Ve vládě se píše návod, jak vyřadit ruské firmy z veřejných zakázek

seznamzpravy.cz/

Společnosti, které patří „běžným“ Rusům, nebudou patrně při veřejných tendrech tak tvrdě postihovány jako společnosti majoritně ovládané osobami z evropského sankčního seznamu.

Poté co Rada Evropské unie minulý pátek rozhodla o uvalení dalších sankcí proti Rusku a Bělorusku v rámci takzvaného 5. sankčního balíčku, připravují se na Ministerstvu pro místní rozvoj plány, jak je uplatňovat v České republice.

Z evropského pohledu se mluví hlavně o zákazu dovozu ruského uhlí, poněkud stranou zájmu zůstávají některá jiná opatření. Mimo jiné všeobecný zákaz účasti ruských společností ve veřejných zakázkách ve všech členských státech Evropské unie.

„Připravujeme přehlednou metodiku a během úterý a středy se v této věci potkáme se zástupci Ministerstva financí, včetně Finančního analytického úřadu, taktéž se zástupci Ministerstva zahraničí,“ uvedl pro Seznam Zprávy vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který je za oblast veřejných zakázek odpovědný.

Co se týče ruských subjektů a jejich účasti v zakázkách, mělo by se podle Bartoše vždy rozlišovat, zda jde o firmu vlastněnou osobu uvedenou na evropském sankčním seznamu (kde je nyní asi tisícovka jmen), nebo „běžnou“ firmu ve vlastnictví ostatních ruských občanů.

V prvním případě by režim měl být tvrdší a v zásadě půjde o úplnou stopku.

„Jestliže je společnost ovládaná z více jak 50 procent ruskými občany, nemůže získat nadlimitní zakázky a od určitého data se to vztahuje i na aktuálně běžící kontrakty. U firem ovládaných z více jak 50 procent osobou ze sankčního seznamu EU se toto omezení pravděpodobně vztahuje na všechny typy zakázek,“ popsal pro Seznam Zprávy rozdíl Ivan Bartoš.

„Počítám s tím, že u komplikovaných případů by měl být zadavatelům nápomocný FAÚ a také naše ministerstvo, neboť běžný zadavatel často nemá nástroje pro objektivní vyhodnocení vazeb na ruské a běloruské oligarchy,“ doplnil vicepremiér.

Jak ale dodal, na správném (finálním) výkladu se na ministerstvu teprve pracuje.

Ivan Bartoš celou záležitost v pondělí konzultoval se slovenskou ministryní pro investice a regionální rozvoj Veronikou Remišovou, neboť na Slovensku už ve věci zakázek přijali i legislativní řešení, ačkoliv zatím plně nezohledňuje poslední sankční balíček.

Jeho resort chce v této věci spolupracovat i s Ministerstvem spravedlnosti, aby byla zadavatelům vždy nápomocná i evidence skutečných majitelů (ESM), která uvádí konečné vlastníky firem.

V několika nedávných případech se přitom ukázalo, že ESM dobře nefunguje. Někdy totiž obsahuje zastaralé údaje nebo koneční vlastníci nejsou vůbec uvedeni.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com