Lukašenko pálí mosty. Terorismus v srdci Evropy.

Nebývalý případ světové praxe civilního letectví: letadlo s civilisty na palubě, zadrženo a přistálo ve třetí zemi pod dohledem vojenského stíhače.

Takto byl v neděli 23. května večer zadržen let společnosti Ryanair FR4978 v letu Atény-Vilnius se 171 cestujícími na palubě.

Tisková služba letiště „Minsk“ uvedla, že letadlo naléhavě přistálo v Minsku kvůli zprávě o těžbě, která nebyla výsledkem potvrzena, ale byly provedeny vyšetřovací akce s letadlem a všemi na palubě.

Jak vyšlo najevo, účelem přistání lodi v Bělorusku bylo zatčení bývalého šéfredaktora protestního kanálu Nexta Romana Protaseviče. Později ministerstvo vnitra Běloruska potvrdilo jeho zadržení na letišti v Minsku.

Roman Protasevič je zakladatelem telegramového kanálu NEXTA, který se stal mluvčím protestů běloruského lidu proti samozvanému prezidentovi Lukašenkovi.

Díky NEXTA viděl celý svět hrůzy, které Lukašenkovy „policisté“ činili proti demonstrantům, a celou škálu protestů v dříve „mírumilovném“ Bělorusku.

Protasevič – z vojenské rodiny byl jeho otec zodpovědný za ideologické vzdělávání vojenského personálu. Ale s ideologickou výchovou jeho syna se něco pokazilo.

Roman se od začátku 90. let účastnil protestů proti Alexandru Lukašenkovi, pro které byl vyloučen z lycea a dokončil studium na běžné škole.

Poté nastoupil na Fakultu žurnalistiky Běloruské státní univerzity, ale odtud byl kvůli „ideologickým rozdílům“ vyloučen.

V roce 2015 založil kanál Nexta na YouTube, který se později přesunul na platformu Telegram a stal se hlavním mluvčím běloruského protestu.

V srpnu 2020, po prezidentských volbách, se počet čtenářů Nexty za několik dní zvýšil z 300 tisíc na 1,8 milionu lidí.

Pokud jde o popularitu, Nexta byla na druhém místě za TUT.by, hlavním nezávislým sdělovacím prostředkem v zemi, které si čte 62% běloruské populace.

Podle Romana byli korespondenty telegramového kanálu samotní občané Běloruska, kteří prostřednictvím kanálů zpětné vazby zasílali stovky zpráv za hodinu do redakce NEXTA, která pracovala během dnů protestů v Bělorusku 20 hodin denně.

Koncem roku 2019 odešel do Polska sám Roman Protasevich, který žádal o politický azyl s odvoláním na pronásledování běloruskými bezpečnostními silami.

  Moskva nabízí Washingtonu pakt. Stabilita nebo nové rozdělení Evropy?

Úřady vznesly obvinění proti Protasevičovi na základě tří článků běloruského trestního zákoníku: organizování masových nepokojů, hrubé porušování veřejného pořádku a podněcování k sociální nenávisti. Romana také Běloruská KGB zařadila na seznam osob, které se pravděpodobně účastní teroristických aktivit.

A teď cynické a do očí bijící zatčení. V tuto chvíli neexistuje žádná souvislost s běloruským opozicistou, právníci ho nesmějí vidět.

Světové společenství odsoudilo skutečnost, že došlo k ozbrojenému zabavení civilního letadla. Dopravní letadlo bylo donuceno přistát na letišti v Minsku pod hrozbou sestřelení stíhačkou běloruských vzdušných sil zahájenou na základě osobního rozkazu Lukašenka (samozvaného prezidenta země).

Světové společenství odsoudilo skutečnost, že došlo k ozbrojenému zabavení civilního letadla. Dopravní letadlo bylo donuceno přistát na letišti v Minsku pod hrozbou sestřelení stíhačkou běloruských vzdušných sil zahájenou na základě osobního rozkazu Lukašenka (samozvaného prezidenta země).

Vedoucí představitelé a vrcholní politici světových mocností a státních sdružení (EU, OBSE, NATO) požadovali, aby diktátor propustil opozičního novináře, přičemž takové kroky běloruských úřadů označil za „šokující eskalaci vyžadující rozhodnou reakci světového společenství“ a vyhodnocení únosu letadla jako teroristický čin.

Litva a Polsko zahájily vyšetřování únosu letadla. Litva rovněž oznámila zákaz vstupu svých lodí do vzdušného prostoru Běloruska. Řada dalších zemí oznámila v blízké budoucnosti podporu takového řešení pro jejich letecké společnosti.

Řada politiků EU se vyslovila pro zákaz přistávání letadel Běloruských aerolinií na letištích EU.

Světoví experti tvrdí, že únosem letadla Minsk porušil řadu základních článků mezinárodního leteckého práva a požaduje, aby byly běloruské orgány postaveny před soud.

Důležitým faktem je, že bylo uneseno letadlo, které letělo v rámci Evropské unie. A pokud vezmete v úvahu skutečnost, že se jedná o země NATO, musíte pochopit, že mezinárodní reakce bude velmi účinná.

