Zelenskyj miliardářem? Vyvracíme nesmysl, který šíří dezinformátoři

zelenskyj

V současné době na internetu koluje fáma, která bez jakýchkoli důkazů tvrdí, že hodnota majetku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dosahuje 1,4 miliardy dolarů. „Více než mají Will Smith, Chris Rock a Dave Chappelle dohromady,“ tvrdí hojně sdílený mem.

Jedná se o velmi jasnou narážku, že aby někdejší komik Zelenskyj nashromáždil jmění takové velikosti, musí v tom hrát roli korupce. Tvrzení je papouškováno především anonymními twitterovými uživateli, ale sdílely ho i některé veřejně známé hlasy.

Americký moderátor Kremlem vlastněného a kontrolovaného Radia Sputnik Lee Stranahan se na svém twitterovém ´účtu s téměř sty tisíci sledujícími sugestivně ptá: „Proč je Zelenskyj miliardář?“

Odpověď na Stranahanovu lživou otázku je jednoduchá: není. Podle výpočtů ukrajinského Forbesu dosahuje Zelenského jmění v současnosti výše zhruba dvaceti milionů dolarů. Dodatečné informace americké redakce toto číslo upřesňují na necelých třicet milionů dolarů.

Jaké je Zelenského hlavní aktivum? Odhadem se jedná o pětadvacetiprocentní podíl v humoristické skupině Kvartal 95. Po svém zvolení prezidentem převedl podíl na své partnery, i když po odchodu z úřadu své akcie pravděpodobně získá zpět.

Kvartal 95 produkoval a vlastní práva na seriál Sluha národa, oblíbenou politickou komedii, v níž hrál budoucí prezident ukrajinského středoškolského učitele, který je prezidentem zvolen. Show vysílal už v letech 2017 až 2021 Netflix a letos v březnu práva prodloužil.

Zelenského byt – přestože se nachází v jednom z nejdražších ukrajinských bytových domů v centru Kyjeva – je na západní poměry relativně skromný. Forbes odhaduje, že veškeré prezidentovy nemovitosti, včetně dalších dvou bytů v osobním vlastnictví, dvou ve spoluvlastnictví, jedné komerční nemovitosti a pěti parkovacích míst, mají hodnotu čtyř milionů dolarů.

Zelenskyj byl ještě v prosinci 2019 majitelem italské vily ve Forte dei Marmi v hodnotě 4,6 milionu dolarů, ale tu v roce 2020 zjevně prodal, protože se přestala objevovat v jeho daňových přiznáních. Zbavil se také menšího pozemku a pěti hotelových pokojů v Gruzii, oblíbené investiční destinace ukrajinské vyšší střední třídy.

  NAVALNY ZABIT. VELKÝ TEROR. ZAČÁTEK.

Ruští propagandisté připisují Zelenskému vlastnictví až pěti luxusních jachet a tří soukromých tryskáčů a navrch šedesát milionů dolarů v akciích společností jako Saudi Aramco, Meta a Tesla.

O existenci takové flotily se Forbesu nepodařilo najít žádné důkazy, a pokud Zelenskyj skutečně vlastní akcie ve jmenovaných společnostech, je nepravděpodobné, že by měly hodnotu alespoň vzdáleně se blížící uvedeným desítkám milionů.

Na bankovním účtu, který ukrajinský prezident sdílí se svou manželkou Olenou Zelenskou, jsou zhruba dva miliony dolarů v hotovosti a státních dluhopisech. Dalším jejich majetkem jsou dva automobily a několik šperků, nicméně jejich celková hodnota nepřesahuje milion dolarů.

Volodymyr Zelenskyj se tak v dohledné době na seznam miliardářů Forbesu nedostane – na rozdíl od jeho předchůdce Petra Porošenka, který už si miliardářství ochutnal a z žebříčku letos vypadl.

Zdroj: Forbes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com