Státy NATO podepsaly protokol o přistoupení Finska a Švédska

Zástupci třiceti členských zemí Severoatlantické aliance dnes podepsali protokoly o přistoupení Finska a Švédska, čímž učinili zásadní krok k jejich přijetí do aliance. Oznámil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož budou obě země přínosem pro bezpečnost této obranné organizace. Helsinky a Stockholm se rozhodly pro vstup v obavách z dopadů ruské invaze na Ukrajinu, Moskva jejich rozhodnutí nese nelibě.

„Je to opravdu historická chvíle pro Finsko, pro Švédsko i pro NATO,“ prohlásil po podpisu dokumentu Stoltenberg. Zdůraznil, že oba státy dlouhodobě s aliancí vojensky spolupracují a sdílejí společné hodnoty.

Aby se obě skandinávské země staly členy Severoatlantické aliance, musejí přístupové dokumenty všechny alianční státy ratifikovat, což může trvat několik měsíců. Otázky v tomto směru vzbuzuje přístup Turecka, které si vymínilo splnění svých požadavků spojených s kurdskými členy skupin, které Ankara označuje za teroristické.

Lídři obou zemí se s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem na summitu v Madridu minulý týden dohodli, že výměnou za splnění podmínek, mezi nimiž Erdogan zmiňuje vydání desítek Kurdů, Turecko nebude jejich přístup blokovat. Dnes dali ministři zahraničí obou skandinávských států najevo, že jsou přesvědčeni o tom, že dohoda s Ankarou bude naplněna. O tom, zda jejich země pracují na vydávání Kurdů, jak požaduje Erdogan, však nechtěli hovořit.

  Stoltenberg: Ukrajina získává území, spojenci slíbí další podporu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com