Spojené království zahrne boj proti ruským dezinformacím do zákona o internetové bezpečnosti

Chystaný britský zákon o internetové bezpečnosti bude obsahovat ustanovení, které vyžaduje, aby technologické společnosti „chránily uživatele internetu před dezinformacemi, které představují hrozbu pro britskou společnost a demokracii,“ uvádí The Guardian. Zákon přijímá opatření, aby „minimalizoval dopad na lidi dezinformacemi podporovanými cizími státy, především Ruskem, a jejichž cílem je vměšování se do záležitostí Spojeného království“.

Rusko považuje Británii za jeden ze svých hlavních cílů na Západě, a to i pokud jde o destruktivní vliv a dezinformace. Moskva od roku 2014 vedla mnoho informačních kampaní proti Spojenému království, jejichž účelem bylo zasahování do vnitřních záležitostí země až po vytvoření rozkolu mezi Londýnem a partnery. Metody, které Kreml používá, nejsou nové – lži, dezinformace a manipulace s využitím všech jim dostupných prostředků: médií, sociálních sítí. Cíle jsou také tradiční – zasít paniku.

Rusko se přímo podílelo na prosazování myšlenky odchodu Skotska ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. V roce 2020 zveřejnil britský parlament zprávu o nepřátelském jednání ruské vlády, která odkazuje na vměšování Moskvy do referenda o skotské nezávislosti v roce 2014.

Anglicky psaná státní ruská média RT („Russia Today“) a Sputnik se záměrně zapojily do diskreditace myšlenky jednoty britského státu a otevřeně se postavily na stranu skotských separatistů v předvečer referenda o skotské nezávislosti v roce 2014. . Stejná média zpochybnila výsledky referenda, které separatisté prohráli, oznámila nutnost přepočítání hlasů nebo dokonce nového hlasování.

Zpravodajský a bezpečnostní výbor britského parlamentu už řadu měsíců připravuje zprávu o ruském vměšování do referenda o vystoupení Británie z Evropské unie. Ze zprávy vyplývá, že Rusko se prostřednictvím svých médií snažilo ovlivnit výsledek brexitu.
V roce 2018 ruská strana vedla dezinformační kampaň v souvislosti s vyšetřováním atentátu na bývalého důstojníka GRU Sergeje Skripala, kde se od sebe snažila odvrátit všechna podezření z vyšetřování.

  Z kosmodromu v Kourou odstartovala raketa Ariane 5 se sondou Juice

Londýn obvinil Rusko z pokusu zasahovat do všeobecných voleb ve Spojeném království v roce 2019 masivním šířením nezákonně získaných utajovaných dokumentů online o plánované dohodě o volném obchodu s USA a únikem těchto materiálů na sociální média.

V roce 2020 Spojené království, Spojené státy a Kanada současně oznámily útok ruské skupiny hackerů na lékařské laboratoře v západních zemích a pokus ukrást vývoj vakcíny proti Covid-19, onemocnění způsobenému koronavirem. Poté tři zpravodajské služby – americká Národní bezpečnostní agentura (NSA), Britské národní centrum pro kybernetickou bezpečnost a Kanadská agentura pro bezpečnost komunikací zveřejnily oficiální prohlášení, ve kterých byla obviňována skupina Cozy Bear, známá také jako APT29 a Dukes. za útoky hackerů.

Od začátku totální invaze na Ukrajinu Rusko využívalo takzvané trolly, kteří zanechávali komentáře pod publikacemi autoritativních britských publikací The Times, Daily Mail, The Sun a Daily Express a snažili se vytvořit dojem veřejná podpora ruské agrese proti Ukrajině. Zároveň Ruská federace v informačním prostoru masivně diskredituje obnovení moci Británie, která napadla Rusko.
Ruská federace vede dezinformační kampaně, jejichž podstatou je šíření „konspiračních teorií“ s cílem „zasít neshody mezi USA a Spojeným královstvím, Spojeným královstvím a kontinentální Evropou.

Také Rusko před několika týdny prostřednictvím svých propagandistických médií zmanipulovalo informace, že Spojené království by mohlo zcela přerušit dodávky plynu do kontinentální Evropy, pokud by jí hrozil nedostatek energie. Snaží se tak zasít obavy a hrůzy energetické krize v nadcházející zimě.

Kremlem ovládaná média navíc šíří přímo dezinformace, jejichž cílem je podrývat důvěru ve vládu a veřejné instituce ve Spojeném království.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com