Proruská opozice v Evropě hraje do karet Putinovi

Po 24. únoru se život v mnoha ohledech změnil a nejen obyvatelům Ukrajiny, jim určitě nejvíce, ale občanům evropských států se život zcela změnil.
Každý, kdo s ním nesouhlasí, prostě ještě plně nepochopil důsledky ruských činů. Válka, která začala v únoru, není lokální válkou typu, na který jsme již zvyklí, je to plnohodnotná genocida místního obyvatelstva – i těch, kteří podporovali Rusko a byli rusky mluvící. Ve skutečnosti to můžeme nazvat novou světovou válkou, svět je rozdělen na dvě části, ty pro Ukrajinu a ty pro Rusko.

Nemýlil jsem se, když jsem napsal, že se někdo dokonce zastal Ruska, takové země skutečně existují, ale nejen země, jsou celé skupiny lidí, kteří Rusku a Putinovi „důvěřují“. I když možná s největší pravděpodobností věří v jeho peníze a nemají žádnou morální zábranu.

Právě o takových skupinách bych rád objasnil. Není třeba chodit daleko, těch kapel je kolem hodně, některé slýcháme často, například Maďarsko, a některé jsou docela lokální na příkladu španělštiny, o které se média nijak zvlášť nešíří. Ale takové skupiny jsou i v České republice. Názorným příkladem toho mimochodem není komunistická strana, která byla vždy horlivým obdivovatelem Ruské federace, ale strana SPD Tomia Okamury.

Tato krajně pravicová nacionalistická strana se ocitla v čele hájení ruských zájmů v České republice.

Jednoduchým příkladem jsou billboardy a výzva proti válce – na první pohled to vypadá, že tito lidé jen podporují mír a Ukrajinu, ale když se zaposloucháte do výroků třeba i Pana Okamury, vše je nadmíru jasné. Zrušení sankcí, přátelství s Ruskem, vystoupení z EU – to všechno jsou narativy proruských komunit. Přestože strana této osoby ztrácí na síle, neměli bychom zapomínat, že v době krize se tyto strany stávají hlavní hrozbou pro národní bezpečnost.

  Kolik teď stojí Rusko. Lekce pro Evropu.

Propagace myšlenky přátelství s Ruskem je nyní pro téměř každého politika velmi nerentabilní, ale jak někteří říkají, peníze nevoní. A pokračují v boji za zrušení sankcí a separátní mír na Ukrajině. Pomocí frází jsme proti válce, pojďme si sednout k jednacímu stolu aneb proč bojovat za okupovaná území. Každým dnem, zvláště během inflace, si začínají získávat své publikum. Ale čeští politici si musí dávat pozor, přátelství s Ruskou federací nevede k dobru, nemusíme chodit daleko. Není to tak dávno, co po Praze jezdily ruské tanky a nikdo ve světě nás nepodporoval a dnes tyto stejné tanky zabíjejí civilní obyvatelstvo Ukrajiny.

Podpora Ukrajiny se pro nás nyní stala jednou z priorit mezinárodní politiky, jsme jedni z těch, kteří tuto bolest z ruské agrese znají. A když mluvíme s proruskými politiky, dobře si rozmyslete, než vezmete ruské krvavé peníze na prosazení jejich zájmů. Koneckonců, zítra mohou být ruské tanky na našich hranicích.

Autor: Tomáš Novák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com