Turecko není nakloněno vstupu Finska a Švédska do NATO, řekl Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že není nakloněn vstupu Finska a Švédska do NATO. Podle něj by přijetí skandinávských zemí do Severoatlantické aliance bylo chybou, protože obě na svém území hostily „velký počet teroristických organizací“, uvedla agentura Reuters. Negativní stanovisko Ankary může vstup obou států do aliance zablokovat. O záležitosti budou jednat ministři zahraničí Turecka, Švédska a Finska v sobotu.

„Podrobně sledujeme vývoj kolem Švédska a Finska, ale nemáme o tom pozitivní mínění,“ uvedl Erdogan. Podle něj by vstup skandinávských zemí byl podobnou chybou jako členství Řecka v Severoatlantické alianci, se kterým Turecko v minulosti souhlasilo. „Nechceme se podobné chyby dopustit podruhé,“ uvedl Erdogan.

Švédsko a Finsko budou o postoji Ankary jednat v sobotu se šéfem turecké diplomacie Mevlütem Çavusogluem. Finský ministr zahraničí Pekka Haavisto vyzval k trpělivosti. Podle něj dříve Turecko vyjádřilo podporu finskému vstupu do NATO. V tomto duchu se vyslovil i finský prezident Sauli Niinistö po setkání s Erdoganem na začátku dubna.

Švédsko a Finsko podle Erdogana hostí organizace, jež usilují o vznik samostatného Kurdistánu. Jedná se například o Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. PKK je na seznamu teroristických organizace také v USA a v Evropské unii. Ankara rovněž kritizuje západní státy za to, že poskytují úkryt příznivcům klerika Fethullaha Gülena, kterého Ankara obviňuje ze zosnování pokusu o vojenský převrat v roce 2016. Podle bezpečnostního analytika Aarona Steina část tureckých představitelů hodnotí Švédsko a Finsko jako „polonepřátelské“ země.

V minulosti Turecko kritizovalo Stockholm také za to, že nezasáhl proti skupinám, které demonstrovaly proti muslimům či chtěly spálit korán. Švédska diplomacie naopak kritizovala porušování lidských práv v Turecku. Vztahy mezi Ankarou a Finskem jsou podle tureckého tisku zdánlivě bez větších problémů. Finsko proto doufalo v podporu Ankary.

  Ukrajinci osvobodili dalších 37 kilometrů čtverečních, tvrdí Kyjev

Podle aliančních pravidel musí rozhodnutí o rozšíření aliance členské země přijmout jednomyslně. Turecko tak může přijetí obou skandinávských zemí vetovat. Erdoganova kritika je prvním veřejným vyjádřením představitele členské země vojenského bloku proti vstupu dvou skandinávských států.

Švédsko a Finsko o vstupu do NATO uvažují kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Finští nejvyšší představitelé ve čtvrtek oznámili, že podporují vstup své země do Severoatlantické aliance. Podle bezpečnostní zprávy švédského parlamentu by pak členství této země v NATO snížilo riziko konfliktu v severní Evropě. Vládní sociální demokraté budou v neděli rozhodovat o tom, zda Stockholm má přihlášku do Severoatlantické organizace podat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com