Na centrum v Praze se v pátek obrátilo 2766 lidí prchajících před válkou

Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo v pátek 2766 lidí, zhruba o stovku méně než o den dřív. K odbavení do jiných krajů bylo převezeno 130 žadatelů. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se na středisko obrátilo 27.857 uprchlíků. Údaje dnes na twitteru zveřejnil primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). Pracoviště v pražském Kongresovém centru funguje nonstop a je společné pro hlavní město a Středočeský kraj.

Z téměř 2800 pátečních žadatelů jich 257 požádalo o ubytování. Ubytovací kapacity v hlavním městě jsou ale omezené. V pátek večer proto skupina prvních zhruba 30 uprchlíků našla azyl také v prostorách tělocvičny základní školy na pražském Chodově.

Vedení pražského magistrátu hledá další soukromé ubytování pro uprchlíky, hotelům nabízí vládou stanovených 180 korun za noc za dospělého a 100 korun za dítě. Primátor už oznámil, že město bude chtít s ohledem na ceny ubytování v metropoli jednat o vyšších úhradách.

Podle Hřiba je také nutné nastavit jasná pravidla přerozdělování lidí prchajících před ruskou agresí z Ukrajiny mezi jednotlivé regiony. „Je totiž zřejmé, že většina (uprchlíků) míří do velkých měst, ale zátěž se musí rozložit mezi více krajů,“ řekl v pátek.

Prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek v pátek ČTK sdělil, že asociace nabízí městu 1700 míst, ale za cenu 500 korun na noc. O výši příspěvků na bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny bude vláda jednat s hejtmany v neděli večer prostřednictvím videokonference.

Od vypuknutí bojů na Ukrajině před dvěma týdny přišlo do Česka podle odhadů přes 200.000 uprchlíků a další tisíce denně přicházejí, převažují mezi nimi děti a ženy. Velká část z nich míří do hlavního města a okolí.

ČTK

  Prymula musí mít ochranku, potvrdil Babiš. Výhružný dopis vyklidil ministerstvo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com