„Nyní není čas na objetí, ale není to ani čas na studenou válku.“ – Joseph Biden

REUTERS

Hlavní politickou událostí včerejška a možná i sezóny byla schůzka vůdců Spojených států a Ruské federace, která se konala v Ženevě.
Summit inicioval prezident Spojených států, který takovou nabídku ruskému vůdci učinil během telefonního rozhovoru v dubnu tohoto roku.

Tuto skutečnost kremelští propagandisté ​​neustále zdůrazňovali, aby zdůraznil význam jejich vlastního vůdce: „Biden žádá Putina, aby se setkal.“

Sám šéf Kremlu si to připomněl a poděkoval svému americkému „kolegovi“ za takovou iniciativu.

Ale bez ohledu na to, jak se Moskva snaží nafouknout tváře a dát svému vůdci důležitost a pevnost, je jedna věc jasná – Putin sám hledal setkání s Bidenem.

Vzhledem k současnému postavení Ruské federace a vnímání jejího vůdce v civilizovaném světě bylo velmi důležité, aby vlastník Kremlu stál na stejném kroku s prezidentem Spojených států, aby ukázal, že mluví s potřásl si s ním rukama.

Ukažte toto především svým lidem, protože civilizovaný svět dobře chápe, kdo je Putin.

A dostal tuto příležitost. I když od začátku schůzky do konce akce bylo zjevné, že student s učitelem komunikuje.

Chování, sebevědomí, slova atd., Všechno ukázalo, kdo je kdo – a úroveň výchovy a významu v tomto světě.

Ještě předtím, než začala schůze prezidentů, se všichni shodli, že od ní není třeba čekat drastické změny a rozhodnutí.

Skutečné výsledky summitu lze posoudit později, mimochodem, řekl o tom Joe Biden a po rozhovorech mluvil s tiskem.
O čem mluvili vůdci Spojených států a Ruské federace, jaká rozhodnutí byla učiněna?

Zatím to lze říci na základě tiskových konferencí pořádaných oběma vůdci po summitu.
Je pozoruhodné, že Moskva chtěla uspořádat obecnou tiskovou konferenci, ale americká strana to taktně odmítla.

Rozsah otázek, které strany zvažovaly, byl poměrně široký, ale vzhledem k době komunikace (přibližně 3 hodiny) nebyly podrobně diskutovány. A když vezmeme v úvahu skutečnost, že se původně mělo vyčlenit 4–5 hodin na komunikaci, pak zjevně neexistoval žádný konkrétní konsenzus.
První, kdo s novináři hovořil, byl prezident Ruské federace. Otázkou, která otevírá tiskovou konferenci, je situace s Ukrajinou.
Putin poznamenal, že při diskusi o této otázce se svým americkým protějškem se strany dohodly na potřebě dodržovat minské dohody.

Obvinil ukrajinské orgány z neochoty problém vyřešit a vyjádřil upřímné překvapení nad touhou Kyjeva obnovit východní hranici svého státu a získat nad ním kontrolu.

  RF - USA. Kreml ustoupil nebo další moskevský podvod

Pokud jde o otázku vstupu Ukrajiny do NATO, šéf Kremlu uvedl, že této otázky se dotkla „skvrna“. Moskva věří, že Kyjev v blízké budoucnosti nepřijme alianci, takže Putin může mít v této otázce stále sebevědomí.

Na otázku strategické spolupráce a stability byl Putin nervózní a lakonický, což může naznačovat, že prezidenti v této otázce nedosáhli konsensu. (Připomeňme, že v roce 2021 strany pokračovaly v provádění smlouvy START III, o kterou se Moskva tak usilovně snažila, což jí dává pětiletou „úlevu“ při vývoji nových podmínek).

Pravděpodobnost, že Čína bude přitahována k podpisu dohody v trilaterálním formátu, je poměrně vysoká.

