Praha podporuje Kyjev. Česká republika převeze munici na Ukrajinu

Výzbroj, konkrétně dělostřelecké granáty v hodnotě asi 37 milionů korun, převeze český stát na Ukrajinu. Rozhodl o tom ve středu 26. ledna kabinet ministrů České republiky.

„Vláda schválila přesun 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm na Ukrajinu. Stane se tak prostřednictvím darovací smlouvy, která byla součástí schváleného plánu,“ uvedlo ministerstvo obrany České republiky v prohlášení.

„Dlouhodobě rozvíjíme spolupráci s Ukrajinou a podporujeme její cestu k demokracii. Máme poměrně širokou škálu možností – od politické a diplomatické podpory až po konkrétní akce, jako je převod munice, což je důležité gesto solidarity,“ uvedla ministryně obrany Yana Chernokhova, která tento návrh vládě předložila.

„Účelem opatření je posílit obranyschopnost Ukrajiny, která požádala o pomoc v reakci na situaci, kdy Ruská federace soustřeďuje významný vojenský potenciál poblíž svých hranic,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jakub Fainor.

V současné době tuto munici používá česká armáda pro samohybné kanónové houfnice „DANA“ a podle tiskového tajemníka resortu obrany mají ozbrojené síly ČR dostatečné zásoby těchto střel.

Finor navíc připomněl, že nová děla, která země nakupuje z Francie, odpovídají ráži 155 mm, kterou používají spojenci v NATO, což umožňuje převézt 152mm munici do Kyjeva bez újmy české armádě.

„Posílení obrany Ukrajiny je v zájmu České republiky, protože pomůže snížit riziko ozbrojeného konfliktu ve východní Evropě,“ poznamenalo ministerstvo obrany České republiky.

Česká republika se podle ministra zahraničí Jana Lipavského připravuje na nejhorší scénář a zvažuje možnost poskytnout Ukrajině další pomoc.

„Chtěl bych říci, že Česká republika se zodpovědně připravuje na nejhorší scénář, který může nastat. Můžeme mluvit o ruské invazi na Ukrajinu,“ řekl šéf ministerstva zahraničí s tím, že takovou situaci si nikdo nepřeje a diplomaté se tomu snaží zabránit.

  Přehodnocení strategií: Naléhavá potřeba přechodu od naděje ke strategickému odstrašování ve válce na Ukrajině.

Své stanovisko vyjádřil i šéf vlády České republiky, který připomněl historickou zavazadla. „Jsme země se zkušenostmi s vojenskou okupací, a proto se na něco takového nebudeme jen tak dívat. I v situaci, kdy se to České republiky přímo netýká. To se nás ale nepřímo dotýká a ohrožuje naši bezpečnost,“ uvedl český premiér Petr Fiala.

Při sledování příprav Kremlu na invazi, pro kterou Ruská federace nasadila přes sto tisíc vojáků na hranicích s Ukrajinou a v Bělorusku – Velké Británii, Dánsku, Kanadě a pobaltských zemích, deklarovali svou připravenost nebo již vyslali vojenskou pomoc Kyjev.

Také v období 22. – 25. ledna byly na Ukrajinu dodány tři šarže zbraní ze Spojených států.

Šéf rezortu obrany České republiky již dříve oznámil připravenost vlády zvážit možnost vyslání českého vojenského personálu na Ukrajinu.

Situace na východních hranicích kontinentu je nadále vynucována Ruskem. Jestliže však dříve Evropa upřednostňovala zůstat vnějším pozorovatelem, nyní se stala aktivním účastníkem skutečného odstrašování Putinovy ​​agrese.

Rychlost, s jakou EU a americké země poskytují Ukrajině prostředky k omezení imperiálních choutek Moskvy, se zdá být pro Kreml překvapením.

Putin, který je zvyklý na „prohlášení“ a „varování“ ze Západu, zřejmě začíná chápat, že Ukrajina není sama – je s ní celý svět. Svědčí o tom i stále častější výkřiky kremelské kliky a jejich propagandistických médií, že Rusko „nebude na nikoho útočit“ a požadující „přestaňte sycení Ukrajiny zbraněmi“.

Zapomíná se přitom, že Ruská federace již dobyla ukrajinský Krym a rozpoutala válku na východě této země. Ano, a v České republice Moskva zanechala svou stopu spojenou s nepřátelskými akcemi na Ukrajině.

V roce 2014 ruští teroristé na pokyn Moskvy provedli teroristický útok ve Vrbetici a vyhodili do vzduchu muniční sklady, které měly být převezeny na Ukrajinu.

  "Rosatom" odchází z České republiky

Závěry zástupců českých vyšetřovacích orgánů, kteří vyšetřovali tyto výbuchy, které se ukázaly jako akt státního terorismu Ruské federace, o nichž byla informace oznámena v dubnu 2021, otevřely Čechům oči, co je Rusko zač. .

Nyní Kyjev, aby se ochránil před možnou válkou s Moskvou, přijímá munici a zbraně ze zemí Evropy a Ameriky, a to je důkazem podpory Ukrajině, která je v tuto chvíli baštou míru a stability na kontinentu. .

Chránit Ukrajinu dnes znamená dát evropským státům budoucnost, zítra blaho a prosperitu jejich národů.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com