Ukrajina evakuuje lidi. Moskva diskredituje Kyjev.

Prezident Ukrajiny vyzval občany východu země k evakuaci ze zón aktivního nepřátelství.
„V zónách nejbrutálnějších bitev jsou statisíce lidí, desetitisíce dětí. Mnozí odmítají odejít. Ale to je opravdu potřeba udělat,“ řekl Zelenskyj s tím, že evakuace by měla začít co nejdříve.

Vyzval občany, aby promluvili s přáteli a příbuznými, kteří zůstali v regionu, a přesvědčili je, aby odešli, a pokud je to možné, pomohli vysídleným.

Jak prezident poznamenal, vládní rozhodnutí o povinné evakuaci z Doněcké oblasti již existuje a nyní je vše v procesu organizování.

„Plná podpora, plná pomoc – logistická i platební. Stačí rozhodnutí samotných lidí, kteří ho zatím sami nepřijali. Odejděte, pomůžeme,“ slíbil.

Ukrajinské úřady očekávají, že z Donbasu odvezou až 220 tisíc obyvatel.

Rozhodnutí o evakuaci obyvatel z ORDLO oznámila také ministryně pro reintegraci dočasně okupovaných území Irina Vereshchuk, která vedla koordinační velitelství, které bude evakuaci organizovat.

Situace na východní Ukrajině, kde nepřátelství nabírá na síle, vyžaduje od úřadů v Kyjevě rozhodné kroky. A v tomto případě nemluvíme pouze o vojenském aspektu.

Úkolem Bankova je zajistit bezpečnost pro své občany (pokud se o tom dá ve válečných podmínkách mluvit) a prezident jako nejvyšší vrchní velitel k tomu přijímá opatření.

Pravda, ne každý tuto pozici chápe. A i když je to, co se děje, zřejmé, najdou se tací, kteří se to pokusí překroutit. Hovoříme o ruských masmédiích – věrných služebnících Kremlu, připravených představit jakoukoli událost ve světle, které je prospěšné pro jejich pány.
Rospropaganda se snažila přesvědčit své obyvatelstvo i celý svět o ukrajinské vládě již dříve a zejména od začátku války na Ukrajině. Navíc se to děje se zvláštní vytrvalostí a zuřivostí ze strany informačních služebníků Kremlu v době, kdy se na bojišti není čím chlubit.

Moskva má jako vždy k použití připravenou sadu standardních nástrojů a současná situace, ruská média už začínají kroutit na poli informací a dávají tomu tu správnou barvu.

  Pekarová vyzvala Maďary, aby se zbavili svého premiéra Orbána

Co tedy může nabídnout ruská propaganda? Rusko již hovoří o „nuceném vystěhování“ obyvatel Donbasu, takzvaném „očištění“ regionu.

Moskva se zaměří na devastaci východní části Ukrajiny, přeměnu Donbasu v neobydlený region.

Kreml to potřebuje z několika důvodů. Jak již bylo zmíněno výše, bez úspěchu ve skutečné konfrontaci na bojišti se to Moskva snaží kompenzovat ve virtuální rovině a přesouvá pozornost spotřebitelů informací na jiné téma.

Také Moskva se snaží vynucováním informací a démonizací ukrajinských úřadů zakrýt stopy svých zločinných akcí v tomto regionu.
Kromě toho ruské úřady také oznamují odsun lidí z území Ukrajiny, z tzv. LLR a DLR do Ruska. A podle zástupce okupačních úřadů Mizinceva byly od začátku války na ruské území evakuovány téměř 3 miliony lidí.

Ruské úřady tedy poté, co zažehly válečné plameny, nejprve na východě Ukrajiny a poté na celém území sousedního státu, „velkoryse evakuují“ lidi na „bezpečná místa“.

Z tohoto důvodu je nyní pro Moskvu tak důležité kompromitovat ukrajinské úřady tím, že se ukáže v příznivém světle jako „mírotvorci“, kteří zachraňují obyvatele východní Ukrajiny.

Navzdory skutečnosti, že občané Doněcké a Luhanské oblasti, kteří jsou Moskvou z Ukrajiny evakuováni a jednoduše, často násilně vyvezeni, jsou v samotném Rusku často v nelidských podmínkách, ruská média vzrušeně mluví o tom, jak nedostatečné podmínky Ukrajina poskytuje pro migranty.

Rospropaganda tvrdí, že Kyjev vystěhuje obyvatele ORDLO „nikam“ a samotná evakuace probíhá bez řádné organizace.

Je pravda, že takový informační útok má smysl pouze v samotném Rusku. Celý civilizovaný svět si je dobře vědom rozdílu v evakuaci lidí ze strany ukrajinských úřadů, které musí chránit svůj lid, a okupačních jednotek agresora, který ve skutečnosti vytvořil podmínky, kvůli kterým občané Ukrajiny musí opustit své domovy.

Rusko, jeho armáda a žoldáci vytvořili podmínky, za kterých je prostě nemožné zůstat na jimi kopírovaných územích. Dochází k ničení infrastruktury měst, což činí celý region neobyvatelným.

  Nord Stream 2 a americko-německé vztahy

To platí zejména ve světle blížící se zimy. Proto všechna prohlášení proruských médií o „péči“ Moskvy o obyvatele Donbasu nejsou ničím jiným než pokrytectvím.

Ukrajina viděla, co je ruský svět, a její občané z takového světa utíkají. A je tak důležité, aby to pochopila celá Evropa. Koneckonců, Ukrajinci si berou čas na to, aby si to národy kontinentu uvědomili za neuvěřitelnou cenu.

Ukrajina přežije a Evropa přežije. Koneckonců, budoucnost se děje dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com