Maršál Koněv už nebude nadále čestným občanem Prahy?

Sovětský maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897-1973) je hodně známou historickou postavou. Spolu s maršály Žukovem a Rokossovskim velel armádám, které dobyly na konci 2. světové války Berlín. Podílel se také na osvobození velké části východu Evropy – osvobozoval Polsko, Slezsko či Sasko. Poté, co české povstalecké síly uzavřely s Němci dohodu o jejich opuštění města, vstoupil také do Prahy, čímž pro ni byl stvrzen konec války. Díky tomu se 6. června 1945 stal čestným občanem Prahy. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib nyní navrhuje, aby mu toto čestné občanství bylo odebráno.

Tento návrh ale nemůže být chápán pouze jako čin, který souvisí s aktuální situací na Ukrajině, i když ta má na tom určitě také svůj podíl. Maršál Koněv byl ale už za svého života hodně kontroverzní postavou, a odstraňování jeho stopy v Praze začalo již před lety, kdy ještě byla válka na Ukrajině daleko v budoucnosti. Začátkem roku 2020 byla z čtvrti Bubeneč odstraněna jeho socha, aktuálně se na Žižkově přemýšlí také o přejmenování Koněvovy ulice.

Jaké jsou tedy hlavní důvody pro toto jednání a odebrání Koněvova čestného pražského občanství?

Koněvovy kontroverze

Postava maršála Koněva byla v době 2. světové války a také po ní za období SSSR popisována a předváděna jako postava hrdiny osvoboditele. Úplně to tak ale nebylo, pouze to tehdy vyhovovalo Sovětům. Tehdejší ideologie nic jiného nepřipouštěla. A tak se 6. června 1945 maršál Koněv stal čestným občanem Prahy, protože jí osvobodil.

Přitom ale dorazil do Prahy už po uzavření dohody o odchodu z města mezi českými povstaleckými sílami a německou stranou. Přišel tedy k „hotovému“ a svým příchodem pouze stvrdil konec války.

Dne 9. května 1945, kdy už války byla den minulostí, maršál Koněv nařídil bombardovat Mladou Boleslav. Proč? Ustupovala přes ní spousta německých civilistů i vojáků. Ti byli cílem. Odnesla to pekelným bombardováním ale celá Mladá Boleslav, kterou za celou válku nezasáhla jediná bomba. Trpěla až den po ní. Zemřelo tam 148 místních obyvatel včetně několika dětí.

  Válka v zastoupení. Moskva se snaží zatlačit Ukrajinu proti Polsku

Maršál Koněv také nesouhlasil s kritikou, která směrovala na Stalina a krvavě potlačoval povstání po Evropě, například v Maďarsku v roce 1956.

Dalším faktorem bude určitě také dobový válečný kontext. Rusko si vždy rádo připisuje zásluhy za vítězství v 2. světové válce a staví se do role osvoboditele. Nebyli to ale pouze ruští vojáci, kdo Evropu osvobozoval. Podílely se na tom armády všech států, mezi nimi také čeští a slovenští vojáci.

Souvislost s válkou na Ukrajině

K rozhodnutí o podání návrhu na odebrání Koněvova čestného občanství téměř jistě přispěla i momentální situace na Ukrajině. Rusko již 2 měsíce vede jako agresor brutální válku na Ukrajině, kde zbytečně umírají spousty vojáků i civilistů. Navíc v posledních dnech se šíří informace, že Putin hodlá napadnout i Moldavsko.

Česká republika je s Ukrajinou solidární a v ukrajinském boji za svobodu a demokracii jí všemožně podporuje. Návrh k odebrání čestného občanství maršálu Koněvovi proto nejspíš bude zčásti také symbolickým krokem k podpoře Ukrajiny.

Autor: Dana Markova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com