Na otázku týkající se militarizace Arktidy odpověděl ruský prezident obvyklým způsobem – to je lež. Nikdo neočekával od Putina žádnou další reakci. Pravděpodobně zapomněl, že Ruská federace opakovaně používala své ozbrojené síly pro údajné „vědecké testy“.

Reakce na takové akce Kremlu však již následovala – NATO vyvine další úsilí k zadržení Ruské federace.

Putin uvedl, že bylo dosaženo dohody o zahájení konzultací s americkou stranou o otázkách kybernetické bezpečnosti. Zároveň obvinil USA, Kanadu a Velkou Británii ze skutečnosti, že jsou odpovědné za nejvíce kybernetických útoků na světě, a takové útoky na ruské objekty jsou koordinovány z území Spojených států.

V odpovědi na otázku tlaku na opozici Putin znovu nazval všechny nepřáteli a řekl, že Navalny se vrací z Německa do Ruska záměrně, aby byl zadržen.

Skutečnost, že osoba je občanem Ruské federace a má svoji domovinu, není pro prezidenta Ruské federace argumentem. Putin uvedl, že „tento občan“ (jak nazval Navalného) dostává peníze ze zahraničí a hájí zájmy těch, kdo mu platí.

V této souvislosti mistr Kremlu připomněl, že v roce 2017 přijal Kongres zákon stanovující podporu demokratických procesů a organizací v Rusku. Podle prezidenta Ruské federace je tedy americká politika prováděna tak, aby zadržovala hlavního nepřítele, kterého podle Putina považují USA za Rusko.

Na otázku utlačování opozice a pronásledování protivníků se Putin vyhnul odpovědi.

Prezident Ruské federace ani přesvědčivě neodpověděl na otázku ohledně „červených linií“, když řekl, že „nedosáhli bodu, kdy by něco rozdělili“, ale jeho reakce naznačuje, že linie byly stanoveny a jsou pro Ruskou federaci nepříjemné .

Putin také chtěl vzájemné uznávání vakcín, ale nedostal ho. Ruskou „vakcínu“ nikdo nepotřebuje. VVP si na začátku roku 2020 připomněla pomoc ventilátorům, které hořely a byly technicky nepoužitelné.

  Hladomor. Poslanci České republiky uznali činy Kremlu jako genocidu.

Během svého projevu Putin hovořil o potřebě budovat vztahy mezi Ruskou federací a Spojenými státy v předvídatelném a stabilním formátu, zatímco prohlásil, že americká zahraniční politika je nestabilní a nepředvídatelná a že za to mohou Američané. porušení světového práva a pořádku a bezpečnostního systému (připomněl odstoupení Washingtonu od smlouvy INF a otevřeného nebe).
Poznamenal také, že na Ukrajině došlo k státnímu převratu, který podpořili Američané.

V Putinově projevu byla obecně zřejmá tendence k potřebě revidovat globální bezpečnostní systém a organizaci Jalty-2.
Shrneme-li výsledky Putinovy ​​tiskové konference, je třeba poznamenat, že se konala způsobem typickým pro kremelského giganta: prezident Ruské federace odpověděl na připravené otázky dvorních novinářů (z tzv. „Kremelského fondu“) ) s důvěrou a někdy dokonce s úsměvem, ale nepohodlný Putin na otázky odpověděl urážlivě a ze všeho vinil Američany. A co je významné – naprosto nerozumné, s využitím hackovaných narativů Moskvy.

Při všech jeho pokusech vypadat klidně a vyrovnaně bylo patrné nervozita a nejistota šéfa Kremlu.

To bylo patrné zejména na rozdíl od chování vůdce Spojených států. Joe Biden promluvil sebevědomě a jasně, ale zároveň klidně a tolerantně.
Všiml si „pozitivního“ tónu ruského prezidenta při jednáních.

Podle Bidena bylo pro něj důležité osobně komunikovat s Putinem.

