Skončí nadvláda Applu? Americký soud začíná rozplétat spor o poplatky za distribuci aplikací

Ve Spojených státech začíná soudní proces ve sporu mezi technologickým gigantem Apple a tvůrcem videoher Epic Games. Ten si už dlouho stěžuje na poplatky, které Apple od prodejců her vybírá prostřednictvím své platformy App Store, přes kterou si zájemci hry stahují. Jde o jeden z nejdůležitějších soudních sporů v historii Applu, v sázce je podle expertů i budoucnost platformy App Store.

V ostře sledovaném soudním sporu čelí Apple od pondělí stížnostem ze strany tvůrců populární hry Fortnite. Společnosti Epic Games vadí vysoké poplatky, které technologický gigant vybírá od prodejců za distribuci jejich hry. Výsledek soudního procesu by mohl podle expertů určit budoucnost platformy App Store.

Důležitost celé záležitosti podtrhuje fakt, že se na zahájení řízení dostaví i generální ředitel Tim Cook. Začne předkládat důkazy a hájit pozice svého podniku, což podle BBC ještě neudělal. Za Apple v takových situacích dosud mluvili jeho právníci.

Soud bude muset rozhodnout, zda App Store plní roli „základní infrastruktury“, tedy zda je něco jako veřejnou službou, nad kterou nemůže mít žádná firma kontrolu, protože jde svým způsobem o veřejný zájem. Soudce se bude snažit určit, do jaké míry je Apple oprávněn svou platformu App Store využívat jako zdroj příjmů, když developerům účtuje poplatky za možnost nabídnout jejich hry a další programy uživatelům smartphonů iPhone a dalších přístrojů Apple.

Firma Epic Games, tvůrce populární online střílečky Fortnite, napadla Apple kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže. Soudní proces může ohrozit železnou kontrolu Applu nad svým obchodem s aplikacemi, který mu přináší stamiliony dolarů ročně.

Stovky milionů dolarů

Jádrem sporu jsou poplatky za zpracování plateb pro aplikace, které jsou distribuovány skrze obchod App Store. Společnost Epic Games tvrdí, že Apple transformoval obchod s digitálními aplikacemi do monopolu, který připravuje tvůrce aplikací o velkou část zisku.  Apple přitom jen z poplatků za hru Fortnite podle odhadů získal stovky milionů dolarů.

  Praha zdraží od srpna jízdné. Cestující si připlatí za jízdenky, cena ročních kuponů zůstane stejná

Firmy, které chtějí své aplikace dostat do iPhonů či iPadů mohou totiž ke zprostředkování plateb využít pouze službu Apple Pay. Apple pak obdrží z každého prodeje 15 až 30 procent zplatby. Tato provize zahrnuje vše od digitálních předmětů ve hrách až po předplatné aplikací.

Společnost Epic Games loni v srpnu na Apple „nastražila past“, vydala aktualizaci hry, která umožňovala platit za herní předměty přímo. Apple tento krok vyhodnotil jako porušení obchodních podmínek a ukončil distribuci aplikace. Hra nyní není pro produkty Applu dostupná.

Parodie reklamy

Právě na to ale společnost Epic Games čekala. Její právníci vypracovali žalobu, která má 65 stran a v které podrobně popisují, jak Apple podle nich zneužívá svého dominantního postavení. Firma dokonce vytvořila video, na kterém ukazuje náročnost výrobních postupů, které vyžadují vysoké náklady. Trochu tím paroduje památnou reklamu z roku 1984, ve které Apple propagoval svůj počítač Apple Macintosh.

Lidé z Epic Games jsou přesvědčeni, že vývojáři by měli mít možnost vytvářet aplikace pro chytré telefony, aniž budou nuceni odvádět vysoké částky Applu. Anebo společnosti Google, která v konkurenčním operačním systému Android provozuje platformu Google Play, obdobu App Store. Epic Games není v tomto názoru sama, ze zneužívání dominantního postavení na trhu firmu Apple obviňují i další firmy, za všechny je to například Spotify, Match a Tile.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com