Separatisté viní Kyjev z útoku, při kterém mělo zemřít 53 ukrajinských zajatců. Ten útok popírá

Představitelé samozvané separatistické Doněcké lidové republiky tvrdí, že ukrajinská armáda ostřelovala území, které na východě země ovládají, a zasáhla přitom věznici v obci Olenivka. Při útoku podle nich zemřelo 53 ukrajinských válečných zajatců a dalších 130 utrpělo zranění.

V této trestanecké kolonii se nacházejí ukrajinští vojáci, včetně příslušníku pluku Azov, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Podle serveru Meduza tam proruští separatisté drží někdejší obránce mariupolských železáren a oceláren Azovstal.

„V noci udeřili, pravděpodobně (ze systémů) HIMARS, na věznici v Jelenovce (ukrajinský název je Olenivka – pozn. autora). Přímý zásah do baráku se zajatci.“ Prohlásil podle BBC náměstek ministra informací Doněcké lidové republiky Daniil Bezsonov a dodal, že se stále odklízejí trosky a počty obětí se mohou zvýšit.

Kyjev útok na vězení v Olenivce popírá. Rusko se podle něj snaží skrýt mučení a vraždy vězňů.

Ukrajinští obránci Azovstalu se dostali do zajetí invazních ruských a proruských sil v květnu, kdy se po dlouhých a těžkých bojích vzdali.

Separatisté mezitím avizovali, že chtějí příslušníky ukrajinského pluku Azov a dalších ukrajinských jednotek postavit před soud kvůli údajným válečným zločinům. Mnozí Ukrajinci členy pluku Azov uctívají jako hrdiny, Moskva je vykresluje jako neonacisty.

Kazetové pumy

Rusko dál útočí na východě i na jihu Ukrajiny. Nejméně čtyři lidé zemřeli, když Rusko v pátek ráno kazetovými pumami ostřelovalo jihoukrajinský Mykolajiv, uvedl šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim.

Kim ve videu zveřejněném na telegramu řekl, že střela dopadla u zastávky městské hromadné dopravy. Dodal, že sedm lidí utrpělo zranění.

Internetový portál Ukrajinska pravda uvádí, že ruské síly Mykolajiv kazetovými pumami ostřelovaly dvakrát už v květnu. Moskva popírá, že by její jednotky kazetovou munici používaly.

Ta obsahuje submunici pro zvýšení ničivého účinku. Česko patří ke 110 státům, které se připojily k zákazu kazetové munice podpisem dublinské úmluvy. Rusko, Ukrajina ani USA tuto úmluvu nepodepsaly.

  Navalnyj: Rusko směřuje na Ukrajině k porážce, mělo by platit reparace

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com