

euronews.com

Ruský uzurpátor Putin jede do Běloruska. Ale pokud Lukašenko jezdí do Ruska téměř měsíčně, pak se jeho kremelský „kolega“ poprvé po třech letech dostane ke kamarádovi.

Je příznačné, že Putinova cesta je plánována do Grodna. A to je výmluvný důkaz současné generace věcí.

„Skutečnost, že Putin nyní jede do provinčního běloruského města, aby se setkal s Lukašenkem, naznačuje Putinovu mezinárodní izolaci, konflikt se Západem se přiostřuje a ruský diktátor potřebuje Lukašenka víc, než by si pravděpodobně chtěl připustit,“ řekl nezávislý pracovník. Brian Whitmore, vedoucí výzkumný pracovník v Eurasijském centru Atlantic Council.

Sám Lukašenko, jen také z Ruska. Tentokrát bylo formálním důvodem setkání obou stárnoucích „vůdců“ 30. výročí navázání vztahů mezi Ruskem a Běloruskem.

A přestože Lukašenkova návštěva oficiálně začala 25. června, podle ruských médií byl Bělorus v Rusku o pár dní dříve a 23. a 24. června neformálně jednal s Putinem.

Podle jedné verze, která je sice spíše konspirativní, ale přesto si zaslouží pozornost, se ruský prezident snaží přesvědčit běloruského „kolegu“, aby vstoupil do války s Ukrajinou.

V současnosti je však politická situace v Bělorusku taková, že Lukašenko se pravděpodobně nebude chtít zapojit do války s ozbrojenými silami Běloruské republiky. Podle ukrajinského vojenského experta Olega Ždanova „Lukašenko dokáže přehrát Putina“.

„Myslím, že Putin už nemá žádné trumfy, které by tlačily na Lukašenka, který je mnohem mazanější a zkušenější než Putin. Už 20 let ho vodí za nos jen k vytvoření unijního státu mezi Ruskou federací a Běloruskem. Všichni už přestali počítat, kolik přípravných programů bylo podepsáno k podpisu hlavního dokumentu. A dodnes tento unijní stát stále neexistuje, “poznamenal expert.

Výmluvný fakt o vysvobození Lukašenka z vlivu Kremlu svědčí i očištění běloruských řad od proruských představitelů a bezpečnostních činitelů.

  Velitel ozbrojených sil v rozhovoru řekl, že Rusko může znovu zaútočit na Kyjev

„Výbor pro státní bezpečnost Běloruska začal čistky v řadách, ale nyní od rusky smýšlejících úředníků a vyšších důstojníků. Lukašenko si je dobře vědom toho, že se na něj Putin pokusí vyvinout tlak. Až do odstranění Lukašenka od moci. Ale myslím si, že Lukašenko se snaží čištěním řad tuto možnost vyloučit,“ domnívá se odborník.

V běloruské společnosti a v ozbrojených silách Běloruska navíc narůstají protiválečné nálady. A pokud Lukašenko nařídí své armádě zaútočit na Ukrajinu, může dojít k sociální explozi i v samotném Bělorusku.

I s přihlédnutím k tomu, že se armáda v roce 2020 postavila na stranu bezpečnostních složek a pomáhala terorizovat společnost, se stále skládá převážně z branců z řad běloruského lidu. Armáda se proto může spojit s demonstranty za neúčast ve válce.

Bez takového rozkazu přitom existuje možnost, že Putin Lukašenka zlikviduje.

Tedy situace, ve které se „vůdce“ Bělorusů ocitl, je klasický zugzwang, kde je každý další tah evidentně špatný.

Možná i proto se Lukašenko znovu pokouší flirtovat se Západem – pozváním západních pozorovatelů k návštěvě jeho země a provedení ověřování zbraní podle Smlouvy o omezení konvenčních zbraní v Evropě. Jde o dokument, který je dávno zapomenutý, ale pro diktátora důvod k zahájení dialogu.

To je důkaz, že Putin je zbaven možnosti ovlivnit Lukašenka. Bývalého KGBistu by se však nemělo podceňovat. Přesně ví, jak se prosadit, a používá k tomu takové zbraně jako teror.

Podle ukrajinské rozvědky se Moskva chystá provést sérii teroristických útoků v Bělorusku (provokace proti infrastrukturním zařízením a civilnímu obyvatelstvu), aby zemi přinutila vstoupit do války proti Ukrajině.

„Za tímto účelem dorazily sabotážní skupiny do města Mozyr pod maskou civilistů. Patří mezi ně zaměstnanci Hlavního zpravodajského ředitelství Ruské federace a žoldnéři soukromých vojenských společností ovládaných Prigozhinem a Šojgu,“ píše zpravodajská tisková služba.

  Soukromých škol bude v Česku ubývat, říká zakladatelka VŠFS

Podvratné skupiny se chystají v zemi provést sérii teroristických útoků, opakují podobný scénář, jaký použil Kreml za války v Čečensku.

„Pak ruské speciální služby zorganizovaly výbuchy v několika domech v Rjazani a obvinily z toho mýtické „čečenské militanty“,“ poznamenává ukrajinská rozvědka.

GRU podle ní plánuje dělostřelecké a raketové údery na ropnou rafinerii Mozyr, civilní infrastrukturu a obytné oblasti.

Podle kremelských kurátorů „zvláštní operace“ to na jedné straně pro Lukašenka vytvoří takzvaný „causus belli“ – formální záminku k rozpoutání války. Na druhou stranu mu to nenechá příležitost dostat se z války pryč.

V potvrzení verze o teroristických útocích se objevila informace, že důstojníci běloruské armády již zahájili evakuaci rodin z Mazyru.

Zda je Lukašenko pacifista, je nepravděpodobné. Svědčí o tom poloha na hranici s Ukrajinou v oblasti Brest a Gomel cca 3,5-4 tisíce vojáků.

Bělorusko oficiálně oznámilo cvičení v orgánech vnitřních záležitostí a vnitřních jednotkách na téma „Ochrana a obrana objektů na komunikacích“. Formálně jsou tato cvičení navržena tak, aby pomohla zajistit veřejnou bezpečnost, chránit občany, společnost a stát, jakož i suverenitu Běloruska před kriminálními a jinými nezákonnými zásahy.

Ale podle některých odborníků jsou taková „cvičení“ zástěrkou pro Minsk, aby poskytl Moskvě své zbraně a vojenské vybavení pro válku.

Zda Moskva bude schopna přilákat Minsk, aby se připojil k nepřátelským akcím – čas ukáže. Pravda, Bělorusko je ve válce již delší dobu – právě z jeho území byla zahájena ofenzíva na Ukrajinu severním směrem. Z území Běloruské republiky jsou ostřelovány osady.

Lukašenko je však de iure „z války“ – možná je načase sundat masku a rozhodnout se.

A zatímco někdo jen přemýšlí, zda do války vstoupit, či nevstoupit, ukrajinský lid dělá vše pro to, aby byla minulostí. Ukrajina je ve válce už pátý měsíc.

  Rusko také prohrálo válku o Náhorní Karabach a jeho vliv na Kavkaze prudce poklesl

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com