Na mítink v Kyjevě přišly stovky lidí, žádaly demisi prezidenta a volby

denik.cz

Stovky lidí přišly dnes večer na opoziční demonstraci na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan. Demonstranti požadovali předčasné parlamentní volby, aby vznikla nová vláda, odstoupení prezidenta Volodymyra Zelenského a odvolání šéfa prezidentské kanceláře Andrije Jermaka, uvedla agentura Unian. Deník Ukrajinska pravda odhadl, že na začátek mítinku přišlo asi 2000 lidí, na které dohlíželo asi 4500 policistů. Každou minutou ale počet demonstrantů narůstal.

Kvůli bezpečnostním opatřením byla omezena doprava v centru hlavního města. Policie především částečně zahradila přístupové cesty k vládní čtvrti. Stovky policistů chránily sídlo prezidentské kanceláře. Na její dveře demonstranti házeli drobné mince, což vysvětlovali jako peněžní sbírku, aby Zelenskyj a Jermak mohli odcestovat do Ruska. Na transparentech nechyběla obvinění Zelenského z vlastizrady či výzvy k odeslání Jermaka na Sibiř. Organizátoři varovali účastníky před počínáním, které by mohlo vyprovokovat konflikt s policii. K žádným potyčkám nedošlo, uvádí na svém webu Ukrainska pravda.

Prezident Zelenskyj koncem listopadu varoval, že se na začátek prosince v Kyjevě údajně chystá státní převrat s ruskou účastí a s účastí nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova. Ten vzápětí prezidenta obvinil ze lži. Podezření vyšetřuje tajná služba SBU. V médiích se před dnešním projevem prezidenta v parlamentu objevily i posměšky, aby si novináři na projev pospíšili, protože kyjevské ulice by kvůli převratu mohly být hůře průjezdné.

Autor: ČTK

  BioNTech přijal nabídku Sanofi na pomoc s výrobou vakcíny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com