Na hranici se opět střílelo, obviňují Poláci Bělorusy

irozhlas.cz

Na polsko-běloruské hranici byly v noci na dnešek opět slyšet výstřely, oznámila dnes polská média s odvoláním na pohraniční stráž. Její mluvčí Anna Michalská už v pátek obvinila běloruskou stranu, že její hlídka vypálila několik výstřelů směrem k polským vojákům, střežícím hranici. Mluvčí dodala, že Bělorusové pravděpodobně stříleli slepými náboji a že nikomu se nic nestalo. Nová „agresivní provokace běloruských tajných služeb na hranici s Polskem“ svědčí o „napjaté situaci“, napsal dnes server wp.pl.

„Hlídky a vojáci hlásili, že během uplynulé noci byly opět slyšet výstřely na běloruské straně u hranic s Polskem,“ uvedla dnes polská pohraniční stráž v stručném komuniké.

Běloruští pohraničníci naopak podle státní agentury Belta ujišťují, že za uplynulých 24 hodin ani jednou na žádném úseku hranice zbraň nepoužili.

Polské ministerstvo zahraničí si v pátek kvůli předchozí střelbě předvolalo běloruského diplomata Alaksandra Časnouského. Mluvčí polské diplomacie později uvedl, že chargé d´affaires byl předvolán kvůli „agresivnímu chování Běloruska proti Polsku“ a že Varšava má důkazy o střelbě, které je připravena předložit Minsku i veřejnému mínění a dalším státům. Incidentů však podle mluvčího bylo více a odehrávají se už delší dobu. Situace mezi Polskem a Běloruskem je „ze dne na den napjatější“ a „nic v tuto chvíli neslibuje uklidnění“, dodal mluvčí.

Naopak běloruský diplomat při odchodu z ministerstva řekl novinářům, že „informace o střelbě jsou nepravdivé“.

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem obviňují režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že používá migranty jako „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce Evropské unie.

Polští pohraničníci od srpna podle agentury PAP zabránili více než 10.000 pokusům o překročení hranic a okolo 1500 migrantů zadrželi v hloubi Polska. Jen v září zaznamenali více než 7500 pokusů o překonání hranice. Část zemí EU nyní navrhuje, aby mohla být výstavba zábran na této hranici financována z unijních peněz.

  Erdogan přirovnal bombardování Pásma Gazy po útoku Hamásu k masakru

Kvůli migračnímu tlaku od 2. září ve 183 obcích v pohraničním pásu platí výjimečný stav, který byl původně zaveden na 30 dnů, ale později byl prodloužen o dalších 60 dnů.

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydać v úterý sdělil, že polská diplomacie poslala Minsku další nótu s návrhem na vyslání humanitárního konvoje pro migranty na hranici, ale následující den mluvčí běloruské diplomacie odmítl polský návrh jako politikaření a populistickou rétoriku. Běloruský mluvčí také tvrdil, že Poláci na svém území bijí migranty skoro až k smrti, a to dokonce i děti, což má utajit výjimečný stav na hranici.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com