Biden a Putin. Vzdání se nebo zahájení velké hry?

Uplynul téměř měsíc, co americký prezident Joseph Biden oznámil celému světu, že považuje za vládce Kremlu Vladimíra Putina vraha. A on zase odpověděl dětinským výrokem – říkají, že on sám je. Mnoho analytiků si povšimlo, že taková odpověď vypadala hloupě, což ji přisuzovalo zmatku vůdce Kremlu. Ale každý pochopil, že po těchto slovech bude Putin jednat. Ale které z nich, to zůstalo otázkou. Každý chápe, že Moskva se nyní neodvažuje zahájit konfrontaci s Washingtonem, ale odpoví.

A tak v úterý 13. dubna proběhl telefonát: Biden zavolal Putinovi. Během rozhovoru byla projednána řada regionálních a globálních otázek, zejména záměr USA a Ruska pokračovat v dialogu o strategické stabilitě v řadě otázek kontroly a bezpečnosti zbraní, založený na pokračování nové smlouvy o snižování počtu jaderných zbraní.

Konverzace mezi vůdci Spojených států a Ruska proběhla na pozadí dalšího prohlubování konfliktu na ukrajinském Donbasu. A přestože se Kreml všemožně snaží distancovat se od událostí na východě Ukrajiny a opakuje příběhy horníků bojujících proti Banderovi, celý civilizovaný svět dokonale rozumí tomu, kdo je v této válce agresorem. A další zhoršení není náhoda. Tentokrát však Kreml jedná agresivněji. Na hranici s Ukrajinou Ruská federace masivně koncentruje své jednotky, poprvé od roku 2014 v takovém počtu. Oficiální verzí jsou cvičení. A obecně, jak řekl Putinův tiskový tajemník Peskov: „Toto je naše armáda a my ji přesouváme, kamkoli chceme.“ Nedostatečnost a agresivita. Situace se zahřívá. Analytici poznamenávají, že takový vývoj událostí se právě teď stal důvodem pro Bidenovu výzvu.

Vzhledem k tomuto stavu věcí bylo klíčovým tématem jednání téma Ukrajiny. Web Bílého domu uvedl, že americký vůdce zdůraznil „neochvějnou podporu USA pro svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny“ a vyjádřil znepokojení nad nárůstem ruské vojenské přítomnosti poblíž hranic s Ukrajinou a na okupovaném Krymu. Vyzval Ruskou federaci, aby snížila napětí.
A v této souvislosti je pozoruhodné, jak Kreml komentoval tuto část rozhovorů. Jejich oficiální web pouze uvedl, že „Putin při výměně názorů na vnitřní ukrajinskou krizi nastínil přístupy k politickému urovnání na základě minského balíčku opatření“. Tak zní formulace a pokus znovu dát událostem na východě Ukrajiny vnitřní charakter. Moskva nechce uznat svou roli a přímou účast v tomto konfliktu.

  Fraška ruských "voleb": Pokračující Putinův úpadek do diktatury

Americký vůdce však prokazuje porozumění tomu, co se v tomto konfliktu děje, a podporu Kyjevu, i když zatím, aniž by upřesnil, jak bude tato podpora vyjádřena v případě možného přechodu konfliktu na jinou úroveň.

A pokud jde o akce Ruské federace proti USA, použil americký prezident podle tiskové služby Bílého domu konkrétnější formulaci: „Prezident Biden rovněž jasně uvedl, že Spojené státy budou jednat rozhodně na obranu svých národních zájmů v reakci na akce Ruska, jako jsou kybernetické invaze a volební interference. “

Na konci rozhovoru americký vůdce zopakoval svůj cíl: navázat partnerství a předvídatelné vztahy s Ruskem v souladu se zájmy Spojených států a v nadcházejících měsících navrhl schůzku na nejvyšší úrovni ve třetí zemi, aby projednal celou škálu problémy, které existují ve vztazích mezi Washingtonem a Moskvou.

Hodnocení telefonních rozhovorů mezi vůdci obou zemí, jakož i akcenty samotného dialogu, jsou nejednoznačné a v některých bodech dokonce opačné. Někteří analytici říkají, že Biden to vzdal, udělal kompromis s Putinem, protože ten ho předčil. Na Ukrajině vzali někteří politici tuto výzvu téměř jako zradu Kyjeva. V Moskvě byl tón komentářů téměř euforický, vše bylo interpretováno jako vítězství: od důrazu na skutečnost, že iniciátorem rozhovoru byla americká strana, až po návrh (někteří ruští novináři to interpretovali jako požadavek), aby setkat se při jednáních na území třetí země. To vše je prezentováno jako Bidenovo zjevení, jeho touha o krok zpět.

Ale ne všechno je tak jednoduché. Na rozdíl od všech těchto prohlášení ruských médií, politiků, a dokonce i prohlášení ruského ministerstva zahraničí, oficiální tisková zpráva Kremlu neobsahuje jediné nepřátelské prohlášení o Spojených státech, neobsahuje žádné stížnosti, ironii ani vyhrožování, což je pro Kreml někdy tak charakteristické … Moskva chápe, že Biden je velmi vážný protivník. To není Trump, ani Obama. Současný vlastník Bílého domu je postava mnohem systematičtější, globální a rozhodnější než jeho předchůdci. A jeho hra je jemná a ladná a toto volání je taktickým krokem v dalekosáhlé strategii. Toto je začátek zajímavé šachové hry.

  Luxus elit a zbídačení lidu. Kazachstán. Nemovitosti vládnoucího rodu v Karlových Varech

A bez ohledu na to, jak hlasatelé Kremlu křičeli na to, co přesně se Washington „zeptal“ na tuto výzvu, všichni si velmi dobře pamatují absenční diskusi prezidentů před měsícem. Poté, v reakci na Bidenova slova o zabijákovi Putinovi, se tento nabídl, že se setká. A majitel Bílého domu jasně znovu naznačil své místo hostu Kremlu a dal jasně najevo, že schůzka se uskuteční, až to budou Spojené státy potřebovat. A to Kreml velmi rozzlobilo, ale ještě více vyděsilo. Přečetlo se to například ve prohlášeních Peskova (tiskového tajemníka ruského prezidenta), který si stěžoval, že USA nechtějí mluvit s Putinem a obecně ho neberou vážně. A to je ve skutečnosti pro pána Kremlu vážná rána. A to není jen otázka, a dokonce ani ne tak otázka zahraniční politiky. Pro Putina je aktivní dialog s Amerikou (i když je nepřátelský) důležitou součástí jeho vnímání uvnitř země, protože v Rusku je přímý dialog se Spojenými státy známkou moci.

Hra pokračuje. A osud nejen Spojených států a Ruské federace, ale celého světa závisí na krokech a rozhodnutích jejich hráčů. Dialog pokračuje. A spory nechte řešit spíše u vyjednávacího stolu než na bojišti. Nechte – ne okamžitě, ne rychle, se skřípáním. Ale jak říká prastará moudrost: prvním krokem začíná cesta tisíce kilometrů.

Autor: Franz Hoffmann

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com