Tečka zčervenala i některým očkovaným. „Trpělivost,“ prosí Chytrá karanténa

seznamzpravy.cz

Mobilní aplikace, která v Česku slouží k prokazování bezinfekčnosti, od pondělí nově uvádí, že testy na covid-19 mají platnost 0 minut. Problém pro náctileté nebo rozočkované. Potíže mohou mít i certifikáty o očkování.

Na konec uznávání negativních testů v Česku zareagovala i dvojice mobilních aplikací – Tečka, díky níž lidé mohou prokazovat, že jsou bezinfekční, a čTečka, která se naopak používá na kontrolu certifikátů.

Nově mají antigenní i PCR testy v aplikaci platnost 0 minut, tedy v praxi se přestaly ukazovat jako platné. Změna nastavení ale může mít v některých případech dopad i na certifikáty o očkování.

To může dostat do problémů především Čechy v zahraničí, kde se, zvlášť na letištích, certifikáty pečlivě kontrolují.

„Ve výjimečných případech může konfigurace krátkodobě zobrazit i očkovací certifikáty jako neplatné, toto lze řešit aktualizací parametrů,“ upozorňuje na sociální síti Twitter Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT), která pro stát aplikaci vytvořila a dále ji spravuje.

Podle twitterového účtu státní Chytré karantény má aplikace technické problémy. „V souvislosti se změnami, stále řešíme výkonností problémy serverové platformy, které mají vliv na aktualizaci platnosti certifikátů. Prosíme o trpělivost. Až to vyřešíme, tak bude stačit v aplikaci Tečka jen aktualizovat parametry.“

Řešení by přitom mělo být podle NAKIT velmi jednoduché: stačí zmáčknout tlačítko v dolním oranžovém pruhu aplikace, která nahraje nejnovější aktualizace. Reálně se ovšem podle informací Seznam Zpráv některým uživatelům nedaří tento problém aktualizací vyřešit. Aplikace hlásí, že se aktualizace nezdařila.

Ještě složitější problém mají lidé, kteří mají výjimku a mohou se dále prokazovat testy. Jde například o lidi do 18 let, dále o ty, kteří nemají dokončené očkování, a ty, kteří mají lékařem potvrzené, že se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat. Ti se mohou nadále prokazovat PCR testem. Jenomže aplikace Tečka/čTečka jim takový test zatím ukazuje jako neplatný, respektive s nulovou platností.

  Vláda rozhodne, zda budou moct po víkendu otevřít další obchody nebo školy

„Tato konfigurace čTečky a Tečky prozatím nebude podporovat výjimky z platného opatření, ty budou v nové verzi Tečky i čTečky k dispozici v průběhu týdne,“ upozorňuje NAKIT.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com