Průzkum: Češi jsou na tom po zaplacení výdajů lépe než jiné národy

seznamzpravy.cz

Češi jsou na tom po zaplacení všech výdajů se zůstatkem na účtu lépe než jiné národy. Nic neušetří v ČR osm procent lidí. Češi také nejčastěji (60 procent) hlásí, že si v posledních 12 měsících nepůjčili žádné peníze. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost IPF provedla agentura Kantar na vzorku 502 obyvatel ČR. Průzkum se uskutečnil mezi 4519 osobami v devíti zemích, byly to Austrálie, ČR, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Mexiko, Polsko a Rumunsko.

Češi podle průzkumu přistupují k penězům zodpovědněji než jiné národy. Pravidelné měsíční výdaje za péči o sebe uvedlo 48 procent Čechů, ale 80 procent Maďarů a 82 procent Poláků. Pojištění se v pravidelných měsíčních výdajích objevuje u 58 procent Čechů, ale jen u 24 procent Mexičanů.

V pravidelném investování do pojištění vyhrávají Maďaři nad Čechy těsně. Přestože většina Čechů má pojištěné minimálně zdraví nebo bydlení, žebříček vedou Maďaři (60 procent). Na druhé straně spektra jsou Litevci (33 procent) a Rumuni (38 procent).

Po zaplacení všech výdajů zbývá dostatek peněz více než polovině (51,5 procenta) Čechů. To je o 2,5 bodu více než v loňském roce. „Vzhledem k aktuální míře inflace je takto vysoká schopnost Čechů ušetřit obdivuhodná. I v oblastech, kde rostou platy, se totiž málokdy podaří inflaci dohnat. Je tedy zřejmé, že současná situace vyvolává spíše obavy z budoucnosti a motivuje lidi k většímu šetření,“uvedl finanční ředitel Provident Financial Luboš Kratochvíl.

Dostatečný zůstatek mají především lidé do 35 let (65 procent) a lidé z velkých měst (66 procent). V Česku ale jsou i lidé, kterým se nedaří ušetřit nic. V kontextu ostatních států je na tom ČR poměrně dobře. Vůbec nic není schopno ušetřit například 23 procent Lotyšů, 21 procent Maďarů nebo 17 procent Litevců. V Česku na účtu nic nezbývá především seniorům (13 procent).

  Český prezident Petr Pavel navštíví Drážďany, otevře zde výstavu

„Značná část seniorů patří mezi jednu z nejvíce ohrožených skupin. Stát jim sice valorizuje penze, ale ne dostatečné rychle. U řady penzistů tak nastává situace, kdy nemají na konci měsíce dost peněž. Stát pouze dorovnává vysokou inflaci. Kombinace nízkých důchodů a rostoucí inflace, absence úspor, ale též pocit odloučení a strach o zdraví je staví do nevýhodné pozice. Do skupiny seniorů, kteří se potýkají s osamělostí, příjmovou chudobou a rezignací na život, spadá v ČR 889.000 osob,“ upozornil ekonom Aleš Rod z organizace CETA.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com