Podle USA má Rusko v Donbasu územní zisky, ukrajinská obrana je ale účinná

Ruské síly po těžkých bojích na východě Ukrajiny v posledních dnech dosahují územních zisků. Ukrajinská obrana je však celkově stále účinná a ruský postup zůstává pomalý. Ve svém pravidelném hodnocení válečné situace na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Moskva má nyní pod kontrolou více než 95 procent Luhanské oblasti a v nadcházejících dnech bude pravděpodobně pokračovat v úsilí o dokončení obklíčení a dobytí Severodoněcku, uvádí ISW.

Postup pokračuje také jižně a západně od Popasné v Luhanské oblasti směrem na Bachmut v Doněcké oblasti, jeho tempo se ale pravděpodobně sníží, jakmile se ruské jednotky přiblíží k samotnému městu. Nový pokus postoupit jihovýchodně od Izjumu poblíž hranic Charkovské a Doněcké oblasti ruským vojskům úspěch nepřinesl.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk označil ruské územní zisky za „dočasný úspěch“ a uvedl, že ukrajinské síly používají manévrovou obranu, aby vyvinuly tlak na ruský postup v klíčových oblastech, poznamenává ISW. Institut cituje také náměstkyni ministra obrany Hannu Maljarovou, podle níž jsou boje v současné době na „maximální intenzivní“ a pravděpodobně se budou nadále stupňovat.

Zelenskyj v reakci na ruskou ofenzivu požádal Západ o další raketomety

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal Západ, aby co nejdříve poslal na Ukrajinu další salvové raketomety. Podle něj by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu v Donbasu, informovala dnes agentura AP.

„Bojujeme za to, aby Ukrajina dostala veškeré zbraně potřebné ke změně charakteru bojů a aby začala rychleji a jistěji vyhánět okupanty,“ řekl Zelenskyj ve svém pravidelném nočním videoposelství k národu.

Uvedl také, že ruská armáda vymazává některá města na východě země z povrchu zemského. Donbas by podle něj proto mohl skončit jako neobyvatelná oblast. „Chtějí proměnit Popasnu, Bachmut, Lyman, Lysyčansk a Severodoněck v popel, jako to udělali s Volnovachou a Mariupolem,“ řekl ukrajinský prezident.

  USA a Berlín postupují vůči Rusku jednotně, řekl Biden

Při čtvrtečním ostřelování druhého největšího ukrajinského města Charkova bylo podle Zelenského zabito nejméně devět lidí a 19 jich bylo zraněno. Mezi zabitými bylo pětiměsíční dítě a jeho otec, přičemž matka dítěte byla vážně zraněna. Dosavadní bilance dříve zveřejněná gubernátorem Olehem Syněhubovem činila osm mrtvých a 17 zraněných.

Řada západních zemí v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu začala dodávat Kyjevu nejdříve lehké a později i těžké zbraně, včetně tanků, samohybných houfnic, systémů protivzdušné obrany či protilodních střel.

Ukrajinští velitelé ve čtvrtek připustili těžkou situaci na bojišti a vyzvali západní partnery k urychleným dodávkám dalších zbraní, především dalekonosných, které by umožnily zlepšit situaci ukrajinských sil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com