Poznamenal to šéf Bílého domu že existuje dobrý potenciál pro zlepšení vztahů s Ruskem, ale „Moskva musí respektovat mezinárodní normy.“

Biden uvedl, že Putinovi jasně naznačil, na jakých zásadách má Washington v úmyslu jednat s Ruskem: „Potřebujeme společná základní pravidla, kterými se budeme všichni řídit.“

Americký prezident uvedl: „Nikdo nemůže mít zájem na zahájení nové studené války,“ poznamenal, že Putin to také nechce.

Americký prezident zdůraznil, že směr USA není namířen proti Rusku: „Americko-ruské vztahy musí být stabilní a předvídatelné.“
Biden uvedl, že nevidí žádný problém s Ruskem obchodovat, pokud bude dodržovat mezinárodní normy.

Pokud však chce Putin americké investice do ruské ekonomiky, musí mimo jiné propustit zadržené občany USA.

Americký prezident řekl, že bude pevně hájit zájmy Spojených států a jejich spojenců, a dal Putinovi jasně najevo, že USA budou tvrdě reagovat na činy, které podkopávají zájmy Ameriky a jejích partnerů.

„Putin ví, že budu jednat,“ řekl Biden a zdůraznil, že Spojené státy nebudou tolerovat zásahy do amerických voleb a demokratického systému.

  Za výbuchy muničních skladů stojí ruští agenti GRU

Biden zdůraznil téma kybernetických útoků a tvrdil, že kritická infrastruktura musí být hackery nedotknutelná. Spojené státy mají silný kybernetický potenciál a budou reagovat na hackerské útoky, uvedl.

Joe Biden také poznamenal, že lidská práva budou vždy jedním z témat jednání s Ruskem. „Lidská práva jsou součástí DNA naší země. Nejde o potrestání Ruska, když porušuje lidská práva. Je to o tom, kdo jsme. Jak mohu být prezidentem Spojených států a nemluvit proti porušování lidských práv,“ řekl Prezident Spojených států.

V tomto ohledu Biden varoval Putina, že pokud vůdce opozice Navaľnyj, uvržený ruskými úřady do kolonie, zemře, důsledky pro Rusko budou zničující.

Joe Biden rovněž vyjádřil jasný závazek Spojených států k svrchovanosti Ukrajiny a její územní celistvosti a sdílel své znepokojení nad situací v Bělorusku v souvislosti s tvrdým potlačováním opozice Lukašenkovým režimem.

Strany rovněž jednaly o íránské otázce, pokud jde o společné úsilí o zabránění Teheránu v získávání jaderných zbraní.
Prezident Joe Biden prohlásil, že brání obnovení terorismu v Afghánistánu.

Konal se summit, který očekával celý svět.

Každá strana si samozřejmě stanovila své vlastní úkoly a sledovala své vlastní cíle.

Putin se pokusil legalizovat sám sebe na mezinárodní scéně, ukázat, že je politikem, s nímž se chtějí setkat, a pokusil se dosáhnout úrovně amerického prezidenta, povznést se, pokud ne na stejné úrovni, pak alespoň trochu blíže k úrovni „vůdce světové úrovně“.

Uspěl? Čas ukáže, ale to, co celý svět viděl včera v Ženevě, hovoří málo ve prospěch mistra Kremlu: staré, hackované fráze, nedostatek argumentů, neochota přiznat své chyby a nejistota.

Ale je tu zajímavý bod – Putin nečinil žádná ostrá prohlášení. Možná (a pravděpodobně to tak bude) to v samotné Ruské federaci provedou dvorní politici a „novináři“, ale majitel Kremlu se choval zdrženlivě.

Možná Putin vyvodil závěry a svět čeká na naději na normalizaci situace?

Joseph Biden se na setkání v Ženevě ukázal jako vyrovnaný a moudrý politik. Tolerantní, i když s nesmiřitelným oponentem, ale pevná v obraně zájmů občanů své země a lidských práv po celém světě.

Mezinárodní společenství dostalo jasnou zprávu – Spojené státy jsou zpět, Joe Biden je vůdce stojící bok po boku se svými spojenci na stráži míru.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com