Bezpečnostní ředitelkou v kanceláři prezidenta bude Princová

Bezpečnostní ředitelkou prezidentské kanceláře se stane Mlada Princová. Na twitteru to uvedl zvolený prezident Petr Pavel. Princová pracovala například jako náměstkyně civilní rozvědky, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

„Její zkušenosti z oblasti bezpečnosti a analytiky i pověst profesionálky jsou pro mě zárukou o jejím přínosu do týmu. Zároveň má nejvyšší bezpečnostní prověrku, to usnadní rychlý nástup do funkce,“ uvedl Pavel.

„Uplatnění v kanceláři prezidenta vnímám především jako pokračování mé cesty ve službě naší zemi, a to s respektem k principům a hodnotám, na kterých stojí,“ poskytla vyjádření Princové ČTK mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

V současné době je bezpečnostní ředitelkou na Pražském hradě Lenka Nováková. Vedoucí oddělení bezpečnostního ředitele se stala loni v říjnu, kdy oddělení vzniklo namísto bezpečnostního odboru. Do působnosti sekce spadá zajišťování informací o bezpečnostní politice státu, plnění úkolů při ochraně utajovaných informací a při krizovém řízení. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček před týdnem uvedl, že Nováková oznámila své rozhodnutí odejít z funkce a je připravena předat agendu svému nástupci.

Deník N minulý týden uvedl, že kandidáti na funkci byli původně čtyři, jeden z nich ale nedostal doporučení od kontrarozvědky. Princová podle serveru působila na ministerstvu vnitra v odboru bezpečnostní politiky, posléze se stala náměstkyní pro analytiku na ÚZSI. V roce 2018, kdy končil šéf civilní rozvědky Jiří Šašek, se o Princové začalo spekulovat jako o jeho možné nástupkyni, do funkce byl ale nakonec jmenován Marek Šimandl, uvedl Deník N. Z ÚZSI odešla v červnu 2021. Loni v září se o ní spekulovalo jako o možné nástupkyni po rezignaci ředitele ÚZSI Petra Mlejnka.

ČTK

  Diplomaté z ruských konzulátů musí opustit ČR do 12. března, řekl Lipavský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com