Ukrajinská vláda přijala opatření, s nimiž chce obnovit kontrolu nad Krymem

ct24.ceskatelevize.cz

Ukrajinská vláda dnes schválila řadu opatření zaměřených na obnovení svrchovanosti nad Krymem, který od roku 2014 okupuje Rusko. Opatření podle médií zahrnují například lékařskou péči a on-line výuku pro školáky žijící na poloostrově, jehož ruskou anexi mezinárodní společenství neuznává.

Podle Moskvou dosazeného šéfa krymských úřadů Sergeje Aksjonova jde ze strany ukrajinské vlády o ukázku „neschopnosti vnímat realitu“. Tato strategie „deokupace Krymu“ má za cíl odvrátit pozornost ukrajinských občanů od naléhavých problémů, prohlásil.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou klesly před sedmi lety na bod mrazu jednak kvůli ruskému zabrání Krymu, jednak po vypuknutí války na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty podporovanými i vojensky Ruskem. Podle Kyjeva v těchto bojích doposud přišlo o život na 14.000 lidí.

„Schvalujeme komplexní dokumenty, jež obsahují podrobné kroky k odstranění okupace, angažujeme nejlepší odborníky a analytiky z celého světa,“ řekl ke schvalovaným opatřením premiér Denys Šmygal při zasedání svého kabinetu, které vysílala televize.

„Spolupracujeme také s našimi partnerskými zeměmi a v rámci mezinárodních organizací, abychom zajistili, že téma Krymu bude neustále součástí globální agendy,“ dodal předseda vlády.

Na základě nově schválených opatření Ukrajina nabídne krymským školákům on-line vzdělávání a pozve je na letní prázdninové tábory. Obyvatelům Krymu budou také dostupné on-line lékařské konzultace nebo budou moci cestovat za lékařskou péčí na území ovládané Kyjevem.

Opatření zahrnují také budování nových silnic v jižních regionech hraničících s Krymem. Zvýší se i státní financování služeb, jako jsou covidová testovací a očkovací střediska, aby se obyvatelům Krymu usnadnil přechod do oblastí kontrolovaných Kyjevem.

Ukrajina rovněž hodlá zavést nové metody monitorování toho, co označuje za porušování lidských práv, kterého se ruské orgány na Krymu dopouštějí. Moskva taková obvinění odmítá.

  Ruská armáda ostřelovala Záporoží - střela vletěla do obytného domu

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com