Německý prezident přijel do Česka. Povečeřel se Zemanem, uctí parašutisty

idnes.cz

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ve středu přijel do Prahy. Před odjezdem z Berlína přirovnal svou návštěvu Česka k cestě do minulosti. Vztahy Čechů a Němců nebyly podle něho vždy nejlepší. Do Prahy dorazil krátce po půl čtvrté.

„Těším se na tuto cestu, je to trochu i cesta do minulosti, protože Češi a Němci si nebyli vždy dobrými sousedy,“ řekl Steinmeier novinářům na berlínském hlavním nádraží, odkud vlakem odcestoval do Prahy.

Na Hlavním nádraží prezidenta vítali šéf zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a šéf protokolu Vladimír Kruliš. Na prezidenta čekala hradní stráž a červený koberec, přijíždějící vlak ovšem nezastavil přesně a vojáci koberec museli posunout.

Po vystoupení z vlaku se Steinmeier zastavil u sochy britského zachránce českých židovských dětí sira Nicholase Wintona.

„Jízda vlakem není zas v Německu tak neobvyklá. Je to spíše vzácnost cestovat vlakem do zahraničí. Má cesta z Berlína do Prahy byla mou premiérou. Žádné jiné hlavní město není tak blízko Berlínu. Mám velikou radost z toho, že jsem mohl dodržet slib, který jsem dal vašemu prezidentovi. Jsem tady a mám radost,“ sdělil prezident v rozhovoru pro Českou televizi.

Prezident v rozhovoru nastínil i témata, která budou v následujících dnech probírat. „Budeme se soustředit hlavně na posledních 30 let. Mělo by se mladé generaci připomenout, jak důležité je sousedské vztahy rozvíjet. Jsme úzce propojeni kulturně i politicky,“ sdělil prezident.

Z Prahy odjel Steinmeier na zámek v Lánech, do letního sídla českých prezidentů. Položil květiny u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Poté následovala soukromá večeře s prezidentem Zemanem, která se podávala pod širým nebem ve stanu. Vedle obou prezidentů k ní zasedly i první dámy, Ivana Zemanová a Elke Büdenbenderová.

Ve čtvrtek se německý prezident setká také s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem a předsedou Senátu Milošem Vystrčilem, jednání s premiérem Babišem je v plánu v pátek. Vedle Prahy navštíví Steinmeier také Ústí nad Labem. V severočeském městě si mimo jiné prohlédne multimediální expozici nazvanou Naši Němci.

  Šéf školských odborů oslovil v otevřeném dopise rodiče, vysvětluje důvody stávky

V plánu má také návštěvu Strahovského kláštera, setkání se zástupci německých firem nebo recepci na německé ambasádě. Soukromě se také setká s bývalým českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, potvrdil mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

Německý prezident je momentálně přesvědčen, že sousedství a partnerství stojí na pevných základech, které neohrozí žádný politický vývoj.

Za obrat ve vzájemných vztazích označil česko-německé smlouvy a deklarace z 90. let minulého století, které přispěly ke zlepšení partnerství.

Minulost a současnost bylo jedním z témat, o kterých mluvil během jízdy do Prahy se svými hosty přímo ve vlaku. „Rok od roku jsme si bližší – hospodářsky, politicky, kulturně, lidsky,“ sdělil prezident.

I přes těžkosti a složitost minulosti mají nyní česko-německé vztahy podle Steinmeiera natolik pevný základ, že je zcela nezávislý na politické a vládní konstelaci. „To je poselství pro nynější rok, kdy se v obou zemích konají volby,“ uvedl německý prezident.

Ve vlaku mluvil Steinmeier s hosty také o pandemii nemoci covid-19 a následcích, které měla. „Pozval jsem lidi, kteří pravidelně, každý den jezdí z jedné strany na druhou. Budu s nimi mluvit o zkušenostech z pandemie, o uzavřených hranicích, což bylo něčím takřka neznámým,“ řekl Steinmeier.

Z Berlína Steinmeiera doprovázel mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka nebo spisovatel Jaroslav Rudiš, v Drážďanech do vlaku přistoupila předsedkyně Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com