Novým náčelníkem generálního štábu by se měl stát Karel Řehka

Novým náčelníkem generálního štábu by se měl stát ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a bývalý velitel armádních speciálních sil Karel Řehka. Návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) dnes schválila vláda, sdělila ČTK ministryně. Nominaci Černochová dnes projednala s prezidentem Milošem Zemanem, shodli se, že je jejich společným kandidátem. Návrh vlády musí ještě projednat sněmovní výbor pro obranu, sejde se v pátek ráno. Náčelníka generálního štábu jmenuje prezident.

Řehka (47 let) by měl ve funkci vystřídat Aleše Opatu, kterému v létě končí v armádě vojenský závazek. Opata v čele armády pokračovat nechtěl.

Podle ředitele tiskového odboru ministerstva obrany Davida Jareše se Řehka funkce ujme 1. července. Slavnostní předání funkce by se mělo uskutečnit 30. června na pražském Vítkově, řekla po jednání vlády Černochová. „Generál Řehka je skvělá volba, je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu,“ uvedla Černochová. „Mnohokrát prokázal své manažerské schopnosti, absolvoval i prestižní zahraniční důstojnické kurzy. Je to skvělý voják i bojovník a provede naši armádu tolik potřebnou modernizací,“ dodala.

„Vážím si důvěry paní ministryně, vlády i pana prezidenta. Převzít armádu v tak složité mezinárodní a bezpečnostní situaci je velká výzva. Věřím, že důvěru nezklamu a těším se na spolupráci,“ uvedl Řehka.

Brigádní generál Řehka po studiu odešel ke speciálním silám do Prostějova, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu a působil i ve velitelských strukturách v rámci NATO. Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA. Po jmenování do čela NÚKIB odešel do civilu. NÚKIB se pod jeho vedením opakovaně věnoval například kybernetickým útokům na české instituce a firmy, řada z nich je připisována Rusku.

  Zákaz návštěv v porodnicích? Maminky jsou spokojenější, říká porodník

Černochová o nástupci Opaty v uplynulých týdnech se Zemanem mluvila několikrát, jejím favoritem byl podle informací ČTK ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany Ivo Střecha. Prezident naopak prosazoval prvního zástupce náčelníka generálního štábu Jaromíra Zůnu. Shodu nenalezli.

Černochová dnes Opatovi za jeho službu poděkovala. „Dokázal skvěle vést armádu v období covidové pandemie, kdy se na vojáky spoléhala celá republika, stejně jako evakuaci z Afghánistánu a v posledních měsících byl pro mě a vládu Petra Fialy velkou oporou v agendě spojené s válkou na Ukrajině,“ poznamenala. „Věřím, že pan generál toho pro Českou republiku v budoucnu ještě hodně pozitivního vykoná,“ doplnila.

Nominaci na náčelníka generálního štábu musí podle zákona projednat sněmovní výbor pro obranu. Jeho předseda Lubomír Metnar (ANO) ho svolá na páteční ráno. ČTK řekl, že Řehku považuje za dobré vojáka a odborníka. Upozornil ale, že takto rychlým kariérním postupem přeskočil v armádní hierarchii řadu dobrých vojáků a generálů. Nominace je tak podle něj ‚mimo systém‘. „Z tohoto pohledu si nejsem jist, jestli je to dobrá volba,“ poznamenal.

Volbu naopak přivítal premiér Petr Fiala (ODS), označil ji za „velmi dobrý výběr“. Řehku označil za člověka z nové generace vojenských velitelů. Má podle něj obrovské zkušenosti ze zahraničí i „velký přesah“. Poukázal podle něho také na to, že díky řízení NÚKIB má i zkušenosti mimo vojenské prostředí.

Pozitivně hodnotí výběr Řehky i bývalý člen bezpečnostního výboru a lidovecký místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. „Čekám od něj, díky jeho expertíze, modernímu přístupu a strategickému myšlení stejně kvalitní práci i na novém postu,“ uvedl na twitteru s odkazem na Řehkovo dosavadní působení v čele NÚKIB. Za dobrou zprávu výběr Řehky označil i předseda zahraničního výboru a člen branného výboru Marek Ženíšek (TOP 09). Místopředseda výboru Pavel Růžička (ANO) ČTK sdělil, že s jeho nominací „nemá problém“.

  V Česku začala platit nová opatření proti covidu, policie chystá kontroly

Kritický je další člen výboru pro obranu Radovan Vích (SPD). Náčelníkem generálního štábu by měl být podle něj někdo z tzv. „tříhvězdičkových generálů“, tedy zástupců náčelníka generálního štábu s hodností generálporučíka. Řehka jako brigádní generál patří mezi „jednohvězdičkové generály“. „Řehka nemá průběh služební kariéry takový, aby měl předpoklady vykonávat nejvyšší funkci v armádě. Nejvyšším vojákem se poprvé v historii stává generál druhé kategorie,“ napsal Vích ČTK. Rozhodnutí označil za „plivnutí do tváře všem generálům, kteří by v úvahu přicházeli“.

Kriticky se k rozhodnutí postavil také vojenský analytik Jiří Vojáček. Na twitteru ještě před schválením nominace Řehky vládou napsal, že Evropa je kvůli Rusku ve válečné krizi a nejmenovat nyní vrchním velitelem nejlepšího kandidáta, za kterého považuje Střechu, a ustupovat tak zájmům Zemana, je bezpečnostní hrozba, ať už je náhradník jakýkoli. Rozhodnutí označil za první velkou chybu Černochové v úřadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com