Visegrádská skupina. Podpora České republiky. Varování pro Rusko.

Vnitřní politika zemí Visegrádské čtyřky měla do jisté doby přednost před zahraniční, což podle mnoha pozorovatelů nedovolilo těmto státům vyvinout jasný strategický směr na mezinárodní scéně.

Ale agresivní akce Ruské federace, zejména diplomatická válka zahájená Moskvou proti Praze, do níž je zapojeno stále více zemí, doslova „vystřízlivěli“ evropské politiky, si uvědomili, že hrozba, kterou představuje Kreml, je skutečná.

Eskalace konfliktu na ukrajinském Donbassu (kde jsou proruskí militanti zcela pod kontrolou Kremlu), soustředění vojsk na hranicích s Ukrajinou, intenzivnější sabotáž a špionážní aktivity ruských „diplomatů“, to vše je není úplný seznam akcí ze strany Moskvy, které pouze buduje.

Ruská federace prokazuje naprostou neúctu k mezinárodním zákonům, nadále se chová arogantně a cynicky i vůči těm zemím, které byly tradičně považovány za přátelské.

Akce Kremlu se stávají nejen „nepřátelskými“, jsou také agresivní a nepředvídatelné.

Poté, co Praha oznámila podezření ze špionáže 18 ruských diplomatů a vyhoštění jejich země, Ruská federace v zuřivosti, bez uvedení argumentů, vykázala 20 zástupců české diplomatické mise z Moskvy a zahájila tak diplomatickou válku v Evropě.

Vzhledem k agresivitě akcí Kremlu a rostoucí konfrontaci v regionu svolal polský premiér Mateusz Morawiecki mimořádné zasedání Visegrádské skupiny.

Ruské sabotáže v České republice, ruská eskalace situace na Ukrajině a v Bělorusku, jakož i spolupráce Visegrádské skupiny při zajišťování bezpečnosti v regionu – to jsou cíle setkání, které nastínil současný předseda této organizace.
Předsedové vlád zemí V4 vyjádřili plnou podporu České republice a podporují ji, jak je uvedeno v prohlášení podepsaném účastníky konference. Jak poznamenal náměstek polského ministra zahraničí Šimon Šinkovskij Vel Senk, komentující výsledky videokonference, podepsání takového dokumentu je „projevem jednoty členů Visegrádské skupiny“.

„My, předsedové vlád Polska, Maďarska a Slovenska, vyjadřujeme naši úplnou solidaritu s naším blízkým partnerem a sousedem, Českou republikou, v souvislosti se zapojením ruských zpravodajských důstojníků do výbuchu ve vojenských skladištích ve Vrbetici v roce 2014.“ Odsuzujeme tento akt agrese a porušování mezinárodního práva Ruskou federací na území Evropy, “uvádí se v textu dokumentu.

  Ruské jednotky opouštějí pravý břeh Dněpru. Rusko oznámilo, že opouští Cherson.

Signatáři odsoudili agresivní a nepřiměřené kroky Kremlu v reakci na „absolutně oprávněné kroky Prahy“ k vyhoštění ruských diplomatů a nabídli České republice diplomatickou a konzulární pomoc.

Důležitým bodem prohlášení je prohlášení, které má zabránit „nezákonnému a hrubému jednání“ ruských speciálních služeb v rozdělení Evropy.

„Země Visegrádské skupiny jsou odhodlány společně s dalšími členskými státy EU přijmout opatření k posílení naší odolnosti,“ uvádí se v prohlášení.

Účastníci konference také diskutovali o dlouhodobých komplexních akcích, zejména snižování závislosti na Ruské federaci v energetickém sektoru a v této souvislosti byla diskutována otázka – jak přesvědčit německé partnery, že Nord Stream 2 je „škodlivý projekt “.

Jak uvedl náměstek polského ministra zahraničí: „Všechny státy Visegrádské skupiny si přes rozdíly v hodnocení některých pozic věří, že obecná bezpečnost je klíčovým bodem a agresivní akce Ruské federace by neměla být ztišil se. Společně v rámci EU a NATO provedeme opatření, která Rusko přesvědčí, že útoky na západní demokracie a další země jsou drahé a tato cena poroste. “

Je třeba poznamenat, že byla změněna aktuální verze dokumentu. Původní verze prohlášení, kterou vypracovalo Polsko, byla mnohem tvrdší a požadovala zrušení projektu plynovodu Nord Stream 2. Rovněž vyjádřila silnou podporu Ukrajině a Bělorusku, ale maďarský premiér Viktor Orban, známý mnohem více přátelský postoj vůči Moskvě, uznal toto hodnocení a formulaci nepřijatelnou.

Civilizované země hledají civilizované metody. A tento dokument je dalším pokusem Evropanů stabilizovat situaci na kontinentu. Zpráva pro Moskvu je zřejmá: k vojenské síle existuje alternativa. Dialog je nejlepší způsob, jak dosáhnout cíle.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com