Je čas sbírat kameny. Americká cena Afghánistánu. Co čeká svět?

Pentagon odhalil konečné ztráty USA v Afghánistánu. Generál Kenneth McKenzie řekl, že téměř 20letá kampaň v této středoasijské zemi stála Spojené státy příliš mnoho.

„Nebyla to snadná mise – cena, kterou jsme zaplatili, byla 2 461 amerických vojenských a civilních obětí a přes 20 000 zraněných,“ řekl.

Během doby, kdy byl kontingent v Afghánistánu, tam dokázalo sloužit více než 800 tisíc amerických vojáků a 25 tisíc civilistů.

Americká vojska vstoupila do Afghánistánu po teroristických útocích z 11. září 2001, kdy ozbrojenci Al-Káidy unesli osobní letadla a zaútočili na Světové centrum a Pentagon.

V dubnu 2021 prezident Biden oznámil stažení vojsk z Afghánistánu: „Dospěl jsem k závěru, že je čas ukončit nejdelší válku v naší historii a že je čas, aby se americká vojska vrátila domů,“ řekl Biden a dodal, že nežádal by amerických vojáků „nekonečně bojovat v občanské válce jiné země“.

30 srpna, kdy letadlo s poslední americkou armádou odstartovalo z Kábulu, Pentagon oznámil dokončení stažení svých vojsk.

Spojené státy také pozastavují svoji diplomatickou přítomnost v Kábulu, američtí diplomaté však budou pracovat v afghánském směru z hlavního města Kataru Dauhá. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken řekl: „Vzhledem k nejisté bezpečnostní a politické situaci v Afghánistánu je to chytrý krok.“ Ačkoli tedy ne přímo (prostřednictvím Kataru), Spojené státy budou v Afghánistánu udržovat diplomatickou přítomnost.

O to se zajímá také Taliban,

který nabídl Spojeným státům zachovat diplomatickou misi v Afghánistánu po stažení amerických ozbrojených sil.

Nový afghánský úřad žádá mezinárodní společenství o pomoc při rozvoji ekonomiky, vzdělávání a zdravotní péče v Afghánistánu.

Taliban slíbil, že po otevření civilní části kábulského letiště budou moci cestovat do zahraničí všichni občané země, kteří mají potřebné dokumenty. Hnutí také tvrdí, že ženy budou moci opustit dům samy, bez doprovodu mužů a získat vzdělání, aniž by si musely zakrývat obličej. Doprovodní muži budou povinní pouze na dlouhých cestách trvajících déle než tři dny. Ozbrojenci se chystali povolit takové tresty jako popravy nebo ukamenování pouze na základě soudního příkazu.

  Proč Rusko snaží skrýt vývojáře vakcíny “Sputnik V”?

Taliban, který dokazuje svou „civilizaci“, poznamenává, že akce hnutí změkly (podle jejich vlastních slov) ve srovnání s tím, jak jejich metody vypadaly naposledy (od roku 1996 do roku 2001).

Americký ministr zahraničí Blinken hovořil o potřebě získání legitimity Talibanem a vyjmenoval řadu podmínek, které musí splnit, pokud chtějí získat uznání od mezinárodního společenství a jeho pomoc: „Naše odpověď je, že jakákoli legitimita a jakákoli podpora musí vydělávat. “

„Vojenská mise byla dokončena a začala nová kapitola amerických vztahů s Afghánistánem – diplomatická mise,“ zdůraznil vedoucí ministerstva zahraničí s tím, že jakákoli interakce mezi Washingtonem a Talibanem bude určena výhradně národními zájmy Spojené státy a Washington budou sledovat opatření, a ne obvinění ozbrojenců: respektovat základní práva afghánského lidu, včetně práv žen; dodržovat závazky v boji proti terorismu, zříci se represí a vytvořit inkluzivní vládu.

Je pravda, že zde vyvstává řada otázek, na které mělo být zodpovězeno v samotném Bílém domě. Opravdu věří, že Taliban (jehož organizace je světovým společenstvím uznávána jako teroristická) bude skutečně bojovat proti terorismu?

Militanti, jejichž podstatou existence je válka a teror, kteří se dostali k moci právě s pomocí násilí a demonstrovali to od prvních dnů u moci, budou připraveni dát Afgháncům svobodu a rovnost a stabilizovat situaci v kraj? Věří tomu Amerika?

Odstoupení jejího kontingentu je samozřejmě právem Spojených států, které v Afghánistánu zaplatily drahou cenu. Ale uklidňovat sebe i celý svět slovy o stabilizaci situace kolem této středoasijské země je přinejmenším nerozvážné. Svět pravděpodobně musí hledat nové metody boje proti takovému jevu, jakým je terorismus (který nemá žádné geografické a národní hranice), a musí být rozhodné a účinné. Jinak bude ztraceno vše, co předtím dělalo světové společenství.

Pouze neustálá práce každého státu zvlášť a společně, s pochopením odpovědnosti za zajištění bezpečnosti svých občanů a světové bezpečnosti obecně, je zárukou míru a prosperity pro planetu Zemi.

  Protiruské sankce. Zločin a trest

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com