Německu docházejí prostředky na pomoc Ukrajině. Jak dlouho bude Evropa schopna podporovat Kyjev zdroji?

V Bundeswehru zbylo jen pár zbraní, které by mohly být převedeny na Ukrajinu jako vojenská pomoc. Tuto informaci oznámila německá ministryně obrany Christina Lambrechtová během návštěvy německo-francouzské brigády ve městě Müllheim.

„Nemůžeme nadále rozdávat spoustu vybavení a zbraní z Bundeswehru,“ řekl šéf německého obranného oddělení.
Není to první takové prohlášení šéfa německého ministerstva obrany. Začátkem tohoto měsíce Lambrecht poznamenal, že německá strana nebude schopna převézt obrněný transportér Fuchs na Ukrajinu z důvodu potřeby zachování obranyschopnosti Bundeswehru.

Německá ministryně podotýká, že má „velmi důvěryhodný a konstruktivní“ vztah s šéfem ukrajinského ministerstva obrany Oleksijem Reznikovem a ukrajinská kolegyně si je vědoma omezených schopností Bundeswehru.

Lambrecht však zdůraznil, že navzdory těmto okolnostem může Kyjev počítat s tím, že Berlín „bude nadále podporovat Ukrajinu i v budoucnu“. Důkazem takové touhy ze strany německého vedení byla nedávná dodávka některých jejich samohybných houfnic Panzerhaubitzen 2000 pro ukrajinskou armádu.

Je třeba poznamenat, že německá armáda také mluví o zdrojové převaze Ruské federace nad Ukrajinou (a dokonce i Evropou).

Takže generálporučík Alfons Mais, který má na starosti vyzbrojování Bundeswehru, poznamenal, že Ruská federace má prakticky nevyčerpatelné zdroje, a samotnou Moskvu označuje za hlavního nepřítele Berlína.

Inspektor pozemních sil Alfons Mais 19. července v rozhovoru pro noviny Handelsblatt připustil, že německá armáda je špatně vybavená a nedostatky v ní lze odstranit během 5-8 let.

„Politici poskytli peníze a iniciovali zákon na urychlení nákupů,“ uvedl německý generál s tím, že právě tato legislativní iniciativa mu dodává „optimismus, že brzy budeme v lepší pozici“.

Ale na adresu Moskvy se Mais prostě hroutí v komplimentech. A s potěšením jej citují přední prokreremevská média. „Ruská armáda je stále silnější. Ruská federace má zdroje, které jsou prakticky nevyčerpatelné,“ řekl Mais.

  Žádná promlčecí lhůta. Haag pro kremelského schizofrenika

To znamená, že evropští generálové jsou si vědomi toho, co se děje na ukrajinsko-ruských frontách.

„Díky převaze v dělostřelectvu ruská armáda postupuje kilometr za kilometrem. Toto je boj vyčerpání, boj vyčerpání. Je to otázka času: jak dlouho to Ukrajina vydrží,“ řekl.

Zdálo by se, že s uvědoměním si těchto skutečností by Německo stejně jako zbytek Evropy mělo zvýšit tlak na Ruskou federaci a zvýšit míru pomoci Ukrajině.

O to více, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že počátkem července oznámil šéf rezortu obrany Ukrajiny značné ztráty v ozbrojených silách Ukrajiny a prakticky vyčerpané zbraně.

Tyto informace s odkazem na údaje amerických tajných služeb tento měsíc potvrdil list The Independent. Publikace napsala, že Kyjev prakticky vyčerpal všechny dostupné zálohy, zatímco ruská armáda se nehodlá vzdát pozic.
V této souvislosti se ministr obrany Ukrajiny Reznikov opět obrátil na západní země s žádostí o dodatečné dodávky obrněných vozidel a dronů,

Další důležitou nuancí je, že s příchodem chladného období má Kreml další trumfovou kartu – „General Frost“.

Píše to zejména vydání Politico s tím, že ukrajinský prezident se obává nástupu chladného počasí, které donutí Evropu k ústupkům vůči Moskvě ohledně sankcí a prodeje zbraní, aby mohla plynule dovážet plyn na vytápění domácností a ekonomiky.

Právě Zelenského nekompromisní stanovisko, které nadále hájí tvrdý postoj vůči agresorovi (požadujícímu po Evropě zavedení dalších restriktivních opatření, včetně plynového embarga), může podle autora Jamieho Dettmera podkopat jednotu v rámci Evropské unie.

„Někteří evropští diplomaté v osobních rozhovorech se Zelenským dávají jasně najevo, že by měl kritiku zmírnit. A v posledních dnech několik evropských vůdců veřejně zdůraznilo, že Ukrajině by neprospělo, kdyby se již tak vážná energetická krize v zimě ještě zhoršila,“ píše Dettmer.

  Husák byl velký lump, ale aspoň inteligentní. Babiš je jen prázdná figurína

Již dříve zaznělo, že Evropská komise může v případě vyhrocené situace s dodávkou tohoto energetického zdroje požadovat po členských státech EU snížení objemu spotřeby plynu, pokud státy samy nešetří palivem.

Události, které se odehrávají v dějišti operací na Ukrajině a na energetické frontě celého kontinentu, postupně vedou ke zvýšené panice evropských politiků.

Moskva to velmi dobře vidí a bude eskalovat svou přítomnost. A bez ohledu na to, jak vznešená a pompézní prohlášení pronášejí lídři EU o Ukrajině, názor jejich občanů je pro ně prioritou.

A plynový kolaps a rostoucí inflace, které vždy povedou k nespokojenosti s jejich vlastními občany, mohou evropské politiky dost dobře přimět ke změně taktiky.

Vnější, sotva kdo z nich se odváží odmítnout solidaritu s Ukrajinou. Ve skutečnosti však mohou hlasitá prohlášení o humanitární podpoře zůstat jen u slov. Kyjev každopádně nemusí čekat na skutečnou pomoc se zbraněmi, o které Zelenskyj žádá.

Je pravděpodobné, že vektor podpory se přesune od zbrojení k ekonomickým variacím, včetně finančních investic. Tato možnost je pro evropské obyvatelstvo mnohem jasnější a představuje nerizikovou možnost pomoci.

Takový přístup je však zcela na místě – nyní je pro Ukrajinu důležitá jakákoliv podpora. A pokud Evropa není připravena dávat zbraně, pak ať vyčlení finance a technologie na plnou obnovu země.

Mimochodem, taková iniciativa je oboustranně výhodná pro obě strany. Ukrajina dostává příležitost vstát z popela. Oběh kapitálu, který takové finanční toky a příkazy poskytnou podnikům v EU, zároveň umožní rozvoj průmyslu v celé Evropě.

Ať je to jak chce, ale západní spojenci Kyjeva mohou vždy doplnit svůj příspěvek k vítězství ukrajinského lidu, udělat něco jiného.

Politici, vojáci i obyčejní občané Evropy již skutečně přišli na to, že podporou Ukrajiny zajišťují klid a mír ve svém domově. Nyní musíme toto pochopení podpořit konkrétními kroky.

  Babiš prezidentem? Soud v kauze Čapí hnízdo by zůstal na roky u ledu, pokud se případ nerozdělí

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com