Vzhledem k vytvořené rezonanci vyvstává logická otázka – proč?

Proč Lukašenka, který je již v obtížné situaci a je považován za „posledního diktátora Evropy“, celý ten humbuk?

  Biden oznámil „Putinovu daň“. Co bude dál se světem?

Nepochopil samozvaný prezident, jakou bouři by takový krok způsobil? A pokud ano, s čím tedy počítal?

Lukašenkovi se dlouho dařilo provádět dostatečně pružnou a mazanou politiku, která mu přinesla politické dividendy. A to se týkalo jak Západu, tak Ruské federace.

Zcela nedávno se dokonce říkalo, že Bělorusko se postupně obrací k civilizované Evropě. Revoluční události na Ukrajině hrály do rukou Minsku, který se na nějakou dobu stal hlavní tranzitní tepnou z Evropy do Ruska a naopak.

A pak byly volby do roku 2020. A výsledek je pro Lukašenka nezbytný. A protesty, které byly „vždy tolerantní“ vůči Bělorusům, „nepohltily“ další bezpráví „otce“ (jak se kdysi nazýval dnes samozvaný prezident).

Mnoho odborníků v těchto událostech spatřilo ruku Kremlu, který pochopil, že Lukašenka se stává nekontrolovatelným, a nechtěl dopustit, aby se ten druhý stal příliš nezávislým.

Následkem toho se stalo to, co se stalo dál (drsné, až brutální potlačení protestů běloruských bezpečnostních sil), a v důsledku toho byl příchod Lukašenka, aby se uklonil Putinovi.

Kreml dosáhl svého cíle tím, že běloruského „vůdce“ zkrotil a byl připraven na jakékoli podmínky. Navenek se Lukašenka snažil zachovat si tvář, stále se stavěl proti konečnému vstřebání Běloruska Ruskem, ale odborníci se shodují, že je to jen otázka času.

A situace s letadlem zajatým běloruskými speciálními službami je velmi nejednoznačná, pokud jde o Minské chápání situace.

Až do tohoto bodu byl Lukašenko čistě teoreticky stále, i když samozvaný, ale stále prezidentem nezávislého Běloruska. Poté, co zajal letadlo, nakonec přešel do hodnosti diktátorů v civilizovaném světě.

Tato situace vypadá pro Moskvu velmi přijatelně. Nyní může Kreml stanovit jakékoli podmínky a Minsk, který je v podmínkách úplné izolace (a není pochyb o tom, že po těchto událostech bude následovat), bude připraven přijmout jakékoli podmínky.

Ale ani zde není všechno jasné. Chtěli-li co nejvíce zkrotit „nepoddajného“ Lukašenka, bylo pro Kreml stále prospěšné mít na světové scéně navenek nezávislé Bělorusko. To je vždy plus jeden hlas v mezinárodních organizacích (například OSN atd.).

  Česká republika otevírá vesmír pro EU

Je však také jisté, že takové akce, které by ve světě vyvolaly vlnu nesouhlasu, by Lukašenka bez sankce Kremlu neprovedla. To znamená, že Moskva očekává, že z tohoto příběhu obdrží dividendy, které převáží všechny ostatní okamžiky.

Alternativně má Putin (i když nominálně Lukašenka, ale to nic nemění), dalšího vězně, který se může stát předmětem vyjednávání. Tento civilizovaný svět si váží každého člověka a pro Kreml byli lidé vždy vyjednávacím čipem.

A samotný Lukašenko je nyní odsouzen k míru s Putinem a Bělorusko postupně směřuje k úplné izolaci. Je důležité, že samozvaný prezident na tom neúnavně pracuje. Zejména podepsal zákony omezující co nejvíce právo Bělorusů na protesty a svobodu tisku.

Zatčení opozičního bloggera je také varováním pro ostatní novináře v Bělorusku, pokusem o zastrašování, umlčení, ztichnutí a pouhým odchodem, kývnutím hlavou bez alternativy v souladu s obecnou linií strany. Jakmile se to již stalo.

Před očima celého světa tak Bělorusko sklouzlo do propasti diktatury a izolace, konečné zapomnění v globálním měřítku.

Umožní běloruský lid takový vývoj událostí? V loňském roce již prokázal alespoň své volební právo. Tento hlas však úřady neslyšely. Nebo to bylo naopak slyšet příliš jasně a ona – tato síla, která se zbláznila s očekáváním možné populární akce, se dopouští šílených činů.

A není náhodou, že byl Kreml tak ochotný pomoci Lukašenkovi při potlačování populárních protestů. Protože se každá diktatura velmi bojí svých lidí, jejich vhledu a povědomí o situaci.

Roman Protasevich jednou řekl: „Do určité míry cítím odpovědnost za to, co se děje. Cítím se nepříjemně, když vidím záběry lidí s otvory v tělech, s částečně odtrženými končetinami. Cítím se zodpovědný za to, co je zde zveřejněno, a myslím, že pokud to lidem přiblíží vítězství a konec diktatury. “

Autor: Franz Hoffmann

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com