Zeman vystoupí s projevem k Vrběticím a roztržce s Ruskem

Prezident Miloš Zeman se dnes v 11:00 ve zhruba dvanáctiminutovém televizním projevu vyjádří ke kauze možné účasti ruských agentů na výbuších v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Ke kauze se vysloví poprvé od jejího propuknutí v sobotu 17. dubna.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v sobotu informoval, že půjde o mimořádný projev. Už dříve uvedl, že se prezident ke kauze, která rozpoutala diplomatickou roztržku a nucené odchody ruských diplomatů z Česka i českých z Ruska, vyjádří v neděli. Podle kritiků Zemana Hrad k diplomatické roztržce s Ruskem, která začala před týdnem, dlouho mlčí.

„Projev vznikl nečekaně před začátkem natáčení Partie Terezie Tománkové v Lánech. Miloš Zeman projevil zájem o jeho realizaci těsně před začátkem rozhovoru, jehož přesné datum je domluvené již od března,“ informoval ČTK za televizi Prima Matěj Štýs. Televize Prima a CNN Prima NEWS odvysílají projev před začátkem pořadu. Projev televize Prima poskytne k odvysíláním i dalším celoplošným televizím a médiím.

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala minulou sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou ze dvou explozí muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko angažmá odmítá a v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek ministerstvo zahraničí rozhodlo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka. ČR počet diplomatů a dalších pracovníků na ruské ambasádě v Praze srovná podle současného stavu na českém velvyslanectví v Moskvě. Rusko má čas na stažení 63 pracovníků do konce května. Ruské ministerstvo zahraničí v reakci oznámilo, že Rusko přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“, počty tak budou stejné.

  Zima: Zeman by měl zůstat v nemocnici, jmenovat Fialu v Lánech by mohl

Zeman podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dosavadní kroky vlády v kauze Vrbětice jednoznačně podpořil. Premiér také zmínil, že by možná bylo lepší, kdyby prezident vystoupil o něco dřív než v neděli, nicméně prezident se podle něj s případem detailně seznamuje. V úterý v té souvislosti přijal například policejního prezidenta Jana Švejdara.

Solidaritu ČR v souvislosti s výbuchy ve Vrběticích vyjádřily země Severoatlantické aliance. Tři ruské diplomaty vypovědělo Slovensko, další státy Pobaltí.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com