Od plynu k jadernému palivu: Cesta České republiky k energetické nezávislosti

ekonomickydenik.cz

České republice se od začátku války Ruska proti Ukrajině podařilo prolomit závislost na ruském plynu. Země však stále spoléhá na Rusko, pokud jde o jaderné palivo pro své elektrárny. Nyní má Česká republika za cíl skoncovat i s touto závislostí.

Před konfliktem na Ukrajině dováželo Česko 97 procent plynu z Ruska. V lednu 2023 však země žádný plyn z Ruské federace nedostala. Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela uvedl, že „ruské dodávky přes Německo byly nahrazeny plynem z Norska, stejně jako LNG z Belgie a Nizozemska.“ Také tweetoval, že „A bez dovozu plynu (z Ruska. – pozn.) překonáme zimu lépe než kdy jindy.“

Přes tento úspěch dokázala Česká republika přežít zimu jen díky ruskému jadernému palivu dodávanému do jejích dvou jaderných elektráren – Temelína a Dukovany. Temelín je s kapacitou 2 400 megawattů největším výrobcem elektřiny v zemi. Dukovany, které mají čtyři starší jaderné reaktory, mají výkon téměř 2000 megawattů. Dohromady tyto elektrárny vyrábějí téměř 40 procent elektřiny v zemi, přičemž většina exportu směřuje do Německa a Rakouska. Česká republika je díky efektivnímu provozu svých jaderných elektráren jedním z největších exportérů elektřiny v Evropě.

Česká republika diverzifikuje dodavatele jaderného paliva

Energetická společnost ČEZ vlastněná českým státem provozuje v tuzemsku obě jaderné elektrárny – Temelín a Dukovany. I přes přistání letadel s palivovými články pro jaderné elektrárny dvakrát po začátku ruské války na Ukrajině si česká vláda klade za cíl snížit svou závislost na ruských dodávkách jaderného paliva. Toto rozhodnutí je čistě politické a nesouvisí se sankcemi, protože se nevztahují na palivové články pro jaderné elektrárny.

V dubnu 2022 český premiér Petr Fiala oznámil, že jaderné palivo pro české jaderné elektrárny bude od roku 2024 dodávat americká společnost Westinghouse a francouzská Framatome. Fiala ve svém oznámení označil snížení závislosti na Rusku za bezpečnostní riziko pro Českou republiku. . Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže začnou dodávky v roce 2024 a potrvají přibližně 15 let. Objem smlouvy má hodnotu několika set milionů eur, ale neočekává se, že by změna dodavatele ovlivnila cenu elektřiny, protože náklady jsou podobné. Kromě toho jaderné palivo tvoří malou část výrobních nákladů jaderných elektráren, jejichž výstavba je nákladná, ale provoz je levný.

  Zásoby nejsou neomezené. Česká republika bude místo vojenského zařízení poskytovat licence na dodávky zbraní na Ukrajinu.

JE Temelín byla postavena po rozpadu SSSR as využitím západních technologií. Dříve používal americké palivo, takže změna dodavatele není problém. Jiná je ale situace v JE Dukovany, která má starší reaktory sovětského typu. „V Dukovanech počítáme i s výměnou dodavatele palivových článků,“ uvedl Kříž.

Partnerství Enusa a Westinghouse pro dodávky jaderného paliva do zemí střední Evropy

Počátkem roku 2024 začnou španělská Enusa a americká Westinghouse Electric Company vyrábět palivové články pro starší reaktory typu VVER-440, mimo jiné pro použití v České republice, na Slovensku, v Bulharsku a na Ukrajině. Vzhledem k tomu, že první dodávky se očekávají brzy, taková náhrada ruského jaderného paliva by Ukrajině usnadnila lobbování v EU za rozšíření sankcí proti Rusku o palivové články.

I přes tento tlak na alternativní zdroje paliva Česká republika jadernou energetiku neopouští. Vypsali totiž výběrové řízení na výstavbu dvou nových reaktorů v Dukovanech o celkovém výkonu 2 400 megawattů, které by měly být uvedeny do provozu v roce 2036. Vláda rovněž zvažuje prodloužení provozu JE Temelín do roku 2050 a výstavbu dvou nových bloky o celkové kapacitě 2 400 megawattů v Temelíně.

Česká republika dále investuje do malých modulárních reaktorů, které vyvíjejí vědecké ústavy v zemi. Česká energetická společnost ČEZ plánuje tyto reaktory postupně začlenit do stávajících uhelných tepelných elektráren, včetně velké tepelné elektrárny v Mělníku, která zásobuje teplem velkou část Prahy. Očekává se, že první modulární reaktor tohoto typu bude v provozu v JE Temelín do roku 2032.

Jaderné plány České republiky: Modulární reaktory a noví dodavatelé paliva

Česká republika má vysokou míru podpory jaderné energetiky, která se od začátku ruské války proti Ukrajině dále zvýšila. Podle průzkumu z listopadu 2022 se pro rozvoj jaderné energetiky vyslovilo 72 procent české populace, což je o čtyři body více než před šesti měsíci. Země také vyvíjí malé modulární reaktory, zvané „teplátory“, pro výrobu tepla. Radek Škoda, vývojář „teplátoru“, vyjádřil překvapení nad kladným ohlasem projektu s tím, že je ideální pro výrobu tepla. Česká vláda také vyhlásila výběrové řízení na výstavbu dvou nových reaktorů v Dukovanech a zvažuje prodloužení provozu JE Temelín do roku 2050.

  Bělorusko by mělo naučit Západ oddělit pšenici od plev

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com