Lidé dnes oslaví 1. máj, konají se demonstrace, majáles i tradiční oslavy

Lidé v Česku si dnes připomínají Svátek práce. Uskuteční se shromáždění politických stran, demonstrace, majáles i tradiční oslavy. Sokolové si poutí na Říp připomenou 160 let od prvního společného výletu sokolských předků. V Praze a Brně se budou konat také akce na podporu Ukrajiny, která od konce února čelí ruské invazi.

V Praze se zástupci některých stran sejdou na Střeleckém ostrově u pamětní desky připomínající první dělnickou oslavu prvního máje z roku 1890. Dnešní svátek si připomenou mimo jiné komunisté, mladí sociální demokraté a anarchisté.

Ve 14:00 pak na Petříně zahájí předvolební kampaň koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL,TOP 09) a představí své kandidáty pro pražské komunální volby. Akce se zúčastní premiér a šéf ODS Petr Fiala i vedení TOP 09 a lidovců.

Od 10:30 projde centrem města průvod studentského majálesu. Od 14:00 na něj naváže kulturní program v Kampusu Hybernská.

Ve 13:00 začne na Staroměstském náměstí demonstrace na podporu Ukrajiny proti ruské agresi. Ve stejné době by obdobná akce měla začít také na brněnském Dominikánském náměstí.

Veřejnost si bude moci prohlédnout Kramářovu vilu, sídlo prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře na pražské Letné.

Sokolové si dnes poutí na Říp připomenou 160 let od prvního společného výletu sokolských předků. Tehdy se na pouť vypravilo asi 30.000 lidí včetně zakladatelů Sokola Miroslava Tyrše a Jindřicha Fügnera. Tentokrát sokolové vyrazí speciálním vlakem v 8:55 z Masarykova nádraží v Praze a pod Řípem se potkají s ostatními členy, kteří na místo dorazí autobusy či auty.

Lidé se dnes budou moci opět podívat v rámci cykloturistické akce Bílý kámen do jinak uzavřeného vojenského prostoru Libavá na Olomoucku. Otevřený bude od 7:00 do 16:00.

Prvomájové oslavy se uskuteční rovněž ve Zlíně. Navazují na tradici oslav ve firmě Baťa a letos připomenou také 700 let od první písemné zmínky o městě. Program na náměstí Míru začíná v 09:00, ve 13:00 vyjde od Baťova mrakodrapu prvomájový průvod.

  Brno chce na příští rok rozpočet s příjmy 13,8 a výdaji 15,3 mld.

Na Baťově kanále zahájí turistickou sezonu.

Po pauze vynucené pandemií koronaviru se na letiště do Plas vrátí letecká přehlídka Den ve vzduchu. Představí se armádní stíhačky, akrobati i historické stroje. Doprovodný program začíná v 10:00, letecký program ve 13:30.

Jarní slavnost s postavením tradiční májky či pletením věnců chystají od 14:00 v Ústí nad Labem u sálu Hraničář.

Po celé republice se lidé mohou zapojit do charitativního běhu a procházky, kterou pořádá organizace Nedoklubko na podporu nemocnic, které pečují o předčasně narozené děti. Akce se může zúčastnit každý, trasa i místo jsou libovolné. Cílem je podle organizátorů uběhnout a ujít 8500 kilometrů, protože právě tolik dětí se v Česku každý rok narodí předčasně.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com