Česko zatím vojáky do Polska nepošle. Situace na hranici s Běloruskem se podle Metnara stabilizovala

irozhlas.cz

Česko prozatím vojáky na polsko-běloruskou hranici nepošle, protože se tamní migrační situace stabilizovala. V tiskové zprávě to v pondělí uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). O stabilizaci na hranici ho dopisem i telefonicky informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Vyslání vojáků minulý týden na mimořádném zasedání schválila vláda v demisi, nyní se mandátem měla zabývat sněmovna a Senát. Proces bude ale pozastaven.

Vyslání vojáků minulý týden na mimořádném zasedání schválila vláda v demisi, nyní se mandátem měla zabývat Poslanecká sněmovna a Senát. Proces bude nyní pozastaven. Do Polska mělo ještě do Vánoc odjet 150 vojáků, především ženistů. V Polsku měli působit až 180 dnů. V zemi měli pomáhat zvládat migrační tlak na hranicích s Běloruskem.

„Plánované vyslání českých vojáků do Polska zatím není třeba, protože situaci na hranici s Běloruskem se podařilo stabilizovat. V tomto duchu mě informoval polský ministr obrany Mariusz Blaszczak jak oficiálním dopisem, tak při osobním telefonickém jednání,“ přiblížil ministr obrany v demisi Lubomír Metnar (za ANO).

Polský ministr obrany zároveň poděkoval České republice za kontinuální politickou podporu a nabídku pomoci. Ta by se pro jeho zemi stala znovu aktuální až v případě opětovného zhoršení současného stavu.

Mandát, který schválila vláda již 8. prosince 2021, počítá s jednotkou o maximálním počtu 150 příslušníků Armády České republiky, především ženistů, kteří by mohli v Polsku působit až 180 dní.

Místopředsedkyně vlády v demisi Alena Schillerová (ANO) novinářům řekla, že kabinet v pondělí otázku vyslání vojáků probíral. O změně ji informoval Metnar. Vládě řekl, že Polsko v tuto chvíli situaci zvládá a nebude potřebovat pomoc z Česka ani z Maďarska.

Návrhem na vyslání vojáků se měla už v úterý zabývat Poslanecká sněmovna. Schválení jí v pondělí doporučil branný výbor. O den později se očekávalo schválení Senátem. Misi vyslovili podporu kromě vlády i zástupci nastupující vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

  V ČR jednali zástupci zemí EU i Ukrajiny o tribunálu pro stíhání zločinu agrese

Česko nabídlo Polsku pomoc opakovaně, naposledy tak dopisem učinil prezident Miloš Zeman. V reakci na něj Polsko pomoc odsouhlasilo. Česká jednotka měla podporovat polské síly, monitorovat hranici a zajistit na ní ženijní práce. Vojáci tak mohli stavět či opravovat hraniční bariéry nebo budovat komunikace.

Polsko čelí migračnímu tlaku na hranicích s Běloruskem od jara, krize se vystupňovala na podzim. Varšava, pobaltské země a další unijní státy obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že láká migranty z krizových oblastí do své země a pak je posílá k hranicím bloku.

Minsk se tak podle nich mstí za sankce, které EU na režim uvalila kvůli porušování lidských práv. Běloruská strana to popírá.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com