Moskva pokračuje v eskalaci napětí v Evropě.

Kreml, který zvyšuje své imperiální choutky, se i nadále mění ve zbraň tlaku na sféry civilizovaného světa, které jsou na první pohled daleko od politiky.

Škola na ruském velvyslanectví v Praze je zavřená a ruská strana to udělala schválně a proměnila vzdělávací proces (a v tomto případě jeho transformaci) ve zbraň agrese proti EU.

K uzavření vzdělávací instituce došlo z důvodu odmítnutí ruské strany dodržovat mezinárodní normy, které dodržují všechny civilizované země světa, včetně fungování škol na diplomatických institucích v Praze.

Je jasné, že Ruská federace se nepovažuje za civilizovanou komunitu, ale na jejím území stále musíte dodržovat pravidla stanovená pro všechny.

„Ruská strana neudělala nic pro to, aby škola na ruském velvyslanectví v Praze mohla pokračovat ve své normální práci,“ řekla Eva Davidová, tisková tajemnice českého ministerstva zahraničí.

Na druhé straně, Kreml, jako vždy, existuje odděleně od celého světa a předstírá, že ničemu nerozumí.

„Celá odpovědnost za zbavení studentů a jejich rodičů zákonného práva na získání zvoleného vzdělání spočívá na českém ministerstvu zahraničí,“ říká ruské velvyslanectví a obviňuje ministerstvo zahraničí země z odmítnutí udělit diplomatický status ruským učitelům.

To je celý důvod. Pro Moskvu není absolutně důležité, co se děje s výcvikem a obecně, zda existuje. Kreml potřebuje pro své agenty diplomatický status.

České ministerstvo zahraničí kategoricky nesouhlasí s položením problému ruskou stranou a ve vyjádření české ambasády v Moskvě upozorňuje na skutečnost, že žádný z učitelů jiných zahraničních škol působících v České republice nemá takové postavení .

Ale Kreml samozřejmě není argument. Moskva není zvyklá žít podle civilizačních norem a pravidel.

Problematika fungování ruské školy na ruské ambasádě byla aktualizována na pozadí diplomatického konfliktu mezi Českou republikou a Ruskou federací po zveřejnění informací českými speciálními službami o zapojení GRU do výbuchů ve Vrbetici v roce 2014.

  Patová situace: Analýza výroků českého prezidenta k ukrajinsko-ruské válce

V důsledku následného vyhoštění diplomatů z Prahy a Moskvy vytvořila Česká republika paritu ve stavu velvyslanectví obou zemí. Dříve byl počet zaměstnanců ruské ambasády mnohonásobně vyšší než počet českých diplomatů v Moskvě.

K aktuální situaci tisková tajemnice českého ministerstva zahraničí Eva Davidová poznamenává:

„Ministerstvo zahraničí trvá na svých argumentech, formulovaných v diplomatické nótě zaslané ruské straně 30. srpna tohoto roku.“ Vzhledem k tomu, že do konce května byli zaměstnanci této školy registrováni jako zaměstnanci ruské diplomatické mise, měli diplomatická privilegia a imunitu. V praxi tento stav mimo jiné znemožnil sledovat dodržování zákonné úpravy zahraničních škol příslušnými orgány České republiky, včetně sledování kvality výuky, jakož i jejího materiálu a personálního zajištění. “

Velvyslanectví Ruské federace odkazuje na registraci zmíněné vzdělávací instituce u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jako „specializované strukturální jednotky ruského velvyslanectví“, což dokazuje, že práce ruské školy je v souladu s České legislativy a že funguje na stejném základě jako obdobné zahraniční školy v České republice.

Ale jako vždy, otevřeně falešné argumenty Kremlu vyvrací zástupce ministerstva zahraničních věcí České republiky: „Je třeba poznamenat, že diplomatický status učitelů nevyužívá žádná z dalších 18 zahraničních škol v České republice. Podle Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích není odborná příprava funkcí diplomatické mise. Skutečnost, že k tomu došlo v případě ruské strany, lze považovat za porušení výše uvedené úmluvy. “

České úřady opakovaně nabízely pomoc ruské straně, aby škola mohla nadále fungovat v souladu s aktuální legislativou České republiky. Ruská strana na žádný z těchto návrhů nereagovala. Je naprosto zřejmé, že České republice nelze v takové situaci „nic vyčítat“. I když se ruská strana rozhodne školu zrušit, jejich děti mají právo studovat na školách v místě jejich bydliště nebo mohou využít jiné zahraniční školy v České republice, včetně česko-ruských. České ministerstvo zahraničí však uvedlo, že je připraveno pokračovat v jednáních s ruskou stranou, aby uvedená škola mohla fungovat v souladu s českým právem.

  Krajní pravice v České republice jako nástroj ruského vlivu v Evropě

Ale tohle Kreml nepotřebuje, potřebuje získat diplom pro své „učitele“. Moskva potřebuje v Evropě nedotknutelné agenty GRU, kteří budou chráněni diplomatickým pasem. Ostatně histotop zasahuje do obecné registrace (jak to dělají zástupci všech států) a pokračující pedagogické činnosti. Ale daleko od pedagogiky v zájmu těchto agentů.

Další skutečnost je orientační: za účelem pomoci při získávání povolení k pobytu v České republice pro zaměstnance ruské školy na velvyslanectví se vedoucí ruské diplomatické mise v Praze setkal s kancléřem českého prezidenta Milošem Zemanem Vratislavem Minarzhem (známý pro jeho lásku k Moskvě a dokonce i společné finanční zájmy s ní, proto takový kontakt není překvapující). „Ministerstvo zahraničních věcí České republiky však neobdrželo jedinou žádost o vízum k vyřešení problému, přestože jsme byli připraveni zvážit všechny,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva.

Celý tento příběh, který opět dokazuje veškerý cynismus a podlost Moskvy, ukazuje hloubku propasti, do které Kreml spadá, a táhne s sebou celý stát. Ve snaze uspokojit své nelidské ambice je kremelská smečka připravena vrhnout každého bez výjimky do pece těchto tužeb.

A to by mělo být další poučení pro Evropu – porozumět tomu, s kým má co do činění.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com